Porträtt-gruppen 180222

Porträttgruppens andra träff för året startade halvsju med att Sussi hälsade oss välkomna. Seden höll hon en fin föreläsning om modern porträttfotografi. Hon lyfte fram några av de bästa, både från Sverige och utrikes. Först ut var den som förmodligen är den mest kända svenska fotografen.
Christer Strömholm, född 22 juli 1918 i Stockholm, död 2002 var en svensk fotograf och pedagog. Han mottog Hasselbladpriset 1997. Han är känd för sina intima svartvita porträttserier, och som ofta har surrealistiska undertoner. Särskilt berömda blev hans skildringar av transsexuella kvinnor i 1950-talets Paris.
Sussi visade också en massa fina foto från de fotograferna hon berättade om. Men då copyright bestämmelser sätter stopp för oss att visa de bilderna här, så får ni själva googla på namnen.
Så förutom att googla på Strömholm, så titta gärna på de några fler av de Sussi berättade om. T.ex Georg Oddner, Hans Gedda, Anna Clarén, Emma Svensson och Inta Ruka. Ge dej själv en bra stund med lite mer information om de stora i modern porträttfotografi, genom att läsa hela Sussis föreläsning. Du hittar hela föreläsningen här i PDF-format >>/PDF/fotografer.pdf <<

Vi var 14 st som kom till träffen och i stort sett alla, redovisade många fina lösningar på utmaningen från förra träffen. Där bestämde vi oos för att alla skulle göra ett tidlöst porträtt,  med inspiration från förra träffens fotohistoriska föreläsning.

Utmaningen för kvällen var att ta ett Tidlöst Porträtt, med förebild och inspiration från någon av de fotografer som A-G pratade om första träffen
..och det blev en fullträff. Se här deltagarnas alster.

Fotograf Lena Boström - och hennes tolkning av Julia Margret Camerons porträtt.

Bilderna redovisades både som utskrifter, analoga kopior och även ädelprocesser fanns med. Vi hoppas kunna visa bilderna i lokalen vid ett senare tillfälle.

Under visningen av dessa fina foto, blev det inspirerande diskussioner. Allt från vem man inspirerats av, hur man hittade modell till sitt foto, till hur man tagit fram sin bild. Många roliga episoder och bra tips delades mellan deltagarna.

Till nästa träff är Utmaningen att ta en Triptyk med tema Porträtt.

Anne-Grethe gjorde en introduktion till triptyk och kunde bland annat berätta att triptyk kommer från grekiskans Triptychos (trefaldig)
Du kan läsa mer här >> grek. triptychos "trefaldig”- är ett konstverk indelat i tre delar. <<

Ursprungligen syftade termen på en altartavla med en mittdel (corpus) och två flyglar som kan stängas som ett skåp.
I motsättning till en bildberättelse som man läser kronologisk från vänster till höger utgår alltså ett triptyk från mittenbilden.

Med detta så tackade vi deltagare, Anne-Grethe och Sussi för en trevlig, inspirerande fotokväll med Porträttet som gemensam nämnare.

Utmaningen til nästa gång som är den 22 mars kl 18.30 är alltså att göra ett TRIPTYK med porträtt-tema.
Inspireras av gamla eller nya exempel.
Montera ihop bilderna i Photoshop eller Lightroom om du kan (kanske kan du få hjälp på Tisdagscaféet?). 
Annars går det bra att skriva ut och klippa och klistra. Eller hitta på någon annan kreativ lösning. Du kan också sätta ihop bilderna i Word och göra till en pdf.

Boka även in 26 april för då blir det studiebesök hos en porträttfotograf i Lund.
Mer information kommer.