Nytändning med Porträttgruppen

I onsdags var det nystart för FFIMs porträttgrupp och hela 14 st samlades i lokalen för att förkovra sig inom porträttfotografi.
För nu har Anne-Grethe och Sussi tagit över gruppen och de presenterade sej och hur de tänkt sej sitt upplägg för våren.

de 14 som kom till nystarten av gruppen, fick höra lite fotohistoria med tyngdpunkt på porträttfoto. foto: Sussi Bogren

 

Första punkt på kvällens program var en lite föreläsning av Anne-Grethe om fotografins historia, med inriktning på porträtt - naturligtvis 🙂
Anne-Grethe pratade om hur fotografin kom till. Första bilderna. Det fanns ett önskemål om snabba billiga porträtt och då passade fotografiet bra. Långa exponeringstider som gjorde att modellerna fick sitta still. Visade exempel på nackstöd. Barn blev ofta suddiga.
Hon visade exempel på daguerrotypier, som görs på försilvrad kopparplåt och där varje bild är unik. Finns bara en. Handkolorerade daguerrotypier och stereobilder, visades också.
-Talbot var den som uppfann det reproducerbara fotografiet, berättade A-G,  alltså negativ/positiv-metod.
Sedan tog kollodiumprocessen över marknaden. Glasnegativ - reproducerbara med bra skärpa, men nackdelen var att man måste ha med sig ett helt mörkrum dit man fotograferade.

 

Anne-Grethe började från början i sin föreläsning! foto: Sussi Bogren

 

Några av de fotografer som Anne-Grethe pratade om:
NADAR som tog mer personliga porträtt.
Julia Margaret Cameron - romantiska porträtt på 1860-70-talet.
August Sander. Skildrade det tyska folket på 1920-30-talet.
Anna Riwkin. Svensk fotograf som samarbetade med Ivar Lo-Johansson och Astrid Lindgren. Gjorde många barnböcker.
The family of man: Samanställdes av Edward Steichen 1955. Utställning som visades på MOMA och sedan vandrade runt i hela världen. Visade människan från födelse till död. Fotografer från hela världen.

Efter kaffepausen presenterades alla sig, med 3 bilder som dom skulle berätta varför dom valt. Blev en intressant och givande del av kvällen. Några av de fotona visas här under som ett litet bildspel.

 

fikpaus. foto: Sussi Bogren

 

NÄSTA TRÄFF BLIR DEN 22 FEBRUARI kl 18.30

och utmaningen tills dess blir att inspireras av kvällens fotohistoriska föreläsning och göra ett tidlöst porträtt. Förutom att vi då tittar på våra nytagna bilder (enligt ovan), så kommer Sussie hålla en föreläsning om modern porträtt-fotografi.

Välkomna då
Anne-Grethe & Sussi


Några av de bilder som de 14 deltagande medlemmarna tagit med sej till träffen