Ingen planering, dålig fotografering   

Planering är bra!
Temat för kvällen var reseplanering och tips och tricks att tänka på. Vår ordförande Wolfgang stegade fram till ”scenen” vid prick 19 och hälsade de många åhörarna i vår lokal välkomna med ett dubbelt ”God kväll”.

Därefter tipsade han gamla och nya medlemmar att det finns många aktiviteter som våra grupper erbjuder. Vår lokal används glädjande nog mycket flitigt varje vecka. Om du är intresserad av att gå med i någon av dessa grupper, hör av dig till sammankallande, eller bara dyk upp för ett ”provbesök”. Alla våra medlemmar är välkomna att vara med i vilken grupp de vill! Du kan läsa mer om våra gruppers aktiviteter här på hemsidan.
>> https://ffim.se/fotogrupper/   

Ny foto-utställning för alla medlemmar
Därefter kallade han upp Anne-Grethe, Conny och landskapsgruppens nye samordnare Peter Kåveland för en spännande nyhet för våra medlemmar. Under tidigare år har vi ofta haft projekt för hela föreningen som lett fram till grupputställningar på olika platser i både Malmö och andra ställen. Under en tid nu har vi inte haft något sådant, men nu är det dags igen! På Alnarps bibliotek kommer vi i mars 2025 att ha en grupputställning som vi förstås hoppas att så många av våra medlemmar som möjligt skickar in kandidatbilder till.

Du kan läsa alla detaljer HÄR >> https://ffim.se/2024/11/fotoutstallning-i-alnarp/

Anne-Grethe, Conny och Peter berättade att till våren,i Mars, så blir det utställning i Alnarp

Planera mera!

Efter detta släckte vi ner lite grand i lokalen och lät de första presentatörerna ha ordet. Robert de Maré och Göran Heckler som gjort flera fotoresor tillsammans genom åren tog upp ett antal saker att tänka på när det gäller resande med foto som huvudorsak.

Det första man måste komma fram till är varför man vill åka till en plats och vilken typ av fotografering man vill göra där. Det är rätt stor skillnad på att åka till Island för landskapsfoto kontra att åka till exempelvis Paris för att ägna sig åt gatufotografering. Plats för och typ av foto styr mycket.
Något som de båda pekade på är kartor, främst till mobil/läsplatta, inte minst att ladda ner kartor till mobilen så att man kan se dem offline, för på många ställen är mobiltäckningen antingen dålig eller alldeles för dyr, eller både och!
Google Maps eller map.me var två tjänster som de båda rekommenderade. I dessa appar kan man också lägga in sevärdheter/intressanta platser i förväg och detta var något som de rekommenderade, för det sparar tid på plats, tid man istället kan använda för att fotografera mer.

Se vad andra gjort
En annan bra grej är förstås också att se vad andra har gjort av den, vad har fotograferats tidigare. Flickr, Pinterest och sociala medier överhuvudtaget är effektiva platser för att söka av vad som finns, vilka vinklar folk har valt på de ställen som man vill fotografera. Dessa foton är i många fall geo-taggade, dvs platsen är redan inlagd med koordinater.
Göran tryckte också på en mer analog approach, utöver de digitala kartorna i telefon/läsplatta, och det var en resedagbok. Han rekommenderade en liten anteckningsbok att skriva ner minnena och intrycken från resan, eftersom det är mycket trevligt att ha dessa att läsa när man kommit hem. Bilderna och minnena blir då en helhet, för man kommer garanterat att glömma många intressanta detaljer om man inte skriver ned dem.

Vilken utrustning
Därefter gick de båda in på mer praktiska detaljer att tänka på när det gäller utrustning att ta med.
I detta avseende var de dock lite olika i sin inriktning. Robert ville gärna resa så lätt som möjligt med så få objektiv som möjligt, även om det förstås innebär att vissa bilder inte går att ta. Göran ville vara mer heltäckande, även om det innebär att man tar med sig mer utrustning att bära på.
Det är förstås en avvägning man måste göra utifrån hur man tar sig runt på platsen. Kör man runt i egen bil eller åker kollektivt, är ju stor skillnad.

