Höststämning med Gatufoto-gruppen

En trogen grupp gatufotografer mötte upp i klubblokalen för att redovisa och diskutera bilderna från senaste uppgiften som var “Hösttecken”. Många hade kämpat i en ovanligt varm och solig september månad med att få till det med hösttecken. När uppgiften delades ut var förhoppningen att slutet av månaden skulle vända mot lite mer höstlikt väder. Alla hade kämpat väl i sökandet efter hösttecken och inväntat rätt tillfälle med regnrusk och paraplyer.

Efter bildvisning och diskussion var det sedvanlig fika som följdes av lite blandad information om kommande händeler. Claes Jonsson har sina bilder på två utställningar. 1. På Studio i hamnen och helgen 27/9 -30/9 på Lokstallarna i Malmö.

Claes kommer också att prata om gatufoto för Vellinge fotoklubb 2/10. De kontaktade oss under våravslutningen med en förfrågan om ett föredrag och en gemensam fotovandring under hösten i Malmö.

Avslutningsvis diskuterade vi kring nästa uppgift som kommer att bli en andra chans på föregående uppgift “Hösttecken”.
Med förhoppning att vi nu kommer in i en regnigare period valdes uppgiften till “Regn”. Uppgiften är att gestalta hur regn kan manifestera sig på olika sätt. Regndroppar på fönster, reflektioner i asfalt och annan gatubeläggning.

Som inspirations-källa kan man studera t.ex Ernst Haas och Saul Leiter som var två tidiga pionjärer med färgfoto inom gatufoto-genren. En sökning på internet ger flera ingångspunkter till deras arbete. Här är två länkar att börja med. https://www.artsy.net/artwork/ernst-haas-rainy-night-nyc samt https://www.pinterest.com/pin/a-set-of-photographs-by-saul-leiter-19232013–529876712381880837/

Det finns mycket mer för den nyfikne på nätet, bara att söka.

Fem bilder med temat “regn” och med inspiration från Haas och Leitner skickas till gatufoto@ffim.se. Bilderna skall vara 2000 pixlar på långa sidan och under 1MB stora. Bilderna namnges “förnamn-efternamn-regn-1-5” De bilder som du vill skall vara med i referatet på FFIMs hemsida skall ha tillägget -FFIM efter bildnr. “förnamn-efternamn-regn-1-FFIM”, “förnamn-efternamn-regn-3-FFIM”.

Har du frågor, skicka till mig på ingemar@ffim.se

Kvällens uppgift – HÖSTSTÄMNING

foto: Erik H
foto: Lars GT

Några bilder till ur kvällens uppgift – Höststämning