Singapore och Österlen

En måndagkväll med besök
både i Singapore och på Österlen

John inledde kvällen med ett intressant och givande föredrag om Singapore. Christina Broomé som lyssnade på föredraget, berättade efter fikat om “sitt” Österlen.

En stor fascination för Singapores historia och nutida livsstil ledde John S Webb till fotoprojektet och boken ”Singapore sands”. Det är som en hatkärlek till det lilla landet som vi får se i bild under måndagsträffen.

Singapore är ön som är marginellt större än Bornholm, men som rymmer 5,6 miljoner människor. Det är ön som fungerar som ett nav i Asien både i antalet fraktbåtar och storleken på flygplatsen. Det är ön som koloniserades av England och intogs av Japan under andra världskriget. Och det var också på den ön som John Webbs egen farbror då tillbringade tre år som krigsfånge under vidriga förhållanden.

John har besökt Singapore elva gånger och vandrat runt med sin kamera. Med sin kärlek till träd blir det många bilder av parker och växtlighet, men hela tiden med höghus och bebyggelse nära inpå i bakgrunden. För varje nytt besök på ön har det skapats nya områden med byggnader och köpcentra. Som konstrast finns det samtidigt ett rikt djurliv med apor, krokodiler och giftiga ormar i parkerna. Fotograferade under viss rädsla förstår vi.

Mängden fartyg på redden utanför Singapore, visar på vilken knutpunkt ön är för asie-handeln
foto: John S Webb
Träden samsas med höghusen, som här vid Marina Bay
foto: John S Webb
Insprängt mellan alla de enorma höghusen, finns det grönska.
foto: John S Webb
VivoCity, HarbpurFront. Utsmyckning vid ett köpcenter.
foto: John S Webb
– Den här undre delen är ett staket, som målats som skogen bakom, berättade John.
Själv försvann han också i vegetationen 🙂

Titeln ”Singapore sands” har John valt eftersom Singapore köper in enorma mängder sand för att bygga ut sin kustlinje. Sedan 60-talet har ön lyckats öka sin yta med 25 % tack vare importerad sand och betong. John bilder och berättelser gav oss helt enkelt väldigt mycket att tänka på och fundera över.


Johns senaste bok som han presenterade på vår Måndagsträff

Med kaffe, kaka och småprat innanför västen var det dags att lyssna på nästa fotograf – Christina Bromée vars geografiska område är Österlen.

Christina berättade varmt om sin morfar, fotografen Carl Fredrik Olsson som verkat i Borrby under 1900-talet. Morfar som lånade ut en kamera till henne när hon var nio år och lät henne vara med i mörkrummet. Han var en man med mycket experimentlusta och som lärde henne att fotografering ska var roligt!

Hon säger själv att hon ofta får höra att hennes bilder är väldigt mjuka i stilen. Och vi blir mycket riktigt inbäddade i behagligt ljus och vackra scenerier, men också i skarpa kompositioner.

Bilderna visar naturen runt Gyllebosjön, Hagestads naturreservat, Nybrostrand och Ystad bland annat. Hennes idé om den perfekta dagen är att stiga upp vid 4-snåret och ge sig ut i soluppgången. Att hitta en säl som ligger och gonar sig på piren i Brantevik eller en insekt som går in för landning i en maskros.
Mina bilder är som jag mådde den dagen, säger Christina. Och visar en av sina absoluta favoritbilder på en flock svanar där hon väntat länge på att få till en bra komposition. Men så berättar hon lite besviket att väl uthängd på en utställning var det ingen besökare som fastnade vid just den utan alla gick bara förbi.

Hennes morfar var den lokalt kända fotografen Carl Fredrik Olsson från Borrby. Här med Christina på sin arm
– Min favoritbild, berättar Christina, men ingen stannade och tittade
Svartvitt var en av de största anledningarna till att jag började fotografera.
foto: Christina Broomé
– Tänk att få titta på solnedgången på detta sätt. Även jag som är lite höjdrädd kan se en lockelse i det. Måste vara en underbar upplevelse, berättar Christina om sin bild.
Sommarkväll..
foto: Christina Broomé

I sin vilja att experimentera och ha roligt använder hon också ofta sig själv i olika porträttsituationer; som där hon hänger tvätt i ett uppspänt snöre på stranden, tillverkar tårar till kinderna av ståltråd och pärlor, eller vandrar i solrosfälten i Köpingebro. Själv känner jag genast att jag vill gå ner till stranden i soluppgången och försöka trycka ner två kvastskaft med rep emellan. Kommer de ens att stå kvar tills jag laddat avtryckaren? Det är ju inte förrän du testar själv som du inser att det som ser så lätt ut i andras foton – det kräver både pannben, skicklighet och en osviklig blick för vad som kan bli en bra bild!

Följ Christina på Socila medier >>
https://www.instagram.com/bybroome/
https://www.facebook.com/bybroome
hemsida >> www.bybroome.se


foto: Christina Broomé

Månadens Bild Augusti

Med drygt 30 personer i lokalen fanns det nästan inget syre kvar, när det var dags för Niklas att presentera resultatet av Månadens Bild augusti men jodå – vi orkade applådera ordentligt för Sussi som än en gång vid toppoängen. Stort grattis till det!
Se alla bilder på Augsti temat – Andra Sidan
>> https://ffim.se/resultat-2024/#aug

Text: Lena Boström –
foto: Conny (där EJ annat anges)