Inspirerande om att visa och se BILD

 

 

Kvällens gäst Camilla Grönbladh från Moderskeppet pratade, visade, förklarade och argumenterade med hela kroppen, ingående om hur man kommunicerar visuellt.
En givande Måndags-träff ännu en gång, som samlade ”fullt hus” i vår lokal.

Men kvällen började som vanligt med lite föreningsinformation.  Då vi fått påpekande via mail, om att styrelsen inte gör tillräckligt för att få ihop ett lag till FIAP´s klubbtävling, så drog Conny ännu en gång  i korthet vad som gällde. (Du kan läsa mer här Medlemsbrev 180918)
Resterande info, var bl.a  om de olika fotogruppernas träffar under kommande veckor och det kan du läsa mer om här på hemsidan,  på ”första-sida” eller under vår Program-sida .

Camilla Grönbladh möter du på Moderskeppet i bloggen och på Guld. Hon håller i kontakten med skolor, press och organiserar events samt Instagram-kontot. Camilla är oxå lärare. I sin första kurs lär hon ut hur du skapar en din egen personliga kokbok.

Därefter var det dags att introducera kvällens gäst. Från de djupa skogarna i Småland vid Vätterns sydliga spets, kom Camilla Grönbladh för att berätta om Visuell Kommunikation, lite om hur man kan tänka när man sätter ihop en bok  och för att berätta om hur hon tänkt, när hon gjorde bedömning av tema MAT i vår tävling Månadens Bild.

Camilla som jobbar på Moderskeppet.se i Jönköping, började sin presentation av sej och sitt företag med att visa en kort video. Moderskeppet har inte bara en massa intressanta och lärorika kurser om det mesta som rör foto. De har också en mängd intervjuer med fotografer inom de flesta genren.  Du kan läsa mer om vad som finns här >>https://moderskeppet.se/
För att få till gång till kurserna så tecknar man ett medlemskap och får då även tillgång till support för Adobe-produkter.
- När Adobe flyttade sin support från Sverige, till Indien och blev engelsktalande, så blev vi helt nerringda, berättade Camilla. Men är du nu medlem, så kan du ringa och fråga om allt om t.ex Photoshop eller Lightroom.

För dej som vill testa vad medlemskap innebär och vad man får, så kan du testa GRATIS i 7 dagar. Känner du för att slå till direkt, så har de just nu REA på sitt GULD-medlemskap till i början av nästa vecka. Se mer på deras hemsida.
Du kan oxå få lite extra fototips och lite annat via deras  Instagram-konto

Namnet  Moderskeppet kommer från stiftaren,  Mattias Karlsson Sjöberg. När han startade upp företaget för drygt 12 år sedan, var han stor rymd-fantast och ville flyga ett riktigt rymdskepp och vara Supreme commander.
-Så därför blev det namnet Moderskeppet, fortsatte leende Camilla att berätta. Men numera står det mest för att det är en plats att återvända till.

Camillla gled därefter över till att tala om Artificiell Intelligens. Som inom vårt område handlar om hur man kan lära en datamaskin att tänka och bygga upp en bild. Genom att mata in hur flera hundratusen bilder ser ut och är uppbyggda, så kan datorn sedan själv generera ett foto. Camilla visade oss några bilder som var ”fotograferade” med Artificiell Intelligens. Dessa var tekniskt perfekta och kompositions-mässigt oklanderliga.
Man kan ju vända på det och använda AI, till att ”förbättra” en redan befintlig bild eller bedöma om en bild.
Hon fortsatte med att visa en test där ett antal fotografer bedömt en mängd foto och som sedan bedömdes av Artificiell Intelligens. Resultatet blev förvånansvärt lika !
- Så egentligen skulle inte jag komma och göra bedömning åt er, sa Camilla.
MEN vad är det som skiljer en datorbedömning kontra en bedömning av levande människor.
- Den stora skillnaden är att innehåll och ”känslan” i ett foto, är något som ju individuellt för varje betraktare.

Med detta började Camilla prata om Bild och Visuell Kommunikation . Om hur en bild ses, tolkas och bedöms. Om hur man ser på en bild ur form, innehåll och budskap. Att vissa bilder är lätta ta till sej och andra behöver längre tid för betraktaren.
- Vissa bilder kräver att vi öppnar upp oss och blottar oss, menar CAmilla

- Vet inte hur ofta ni brukar vara överens med domaren i era tävlingar, fortsatte Camilla att fråga.
Ett litet sorl av fniss och hummande kom från de drygt 40 medlemmarna som bänkat sej denna kväll.

