en Pressfotograf och en Drönarfotograf

Under måndagskvällen fick föreningen besök av två lundafotografer – Ingemar D Kristiansen och Kristoffer Lindblad.

Ingemar har ett långt yrkesliv bakom sig som pressfotograf på bl a Sydsvenskan. Kristoffer däremot har ett annat arbete till vardags men har specialiserat sig på drönarfotografering.

Ingemar visar foton från de senaste fyrtio åren – bilder som finns i boken ”Lunds öga” som Sydsvenskan gett ut och som visats bl a på en utställning i Lund i höstas. Det är en otrolig blandning av bilder på studenter, hemvärnsövningar, vinterbadare, handbollsmatcher, biskopar och kungliga besök – ja det som helt enkelt gör Lund till just Lund.

Efter 50 år som pressfotograf, hade Ingemar många bilder att visa och många berättelser kring dessa

Han berättar gärna historien bakom bilderna och varför han valde att göra dem som han gjorde.
För det första vill han helst ha människor med på bilderna – gärna i förgrunden till någon spektakulär händelse eller i bakgrunden för att förstärka vad som finns runt omkring händelsen

Han menar att en nobelpristagare med en bok i handen blir en intetsägande bild som alla andra fotografer redan tagit. Han backar hellre ett steg och visar uppbådet av journalister och fotografer kring nobelpristagaren för att visa hans betydelse.
För det andra så är tiden av vital betydelse för en bra bild. Antingen är du oerhört snabb på avtryckaren för att hinna med att ta ett intressant skeende – eller också måste du vara beredd på att vänta tålmodigt.

Efter Anne-Grethes presentation, så reste sej Ingemar från de bakreleden och intog “scenen”
Förutom lite eftersnack i Christers rum, så var det många som köpte Ingemars bok “Lunds öga” och fick sitt ex signerat

Med stor inlevelse berättade Ingemar om sin “Bästa bild”

Det uppdrag som ändå gjort störst intryck på honom själv är en hjärttransplantation som han följde 2002.

Han berättar här om det 1 och ett halvt dygn, som han och reporten dokumenterade transplantations-teamets arbete.

Om fotot här under berättar Ingemar att han väntade ut bilden, då han ville ha själva operationen speglat i läkarens glasögon.

2004-03-23 följer jourläkaren Torbjörn Backman under 26 timmar.
foto: Ingemar D Kristiansen

Förutom lundabilderna är Ingemar också en passionerad naturfotograf. Vi får se fina fågelbilder tagna från olika gömslen men även hjortar, fasaner och rådjur. I gömslena vid Hornborgasjön blir man instängd i många timmar ensam med sin kamera och tranorna. Men även i detta läge har han stor erfarenhet av sitt liv som pressfotograf – att vara uppmärksam och klicka i exakt rätt ögonblick även efter lång tålig väntan.

Ingemar har uppmärksammats i vår förening tidigare. 2009 tilldelades han vårt – FFiM stipendium
Du kan läsa mer >> https://ffim.se/ffim-stipendiet/

Min bästa bild

” Den här bilden är den som betyder mest för mig av alla bilder jag tagit. Bilden symboliserar liv och död för mig. Jag fick möjlighet att få följa en hjärttransplation i Lund.
Jag och reportern väntade i nästan en månad innan telefonen ringde till mig klockan 00.00 en lördagsnatt. Det var koordinatorn för teamet som berättade att dom skulle åka till en stad i Europa och hämta ett hjärta. Jag hade 30 minuter på mig att komma till Lasarettet. Sen var det transport till Sturup där ett plan stod och väntade för vidare färd till ett sjukhus någonstans där en organgivare fanns.

2002-02-04 Hjärtkirurg Ronny Gustavsson med hjärta från donator för transport till hjärtpatient i Lund

När jag tar den här bilden har jag varit vaken i 24 timmar. Hjärtkirurg Ronny Gustavsson har precis opererad ut hjärtat från organgivaren, i bakgrunden ser man andra läkarteam som väntar på sin tur att operera ut andra organ. Sen var det flyg tillbaks till Lund där patienten låg färdig och väntade på att få sitt nya hjärta inoperad i sig. När jag hade varit vaken i 36 timmar var jag tvungen att bryta för att åka hem och sova. “

2014-07-28 När man matar fåglar i Lunds stadsparksdamm, så är det inte bara fåglarna som får mat. Vattnet färgas rött när mängder av guldfiskar kommer upp till ytan, för att få sin del av allt bröd som slängs ut.
foto: Ingemar D Kristiansen
1997-04-12 Hemvärnsövning på s:t Petrikyrkogata
foto: Ingemar D Kristiansen

Efter den som vanligt livliga fikapausen var det dags för Kristoffer Lindblad som visade upp den verklighet vi tror att vi känner, fast i helt ny skepnad – uppifrån!

– Att fotografera med drönare är som att ständigt befinna sig på sjunde våningen och blicka ner, förklarar han.

Här blev såklart de tekniska frågorna lite fler. Kristoffers drönare väger drygt ett kilo och är omgärdad av ett alltmer omfattande regelverk. Drönare får befinna sig max 120 meter upp i luften och alltid på synhåll från fotografen. Dessutom får den absolut inte störa ordinarie flygtrafik och i Lund gäller det minst en kilometer från det stora sjukhusets helikopterplatta. Att sedan få publicera drönartagna foton över städer, horisonter etc kräver tillstånd från Lantmäteriet vilket såklart kan ta lite tid.

En av de många fina bilder från hög höjd över Lund, som Kristoffer bjöd oss i publiken på. Vi fick se solen gå upp över ESS/Max IV.
foto: Kristoffer Lindblad
En skånsk rapsåker, men inte som vi är vana att se den.
foto: Kristoffer Lindblad
Från ovan ser man att en cirkulationsplats är både cirklar och linjer.
foto: Kristoffer Lindblad

Att styra och fotografera med hjälp av drönare menar Kristoffer är förvånansvärt enkelt och de är nog en och annan i sällskapet som blir rejält sugen. Med en lättare pjäs på under 250 gram är det inte så regelstyrt.

Är man pressfotograf, så är man.
Här plåtar Ingemar när Kristoffer visar sina drönarbilder.

Nu får vi se bilder tagna såsom arkitekter, stads- och trädgårdsplanerare sett dem på ritbordet. Platser som vi gått förbi på gatan många gånger utan att se sambandet. Clemenstorget och Bantorget uppifrån blir som helt nya konstverk med sina kantiga respektive rundade former. Han visar också en väldigt målande bild över den långa slingrande kön till karnevalens biljettsläpp – något som inte ens skulle gå att dokumentera i en enda bild från marknivå.

Som avslutning på bildvisningen visar han fantastiska nyårsraketer tagna från luften – fest och glädje – precis vad som behövs en grå måndagskväll i januari!

foto: Kristoffer Lindblad
Festen för de som jobbade med Lundkarnevalen, sett lite uppefrån.
foto: Kristoffer Lindblad

Glöm inte
DIN UTMANING!

 Niklas vill ha ditt bidrag senast den 28 februari så att vi kan ha en redovisning av allas bilder den 13 mars.
Vanliga inskicksregler gäller (2000 pixlar på längsta sidan och glöm inte att namna din bildfil så att han vet vem som skickat in vad. Märk din bild med ditt namn och utm23 så blir det lättare att administrera!
Skicka till Niklas@ffim.se

Text: Lena Boström
Foto:(där EJ annat anges) Conny