Foto-tillstånd
Det tog också upp att man måste tänka på ifall man behöver tillstånd på de platser man ska till, exempelvis nationalparker eller dylikt. Att fotografera med drönare avrådde de från, just för att det är så strikt på många ställen när det gäller om man får fotografera eller inte, och risken för att man ska råka illa ut när man råkar göra fel är rätt stor.

Olika appar
När det gäller användbara appar för planering av fotograferande, särskilt sådan fotografering som sker under ”gyllene timmen” eller ”blå timmen” rekommenderade de sådana verktyg som Photopills eller Photographers Ephemeris där man kan se hur sol och måne rör sig utifrån den plats man befinner sig på. Man kan därför planera vinklar och tidpunkter för sitt fotograferande på ett smart sätt.

I all denna planering kanske det är lätt att bli ”fast” i vad man vill fotografera, men de tryckte på att man också bör vara öppen för det oväntade, ibland kan lokalbefolkningen ge tips om platser de tycker man ska besöka och då kan planeringen få vänta lite, eller justeras utifrån ny information.

Tänk efter före – alltså förbered dig hemma, redan innan du åker iväg
Robert och Göran poängterade att det är viktigt och underlättar, om att ta reda på så mycket man kan om sitt resmål.
Göran och Robert pratade om foto-utrustning, samt tipsade om olika appar med kartor och andra för att förutse väder, och var/när solen går upp

När allt inte kan planeras i detalj

Efter dessa två herrars sammanställning av tips och tricks tog Peter Kåveland över datorn för att ge oss några av sina insikter när det gäller planering av sina fototurer. Hans tema var ”När allt inte kan planeras i detalj” och det illustrerade han till att börja med genom en beskrivning av hur han tänkt åka från hemmet i Löddeköpinge upp till Hässleholmstrakten för att fånga en viss fågelart som finns där och tillbringade 3 timmar där utan att se en enda av dessa fåglar. Därför ändrade han sina planer och åkte mot Klippan där det finns kungsfiskare. När han kom fram dit var hans batterier slut och hans tanke var som hos många av oss hade haft i det läget ”Nu skiter jag i det här!” Men sen tänkte han om – Kävlingeån hemmavid har ju strömstarar och det har jag ju också velat fotografera! Därför lyckades han till slut få några bilder den dagen som han var jättenöjd med, även om det inte alls var de bilder han planerat från början.

Mycket av det Peter berättade
…om tangerade förstås det Göran och Robert redan pratat om. Reseplanering är ganska självklara saker. En sak han tryckte på dock var att man inte ska ta onödiga risker när man fotograferar.
En annan sak som han också tryckte på var att det är viktigt att man lägger ifrån sig kameran då och då när man är ute på sina turer – att man tar en paus och njuter av miljön och situationen. Ta en kopp kaffe och bara andas!

Även Peter tipsade
De appar som redan nämnts tidigare var några som Peter också gärna använder, särskilt för att studera när ljuset är som bäst för de bilder han vill ta, vare sig det är soluppgång, solnedgång eller andra tider på dygnet.

Han exemplifierade detta med processen att ta en bild från en riktigt mörk plats där stjärnhimlen skulle framträda så bra som möjligt, utan störningar av stadsljus. Efter efterforskning kom han fram till att södra Öland skulle vara en bra plats. Med hjälp av Google Maps kunde han hitta en bra plats att stå på med intressanta ”Kungsstenar” i förgrunden. Vad han inte kunde efterforska i förväg var förstås att i närheten fanns Långe Jans fyrsken samt att just då var det ett antal människor ute på fjärilssafari i närheten med stora lampor och håvar, men han gjorde det bästa av situationen, utifrån de förberedelser han gjort.


