Hålkamera, Bildstafett och Loppis

Matar du kaninerna? undrade Anne-Grethes grannar när hon gick runt i området med en kakburk. Men nej, absolut inte – kakburken är en alldeles perfekt hemmagjord hålkamera.

Under höstens första måndagsträff i lokalen fick vi en fin genomgång av vad en hålkamera är och vilka bilder den kan ta. Principen ”camera obscura” har varit känd sedan de gamla grekerna och användes av renässansmålarna – att genom ett litet ljushål projicera en bild på en yta. Men det var ju inte förrän senare delen av 1800-talet som fotokemin började användas och projiceringen kunde bli ett foto. Vi fick se en misstänkt skarp åsna som August Strindberg tagit, men annars är det ju det lite suddiga och drömska som är utmärkande för bilder tagna med hålkamera. Anne-Grethe visade mer aktuella exempel från fotografer som Lena Granefeldt och Lena Källberg.

Anne-Grethe visade en lite “lyxigare” version av hålkamera.
…men den var för perfekt egentligen, enligt henne..

Måste det vara en kakburk? Nej, hålkameran kan även vara en tändsticksask, en pizzakartong eller en hemmasnickrad träbox – men ju större låda, desto längre exponeringstid.
Men eftersom det hänt att en hund kommit förbi och lyft benet mot kakburken när den stod och exponerade – ja den gången var Anne-Grethe glad att det inte var en pappkartong!

Anne-Grethe menar att även om hålkameran var ointressant under en lång period när fotoskärpan i avancerad fotoutrustning hyllades, så finns det idag många duktiga fotografer som gärna experimenterar med vad hålkameran kan ge. Bland annat fick vi se Brita Nordholms bilder uppsatta på ett plank utanför Moderna Muséet i Stockholm. Ett oskyddat plank där bilderna fått hänga helt oförstörda när det ändå kluddats och målats runt omkring. Och vill man fotografera analogt finns det också en poäng med att kunna framkalla en bild åt gången och inte vänta tills 36-bildersrullen är klar.

Med lite tjat under kvällen på Anne-Grethe, så kommer hon få till en ordentlig workshop under hösten, i hålkamerafotografering för det här vill vi väl alla pröva på?
– Läs mer om hur man anmäler sej på >> HÅLKAMERA – Workshop hösten -22 <<

Helga hälsade alla välkomna och då speciellt till de fyra nya medlemmarna som kommit till oss
När Helga hälsat välkommen och Lena pratat om Bildstafetten, så släcktes takljuset och Anne-Grethe berättade om hur kul det är med Hålkamera
Anne-Grethe berättade lite om olika fotografer som fotograferat med hålkamera och visade bl.a August Strindbergs bild på en åsna

Vad hände mer en måndagskväll i lokalen?

Niklas presenterade vinnaren i Juli omgången av Månadens Bild

Vi fick veta vem som vann Månadens bild i juli. Du läser mer om detta på >> Månadens Bild-Juli <<

Att nu är det hög tid lämna in bilder till Hela Malmö-utställningen. SENAST 5 september vill vi ha in DINA bilder. Läs mer på >>HELA MALMÖ <<

Under kvällen gick det runt en anmälningslista till Bildstafetten som fick 25 namn.

Tävlingen där man placeras i en grupp och första deltagaren i gruppen, får en bild tillsänt sej. Utifrån denna bild skall hon/han associera, hitta något och utifrån detta fotografera en egen ny bild! Denna skall sedan skickas till nästa deltagare i kedjan, osv osv!
Lite som den gamla “gissningsleken”. Man satt i en ring och en började viska i den närmastes öra ett ord. denne viskade sedan det hen hade hört till nästa och sedan nästa likadant. När det kom fram till den som börjat, så var det oftast inte samma ord !
Här jobbar vi givetvis istället med foto !
Vill du också vara med?
Maila Lena@ffim.se SENAST 4 sept, så får du alla detaljer.

…och GLÖM INTE


…och GLÖM INTE att lämna in till September-omgången

Bilder till vår utställning på Mötesplats Dammfri måste vara conny@ffim.se tillhanda SENAST 5 September

Nu drar vi igång med den populära Bildstafetten – “viskningsleken” med fotografering. Anmäl dig SENAST 4 septemeber

Loppisfynd

All vetelängden gick åt och mer kaffe fick kokas och så avslutades kvällen med loppis!
Det var några lyckliga medlemmar som gick hem med nya prylar – bland annat köpte Niklas på sig ett förstoringsglas medan Marie-Louise högg till på en gammal lådkamera och lite nya blixtprylar.

Och det är roliga är att om två veckor ses vi igen!

Lite tips om hur en tvåögd 6×6 kamera funkar fick Marie-Louise av Wolfgang och Martin lyssna också.
I Loppis vimlet hittade vi två nya ansikten. Vi hälsar Joel och Eric välkomna som medlemmar.

Text: Lena Boström Foto: Conny