Årets FFiM-Stipendiat

Hans bilder visar på hur vi påverkar i naturen

FFiM:s stipendium för 2018 tilldelas malmöfotografen John S Webb, en flitig bildberättare och naturbevakare. Hans landskap visar genomgående människans påverkan, utan att det behöver finnas människor på bild. Under sin långa karriär har han med sitt bildskapande kunnat visa prov på utveckling i en ofta negativ riktning vid sidan av alla sina sköna och hoppingivande naturbilder.

- Människan är alltid med på något plan i vår yttre miljö. Vi påverkar naturen på olika sätt även långt borta där ingen bor, säger han.

Bryggan till Kallbadhuset vid Ribersborg tyckte vi var lämplig fotoplats för John S Webb, långvandrare längs Skånes kust.

John Webb har många bilder från förr att jämföra med. Genom sitt sätt att arbeta blir hans dokumentering hela tiden användbar för framtida behov. Detta har han nyligen fått bevis för. Ett gammalt projekt har blivit aktuellt just som jämförelsematerial. Det är en ekologisk dokumentation, ”EKODOK i Människans hand”, från 1990-talet tillsammans med andra fotografer och länsmuseer, som resulterar i att han i sommar deltar i en samlingsutställning i Madrid, som består av liknande europeiska fotoprojekt.

En av hans böcker ”Skåne Kust”, som kom häromåret, tog fem år att färdigställa. Men så inventerade han också Skånes kust från Båstad nästan till Sölvesborg genom att vandra långa avsnitt och dokumentera.

Ett annat fotoprojekt handlar om Öresund, som han dokumenterat och jämfört genom att först med GPS mäta in parallella punkter på både svenska och danska sidan.

 


Stipendiet tilldelas honom med följande motivering från juryn:

”John S Webb har varit konsekvent och inte följd mode och trender i fotografin, utan följt sin medvetna stil genom mycket lång tid. Ett idogt arbete, att med skärpa och vakenhet dokumentera nära oss, på ett sätt som gör att kända miljöer verkar helt nya”.


 

foto: John S Webb

foto: John S Webb

Han föddes i England 1950 och blev tidigt fotointresserad. Som 16-åring började han som assistent åt en fotograf och sedan följde fotostudier och diverse fotojobb. 1974 kom han till Sverige och arbetade några år åt tidningen Aktuell Fotografi vid sidan av en allt intensivare verksamhet med egna projekt. Första boken kom 1977 och sedan har det rullat på med hittills ett dussintal utgåvor. Det har även under åren blivit mängder av egna utställningar och tillsammans med andra fotografer. Han har jobbat som fotolärare bl a på Malmö Högskola och Göteborgs Universitet, fått utmärkelser och har bilder ständigt på muséer, gallerier och i annan offentlig miljö.

Se bilder och läs mer om hans karriär och produktion på www.webbphoto.se

Denne dokumenterande landskapsfotograf har inga planer på pensionering. Idéerna duggar och projekten står på tur. Han arbetar numera uteslutande digitalt, men har naturligtvis stor nytta av sin stora bildbank, som han scannar ur efter behov. En ny bok är på väg ut ”Terraform” med bilder från bl a England, Australien och USA om hur människan verkligen plankar in och förvrider det ursprungliga landskapet med asfalt, glas och betong.

 

 

FFiM-stipendiet delas ut årligen sedan föreningens 40-årsjubileum 1976 till förtjänstfull fotograf, verksam i eller bördig från Skåne.

Text och intervjufoto: Sven-Olof Gunnarsson

 

Alla foto kan förstoras - klicka bara på fotot

John har även en stor bokproduktion på sin meritlista


foto: John S Webb

foto: John S Webb

foto: John S Webb