-Så här kan en dator och ett program med Artificiellt Intelligens bygga upp ett foto, berättade Camilla

Camilla fortsatte med att berätta om en tävling uppe i Dalarna som hon skulle vara jury för. Väl där uppe, möttes hon av några som frågade om hon hade lika dålig smak, som förra årets domare.
På en härlig Dala-dialekt och yviga gester, drog Camilla en av kommentarerna från en tävlande.
- De va ju bilder som ja int skulle tänkt ens visa, hur tänk han.

Han, det var Göran Segeholm, fotograf, lärare, skribent och föreläsare. Göran hade valt en bild som vinnare, en bild som de flesta av de tävlande tyckte var ”en helt ointressant bild”. Men det är där det kommer med innehåll och vad betraktaren ”läser in” i fotot. Vad man ser i bilden!

- Det finns inget rätt eller fel. Det är så mycket som är subjektivt, så mycket om hur jag blir berörd av det jag ser.

En vinnande bild som inte medlemmarna i en fotoklubb, var överens med juryn om, berättar Camilla

- Bildupplevelsen kan delas upp i flera delar, förklarade Camilla.
Innehåll - är ju vad väcker mitt intresse. Är barnbarnen med på bilden, är det någon kändis med eller något annat  som drar till sej intresset.

Formen – det det som fotografen tillför, genom sin komposition

Budskapet – det är helt upp till betraktaren att ”se”. Tänk på hur ”bläckfläcken” som psykologerna använder.

Kontext/sammanhang – vad som jag ser i bilden och associerar till. Se bilden av hunden och cigarren.

Camilla berättade om en bild som pressfotografen Paul Hansen tagit. Det är en bild på några kvinnor och barn, som sitter utanför ett hus i Kongo. En bild, på en till synes lugn och fridfull miljö. MEN när man vet bakgrunden och varför kvinnorna sitter där, väcker fotot starka känslor.
I en intervju har Paul Hansen berättat att det är kvinnor som blivit våldtagna och barnen är frukten av övergreppen.
- Om ni ser och hör intervjun, så kommer ni också att få en tår i ögat, säger Camilla.
Det här gör att bilden med sin kontext,  går från lugnt och stilla - till blod och elände.

Camilla visade först bilden på hunden
- och alla i lokalen associerade direkt till mannen till höger 🙂

tema MAT

- Nu byter vi ämne, konstaterade Camilla och gick över till att prata om våra bilder. De som vi skickade in till Månadens Bild och tema MAT.
Camilla visade alla de bilder som lämnats in oktober omgången och i stort sett alla fick en liten kommentar.
- Ni har lämnat in fantastiska bilder, så ALLA förtjänas att visas, förklarade Camilla.

Dessutom fick de fotografer som var närvarande, en chans att berätta kort om hur och lite varför, bilden blivit till.
Det var en blandad kompott 🙂 med bilder. Där fanns råvaru-bilder, där man ser maten innan den blivit tillagad. Bilder där man ser maten växer eller odlas och så de rent konstnärliga. Bilder som visade snyggt upplagda  maträtter. Foto på när och hur man åt, samt både när man  tillagade och serverade godsakerna.

Tillagnings-bild klassas väl Lena Boströms bild från grillen.
- En actionbild från en liten fest, där alla fick tillaga och grilla sin egen mat, medans jag sprang runt och plåtade alla, förklarade Lena.

En av de som väl får kallas råvaro-bild var Lars Truedssons upplägg med två duvor och de ingredienser som skulle till denna måltid.
- Ja, duvorna har jag skjutit och skall tillagas till en rätt som kallas Spanska duvor, berättade Lars om sin bild och tillade att den oxå skulle ingå i hans kommande kokbok.

Bilden på ett halv fikon är mer åt det konstnärliga hållet. Det är Mats Areskoug som fotograferat och fått fram den glödande massan i fikonets inre och de mättade färgerna.
- I den bilden såg jag även fruktbarhet, som i Lennart Nilssons berömda bilder på foster, sa Camilla.