Att inte ge upp, utan vara flexibel. Att ibland bilder som man inte tänkt sig.
Med hjälp av Google Maps kunde Peter hitta en bra plats för sin stjärnhimmel-bild att stå på, med intressanta ”Kungsstenar” i förgrunden.
foto: Peter Kåveland

Härefter lät vi oss alla väl smaka av godsakerna som våra fikavärdar Wolfgang och Ranuka ställt samman, så till den grad att de första två kannorna kaffe tog slut och de fick brygga en till så att alla fick det koffeintillskott de ville ha.

Ingemar var en av de som njöt av alla kakorna på Go-Fika bordet 🙂

Samtalen var många och ljudnivån i lokalen blev rätt hög, precis som det ska vara när entusiaster träffar andra entusiaster och byter tankar!


Även Ingemar betonade att ha en plan-B

Efter fikat var det dags för vår siste talare att få ordet. Ingemar Ljungdahl som håller i gatufotogruppen ville den här gången prata på temat ”Behovet av att improvisera eller plan B”. Han är ofta deltagande i fotoresor, både sådana som planerats av andra och sådana som han själv satt ihop. Han var full av beundran för de fotografer som sätter ihop resor av sådan typ, inte minst de som kan byta fotograferingsplats på studs när förhållandena inte funkar.

Lite av detta illustrerade han också i sitt föredrag där han skildrade hur han ville fotografera de stora ekarna på ett fält vid Knutstorps Gods, och då i soluppgång med dimma. Efter att via diverse appar (redan nämnda) samt SMHI.se och Clear Outside (som ger prognoser när det gäller moln) sett att förutsättningar fanns gav han sig iväg norrut från Ystad. Men när han kom fram till platsen visade det sig att dimman inte fanns och att vädret var ”för bra”.

Då var frågan vad han skulle göra nu – stanna kvar och fotografera ”fina bilder”, eller åka vidare till annan möjlig plats där dimman skulle vara mer påtaglig. Han gjorde det sistnämnda, tack vare lokalkunskaper och lyckades till slut få till en drömsk bild på skog i soluppgång med dimman i bilden. Det blev inte den ursprungliga bildidén den gången, men absolut en bild värd att spara! Han berättade sedan att han åkte till Knutstorps Gods igen lite senare och att han då fick den dim- och ekträdsbild han eftersträvat den första turen.

Hans huvudbudskap var att man som fotograf måste vara flexibel, man ska inte låsa sig vid ”rätt bild” och därmed missa andra bra bilder. Tack vare lokalkännedom, antingen att man själv kan massor eller via guide, kan man oftast hitta andra bilder som är värda att ta ifall grundidén inte fungerar. Man får ställa sig själv frågan – vad är viktigast för mig? Motivet eller stämningen i bilden?

Ibland behövs både improvisation och en Plan-B i bakfickan, var Ingemars budskap
Dimman var borta när Ingemar kom fram, men det blev istället en bild med en vacker soluppgång.
foto: Ingemar Ljungdahl

Efter denna informativa kväll tackade Wolfgang de många besökarna för visat intresse.
Samt önskade alla välkommen åter om två veckor då måndagsträffen kommer att innehålla ”historiska nedslag” med fotografer som han och Anne-Grethe tycker vi alla borde lära oss mer om.
Dessutom kommer Niklas och Conny att berätta resultatet av oktober månads bild.
Det blir sista resultatet som avslöjas innan vi har vår julavslutning den 2 december där vi korar november månad vinnare samt avslöjar vem som får äran att ta hem vår fina vandringspokal för segern i Årets Fotograf.

Text: Tomas Nilsson
Foto i lokalen: Jonas Björk, Conny Magnusson

Ett stort tack till de fyra, som delade sina erfarenheter och tips, om hur man får bättre bilder med lite planering!