Blixt-Verksta´n 201028

Då jag tyvärr fick ställa in kvällens träff i Blixt-Verksta´n, så tänkte jag att ni själva kunde göra kvällens tänkta uppgift hemma istället.
// Conny

Det är en fortsättning på vad vi gjorde i mars i år. Se mer här, det finns en bit ner. https://ffim.se/2020/03/blixt-verkstan-200311/

Använda en GOBO

Vi har ju på olika vis lärt oss att utlösa blixten, när den är fristående, på t.ex ett stativ, och ej på kameran. Dvs antingen med sladd, radiosändare eller med den “lilla” inbyggda blixten på kameran. (Glöm inte att då skärma av den lilla blixten, så att det ljuset inte går direkt på motivet)

GOBO står för ‘go-between object’, och det är helt enkelt en ljusmodifierare som går mellan din ljuskälla och ditt motiv. Det kan vara en mask som passar framför din blixt, eller det kan vara ett fristående föremål som du placerar mellan blixten och motivet.

En GOBO kan blockera ljuset, sprida det eller färga det. I det här fallet kommer vi att klippa långa rektanglar i ett kortark och placera det framför vår blixt (men inte direkt på blixten) för att ge en illusion att ljuset passerar genom en persienn.

Vi är ute efter en “film noir-känsla” här, men du kan använda en GOBO för att skapa alla möjliga ljuseffekter – och principerna är desamma oavsett vilken form din GOBO har.

1. Gör GOBO

Du kan göra GOBOs av vilket material som helst och i vilken form som helst. För att göra en GOBO enligt denna text, behöver du ett stort kartongsark eller liknande. Mät ut och markera långa rektanglar som är cirka 2,5 cm höga och 60 cm långa och placera dem mellan 2,5 cm från varandra. Ta sedan en kniv/skalpell eller en sax och klipp ut rektanglarna. Använd en stålregel för att hålla snitten raka.

2. Ställ in blixten
Fäst din trådlösa mottagare eller vad du nu använder för att utlösa blixten och montera blixten på ett stativ. Placera sedan kameran till vänster, ungefär två meter från ditt motiv. Sätt blixten och ställ in blixten på 1/16 effekt. Kolla med din utlösare (radiosändare, sladd, “lilla Blixten”) att blixten på stativet utlöser

Om din blixt ger för mycket ljus, sänker du effekten till 1/32 eller 1/64, tills bilden exponeras korrekt. Du kan kontrollera detta genom att titta på skärmen på kameran.

3. Ställ in kameran
Ställ in kameran på f / 8 och justera sedan känsligheten till ISO 250 så att du får en slutartid under 1/200sek (eller blixtens kortaste synktid). Vill du släppa in mer av det omgivande ljuset, ändra slutartiden. neråt (1/125, 1/60, 1/25). Vilken är helt beroende på hur mycket av det omgivande ljuset du vill ha med.

4. Placera GOBO
Ta din GOBO och sätt fast den på ett lätt stativ eller något som står upprätt och ställ sedan upp den framför blixten, ungefär en halv meter bort, så att den sitter mellan blixten och modellen. Du kan experimentera med positionen när du börjar fotografera.

5. Rikta modellen
Låt inte din modell sitta helt still – få dem att röra sig. Be dem titta på ljus- och skiftläget så att du kan se hur ljuset interagerar med konturerna i ansiktet. Ju längre din modell är från GOBO, desto bredare och mer diffusa blir alla skuggor.

6. Redigera bilden
Hur du sedan redigerar din bild i t.ex Photoshop, är helt upp till din egen smak. Men den skall vara rätt så kontrastrik för att få “film-noir”-känslan.
Det slutliga resultatet bör du också konvertera till svartvitt för att få den klassiska filmeffekten.

Kvällens Uppgift

Att plåta ett porträtt med en “film noir-känsla” med en hembyggd GOBO
Tidsåtgång ca En timme
Kunskapssnivå: Nybörjare
Du behöver:

En kamera en blixt, någon form av blixtutlösare, belysningsstativ, stort ark, vass kniv eller sax, stållinjal, gaffertape


Lite små tips hur jag gjort

..och så här blev det, när bilden var färdig.

Dina 5 bästa bilder mailar du till mej.
Som vanligt JPG, 2000px och till conny@ffim.se


Lite mer tips

Struktur i ett papper

En kort artikel (på engelska) om hur man enkelt kan få fram struktur på ett motiv, med en blixt!
Min husguru David Hobby, visar i artikeln att t.o.m ett vanligt papper, där kan man få fram lite “djup” i bilden.
https://strobist.blogspot.com/2006/04/lighting-101-textural-lighting-for.html

Här är en video, där man visar hur man kan använda en GOBO vid t.ex matfotografering.