Marie Jönsson – FFiM Stipendiat 2020

Marie Jönsson har tilldelats
2020-års FFiM-stipendium
på 5 000 kronor.

Juryns motivering lyder:
”Genom att på ett lekfullt sätt i sina bilder skapa intresse för mat och dess estetik, men även matsvinn, tycker vi att Marie har varit nydanande. Att hon dessutom bor i Skåne är ett extra plus.”

foto: Marie Jönsson
foto: Marie Jönsson

Marie gästade oss i februari 2017 och visade då bl.a ovanstående härliga foto
https://ffim.se/2017/02/en-kvall-med-projekt/#mj

Maries grafiska, nästintill kalejdoskopiska färgbilder av grönsaker, ägg, kött, korv, fågel, fisk, med mera, utlagda i olika mönster har visats på diverse gallerier och utställningar.

– Jag bestämmer hur de olika matkomponenterna skall läggas ut under tiden som jag fotograferar dem. Det som känns mest rätt blir den färdiga bilden. Det finns ingen dold matematisk formel, säger Marie.

Den senaste tiden har Marie arbetat med sitt projekt ”Come Closer”, som är naturbilder och en uppmaning till människor att gå ut och känna in naturen och uppleva dess andlighet.

– Jag började med enbart dubbelexponeringar, men ville komplettera med andra bilder. Jag brukar skriva ut bilder i mindre format, lägga ut dem och se vad som passar bäst ihop, berättar Marie.

Marie tänker använda prissumman som bidrag till en spegellös kamera. Hon gästar oss och kommer till lokalen den 8:e november för att mottaga sitt stipendium, samt att tala om sina projekt och vi hoppas att hon även skall kunna berätta lite om sitt kommande projekt.

// Jonas Björk

Vill du se Maries bilder finns de på www.mariejonsson.se.