Blixt-Verkstán – 190925

foto: Ingvar Adnerhill

När mörkret nu börjar lägra sej över Malmö, är det dax att se sitt fotograferande lite mer ljust - använd blixt även inomhus !  🙂

På höstsäsongens första träff gick vi igenom och repeterade lite från föregående träffar. De drygt 10 blixtrande medelammarna fick rabbla mantrat, om vad i de tre sakerna som styr oss i att få en korrekt exponerad bild. Då med särskild inriktining på blixt-fotografering.

Samt en viktig detalj till  - synktid, kortaste för att undvika mörk kant.

Efter en stund så hade alla fått ordning på sina inställningar. Att jobba mycket med sin egen kamera och blixt, att själv göra och se att det blir rätt - är BlixtVerkstáns främsta tanke. Att jobba praktiskt!
Vi lägger stor vikt på att få det så rätt som möjligt, redan i kameran. Photoshop är bara till för att ge bilden en extra touch 🙂

 

foto: Ingvar Adnerhill

Inverse Square Law

När repetitionerna var avklarade, så gick vi över till kvällens uppgift. Att förklara det där med  - inverse square law - inte helt lätt ! Men väl så viktigt att kunna!
Det är ju så att ljuset avtar proportionellt med kvadraten på ljusets avstånd.  Inte lättare nu ???  🙂

Men om vi kikar på bilderna så tror jag det klarnar och man tänker som det står där :
Vid 1 meter är ljuset 100%, vid 2 meter bara 1/4, vid 3 meter bara 1/9 av ljuset , etc etc
Så tror jag de flesta hänger med, annars så prova hemma. Just att prova hemma är inte bara bra, det är ett enkelt sätt att få gjort nedanstående HEM-LÄXA !

Att kunna och förstå denna fysiska lag, gör det mycket enklare när man ska ta bilder inomhus.  Att kunna styra ljuset, så att det lyser upp större delen av rummet eller bara det i förgrunden.

 

foto: Kjell-Åke Johansson

Att få t.ex en bakgrund att bli så ljus eller mörk, som man vill.
Kjelles bild på Tommy, här ovan, visar fint hur avståndet mellan modellen och blixten OCH mellan blixten och bakgrunden.
Den ljusa väggen är strax bakom Tommy och får NÄSTAN lika mycket ljus som Tommy. MEN in i andra rummet är det längre väg för blixt-ljuset att färdas OCH då mattas det av rejält !

Detta praktiserade vi på resten av kvällen och jag tror de flesta snappade hur man skulle göra. OM INTE så lär vi se det när alla bilderna till "hemläxan" kommer in 🙂

Hemläxa till 23 okt

Till nästa träff så har vi en "hemläxa". Det gäller att fotografera en person eller ett större föremål mot en vit/ljus vägg.
Där man skall få väggen att vara vit/ljus, grå och slutligen mörk. Modellen eller föremålet skall var rätt belyst på alla 3 bilderna.

Tänk på ovanstående att, ljuset faller med kvadraten på avståndet.
Det vill säga, ju mindre avstånd mellan blixt och modell, samtidigt som det är längre avstånd bakom modellen till väggen - GER en MÖRK vägg.
OCH ju mindre avstånd det är mellan modell och vägg, samtidigt som det är längre avstånd från blixt till modell/vägg, ju ljusare blir väggen. Sitter modellen precis intil väggen, så får man en nästan vit bakgrund (och en saftig skugga från modellen 🙂  )

Genom att variera avståndet mellan blixt och modell samt avståndet mellan blixt och vägg, kan man alltså få en vit/ljus vägg/bakgrund att bli allt från mörk till ljus!!!

Denna hemläxa mailar ni till mej. 3 bilder i JPG-format, längsta sida 1500px OCH zippat !! 
(Hur man zippar hittar du här 
https://ffim.se/foto-galleriet-manual/ )
Min e-post adress är ffim@connym.se

Hemläxan kommer att redovisas här på hemsidan och eventuella frågor tar vi på kommande träffar.

 

Plåta med Studio-blixtar 23 okt

På kommande träff den 23/10, skall vi bygga upp en liten studio. Kenneth Ekdahl har skänkt föreningen 2 st studioblixtar med div tillbehör och Ingvar Adnerhill har kompletterat med en bakgrundsupphängning och där till hörande bakgrundspapper.

Vi ska alltså lämna våra små behändiga blixtar och ta oss ann, rejäla studio-kanoner !
Det är lite annorlunda att plåta med dessa. Inte bara att de ger mer ljus, utan här finns också möjligheten att ha inställningsljus och mycket annat..

Vill man läsa på lite innan om hur man jobbar med ljus, så kan nedanstående länk vara ett sätt att förkovra sej.
https://www.patriksandstrom.se/praktisk-fotografi/studiofotografi/

Observera
att vi denna kväll startar redan 18.30
Välkomna, både nya som "gamla" medlemmar
Glöm inte DIN kamera, så att du kan prova på...
// Conny