 

uppe från vänster
Foto: Lena Boström, därunder Foto: Lars Truedsson
och till höger Foto: Mats Areskoug

Alla bilderna från denna omgång i Månadens Bild kommer att presenteras här på hemsidan.
Inte bara de vinnande utan som vanligt alla och Tomas lägger upp dem under fliken Månadens Bild  > Resultat 2018

Men den vinnande bilden skall naturligtvis vara med i den här lilla rapporten!
” En bild med tydlig berättelse. Samtidsskildrande. Det är så många detaljer jag gillar – avståndet till kvinnan på andra sidan expressmaskinerna. Hörlurarna. Distansen. Min solklara favorit.”
Detta var den korta versionen av Camilla omdöme om Anders Grönlunds vinnande foto.
Den långa fick vi som var på plats i  lokalen höra och Camilla berättade verkligen mycket om Anders bild.
- Jag gillar bilder som jag går igång på, som innehåller mycket, sa Camilla.

Anders berättade att han fotograferade bilden på ett snabb-matställe i stan.
- Killen satt som i ett tomrum och miljön kändes lite futuristisk, förklarade Anders.

Ett stort GRATTIS till Anders !

Den vinnande bilden i Tema MAT
Foto: Anders Grönlund

...så här kan man göra en fotobok

-  Mina bilder är som vinet som ligger i stora fat i en vinkällare, började Camilla sin 22 minuters föreläsning En inspirerande föreläsning om hur man gör och tänker runt att göra en fotobok.
I de stora träfaten ligger det välsmakande vinet, dvs alla mina fina foto. Men för att jag ska kunna bjuda mina vänner och alla andra, så måste de på något sätt ”paketeras”.
Det är där fotoboken kommer in. Att plocka ut en samling bilder som på något sätt hör ihop.

Är man helt ny på det här med att göra en fotobok, så skall man starta med små projekt.
-  För många är problemet att man fastnar, då man ska skapa den där fantastiska storslagna fotoboken, sa Camilla.
Det är bättre att plocka ihop en bok i ett mindre format, med kanske 20-25 sidor. Där innehållet kan krets kring en speciell händelse eller kanske semestern.
-  När man välgjort den första boken, så brukar det vara lättare, forstsatte Camilla.
En fotobok i normalformat, ca A4, bör inte ha mer än ca 100 bilder . Variera format på bilderna och ung 5 bilder per uppslag, så brukar det bli en bra start.

Det finns många olika företag som gör fotoböcker här i Sverige. De är ungefär lika i sitt upplägg. Man gör sina böcker on-line. Programmen man jobbar i, kan skilja en aning. Men alla ger ett bra resultat.

Camilla tyckter att man enkelt kan dela upp fotoböckerna i tre kategorier.
Den Kronologiska fotoboken.  Den bästa att starta med. För vi har ju alla varit med om något, att berätta om detta är nog det enklaste. T.ex senaste grill-festen med grannar och vänner. Eller den där gången morfar hälsade på och hela släkten oxå var på besök.
- Detta är dessutom en perfekt liten gåva till de som var med, tipsade Camilla om.
Tema-fotoboken. Det behöver heller inte vara så krångligt. Blå saker jag fotograferat, drinkar jag drack på semestern, bilar jag gillar kan ju vara några tema att spinna vidare på. Det är bara din fantasi som sätter stopp.
Dramatiska fotoboken. Det här kräver lite mer av fotografen. Här gäller det att oftast,  redan vid fotograferingen tänka lite på vilka bilder som skall tas och vara med i boken. Det roliga är sedan sätta samman fotona och bygga upp lite stämning och sedan kanske avsluta med en bild med lite knorr.
Camilla beättade om en resa till Hornbogasjön, som inte blev riktigt som hon och familjen tänkt sej, efter att gå upp jätte-tidigt och åkt i väg. Först förväntas fulla barn,  sedan inga tranor, trumpna barn, tom sjö och ödsligt. För att slutligen hitta några tranor, som dock inte dansade. Men det löste Camilla genom att låna en kompis bild på en perfekt trandans. Detta blev en bok som verkligen speglade dagen och blev bättre genom att hon gjorde den lite "dramatisk" i sitt upplägg.

Det finns fotoböcker från ca 100:- och uppåt. Allt beror på vilken kvalite och storlek du vill ha på boken.
Så börja göra fotoböcker, det blir ditt eget minnes album eller den personliga presenten till släkt och vänner.

Boken med besöket av morfar blir oxå bara bättre för varje år.
-  Som ett årgångsvin, avrundade Camilla sin genomgång med att säga.

 

Med en stor applåd tackade vi alla Camilla för en intressant, lärorik, inspirerande OCH underhållande kväll !

 

Vad vill du berätta och för vem ?
var några av de saker Camilla, med en härlig intensivitet, tog upp
Variera format på bilderna och antal på varje uppslag,.
Att berätta en liten historia, är ett sätt till en bra fotobok

Text och Foto (där annat EJ anges) Conny