November träffen var som vanligt en blixtrande (ursäkta 🙂 ) trevlig kväll. En kväll som var helt inriktad på det tekniska. Bild-diskusion, formspråk och tema var inget de 10 st förväntansfulla FFiM:arna som samlats, var intresserade av denna kväll.
NÄÄÄ, här handlade det om att bemästra sin kamera OCH BLIXT - allt för att det ska bli bra bilder i alla ljusförhållande OCH för att man SEDAN ska kunna vara lite mer kreativ i sitt bildskapande!
Efter en kort repetion och förhör 🙂 om hur kameran funkar och vad kortaste synktid innebär - för just DIN kamera ! Så var det dax att börja lära sej lite nytt.
Kvällens övning var att med hjälp av VITBALANSEN och FÄRGADE FILTER få till en bild. En bild som skulla ha en varm orange bakgrund, med en normal färgton på den porträtterade personen ansikte.
I vår lokal är det ju vita väggar, så första steget var att få denna vita till en varmtonad bakgrund. Var och en fick prova att ställa in sin kameras vitbalans, så att fick den önskade färgen. Alla började ratta på sina reglage och bläddra i menyer på sina kameror.
Efter en stund så hade alla fotograferat den vita väggen och provat sej fram med olika Kelvin-grader.
Resultatet blev att man skulle ställa in kamerans vitbalans på ett värde mellan 7000 och 10000 Kelvingrader. DÅ blev det varmt och gött!
Nästa steg var att hitta rätt exponering, där bakgrunden behöll sin mättade varma ton och var eminenta modell Kjell blev en vacker siluett. För att underlätta när jag snackade och när vi ställde blixt-styrkan, så ställde alla in sin kameras kortaste synk-tid (runt 1/200) och bländare 4 samt ISO värde 200.
När detta såg ut om det skulle på resp fotografs kameradisplay, så var det dax att koppla in blixten.
Vi började med att ställa blixtens styrka så att den matchade bl 4. Helt utan något filter på blixten. Detta gav en bild som var fin i bakgrunden, men gav Kjell en ansiktsfärg som var väldigt orange.
Detta såg inte snyggt ut, inte ens på Kjell 🙂
Så för att kompensera bort det orange i hans ansikte, satte vi ett CTB-filter på blixten. CTB är lika med ett bått filter. Hade vi i stället valt att ha en blå bakgrund, så hade vi ställt in vitbalansen på runt 2000 grader Kelvin och valt ett CTO-filter (orange-färgat) på blixten. Exponeringstid och bländare hade vi haft sama.
Dessa filter tar naturligtvis en del av ljusstyrkan från blixten, så vi fick höja styrkan på blixten, tills det lagom med ljus för bländare 4, även med filtret på.
Allt detta som jag nu skrivit på några minuter, höll vi på med i ca 1 1/2 timme. MEN vi hade roligt hela tiden, goa skratt blandades med mycket lära och mycket lära ut - precis som tanken är med våra teknik fotogrupper. Vi ska givetvis inte glömma att en fika under tiden, gjorde sitt till för stämningen.
Innan det var dax att plocka ihopa och gå hem, så gick jag snabbt igenom hur man fotograferar glas. Gav lite tips och tricks, att börja med.
Hur man undviker att få för mycket reflexer i glaset och hur man kan få en snygg svart siluet-linje på glaset. Detta blev sedan den hemläxa som vi skall fullända på nästa träff.
Datum och tid för nästa träff, kommer jag att meddela till alla er som är med på epost-listan.
Vill DU vara med men ännu ej hittat till oss ?
Gå in på vår "sida" under Fotogrupper>Blixtverkstad och anmäl dej, så får även du ett litet mail när det är dax.
Ha de bra
// Conny