Denna Måndagsträff var till största delen ägnad åt om hur det är att gå en fotoutbildning.
Våra två medlemmar, Lena Boström och Peter Kåveland, berättade ingående om hur en Distansutbildning på Folkhögskola funkar och är upplagd.
Folkhögskolan som de två sökte in på finns i det mörka Småland. Men för de två och givetvis alla de andra på den 1 år långa utbildningen, var det inte speciellt mörk 🙂
Snarare så tändes under hela kurstiden många och nya “ljus” för de två.
– Det var mycket nytt, framför allt sådant man inte gett sig i kast med innan, berättade Peter. Alltså sådant som jag tyckt var svårt att fotografera.
– Som t.ex att plåta gatu-foto, det har aldrig innan varit något jag fotograferat, fortsatte Peter.
Lena inledde deras föredrag med att berätta om att hela distanskursen inleddes med en helg uppe på Småländska Höglandet, i Nässjö, där Sörängens Folkhögskola ligger.
– Där delades vi redan första dagen in olika grupper, berättade Lena.
Första uppgiften för gruppen var att fotografera ett ägg!
-Det höll vi på med i många timmar, sa Lena. Ni anar inte hur många varianter på en bild av ett ägg, det går att göra.
– Denna övning med ägget, gjorde att man snabbt lärde känna de övriga vår grupp, sa Peter.
Redan dag 2 fick alla en ny uppgift.
Att gå ut på stan och ta ett porträtt av en främling.
– Så det var bara att ta kameran och traska ner på stan, fortsatte Lena att berätta.
Väl nere på stan hittade hon en väldigt snygg motorcykel vid en bensinmack, men den vidhängande föraren var inne i butiken.
– Men när han kom ut så frågade jag om jag fick ta ett porträtt och det tyckte han var OK.
– En av målsättningar med mitt deltagande i kursen var att göra sånt som jag normalt inte plåtar, inledde Peter med.
Att fotografera människor som jag inte känner har jag väldigt svårt för. Så det var en nervös situation jag hamnade i.
Men det reddes sig för Peter också, han tog bilen in till stan och traskade runt och träffade några människor och efter lite inledande snack, så ställde killen upp på en bild.
Förutom den inledande helgen i Nässjö, så var det tänkt att det skulle bli en helg till där efter några månader. Sedan skulle det hela avslutas med en utställning i Nässjö.
MEN coronan satte käppar i hjulen, så andra träffen blev framskjuten till sept och slut-utställningen blev istället en digital tillställning.
Distansundervisningen innebar bl.a att varje vecka var det en känd fotograf, som alla skulle fördjupa sig i. Dessutom så skulle alla skulle ge respons på tre bilder av någon av de andra deltagarnas inlämnade foto.
En fotograf som gjorde stort intryck på Lena och Peter, var den lettiska fotografen Inta Ruka. Lite om hennes dokumentära bilder och porträtt, kan du se i videon här under. Vill du se mer så googla på hennes namn.
Varje vecka var det nya uppgifter och nya bilder som skulle tas och laddas upp det gemensamma Flickr-kontot, dit alla deltagare hade tillgång.
En av uppgifterna var att ta ett porträtt som följer Inta Rukas stil. Svartvitt, kvadratiskt, befintligt ljus. Använd miljön såsom rummets karaktär, ljuset från fönstren, möblerna etc. Jordnära och alldagligt.
I reprisen från livesändning från Måndags-träffen kan du se och höra mer om de olika uppgifterna och hur Lena & Peter jobbade fram sina foto.
Alla FFiM-medlemmar har fått ett Info-mail med en länk till denna video.
Här under presentera vi några av uppgifterna och de foto som finns på videon.
…om Inta Ruka
Vill du veta lite mer om Inta Ruak, så titta på den här korta videon om henne.
Här ansöker du…
Om du själv skulle vara intresserad av gå denna eller någon annan av Sörbäcks foto-utbildningar, gå in på deras hemsida >> https://rjl.se/Sorangensfolkhogskola/Utbildningar/fotolinjen-distans/
Årets första Månadens Bild omgång klar
Sista inslag denna måndagskväll blev redovisningen av Januari-omgången av Månadens Bild.
Temat denna gång var OVÄDER och det kom in en massa blåsiga, störtregniga, översvämmande foto och som vanligt väldigt kreativa bilder!
Ingemar Granelli fick årets första 10-poängare.
I hans bild fanns det som vår jury, Eva Lindblad, ville ha till vinnarbilden.
– Oväder … ja hur skildras det på bild bäst … skall det vara känslan innan ovädret … kraften under ett ovädret … eller kanske det som bli kvar efter …, skriver Eva i sin bedömning.
Eva avslutar sitt följebrev, med att konstatera…
“Det finns många sätt att skildra ett oväder och det jag har gått efter är att känslan skall vara att jag är mitt i det … kraften, kaoset, olustighet – och kanske lustigheten över vädrets oberäknelighet … det skall kännas! “
Du hittar hela Resultat-Listan under fliken >>Månadens Bild 2021<<