En kväll i maj var det dags igen – Blixt-Verkstán körde sin årliga utomhusworkshop.
Allt för att kunna ta bra bilder även när solen skiner starkt ELLER bara lyser med sin frånvaro!
Vi var ett tiotal glada medlemmar som samlades i lokalen, laddade för en kväll med kameror, blixtar och massor av kreativt ljus. Men såklart – just då hade ett regnmoln parkerat sig över Malmö. Vi tog det med ro, och medan vi väntade på att skuren skulle dra vidare, gick vi igenom grunderna: hur man balanserar det befintliga ljuset med blixten på ett snyggt sätt.
När himlen till slut klarnade gav vi oss ut till Pildammsparken. Första stoppet blev ”inuti” en stor busk formation – bra både för ljuset och som skydd om regnet skulle komma tillbaka.
När man plåtar utomhus med blixt, så måste man tänka på att blixtljuset kan INTE ”studsa” på väggar och tak. Utan måste riktas direkt eller ”studsas” mot en releckto eller dylikt!
Så tänk på att blixten ”räcker” bara ca 3 meter rakt fram!
Väl där testade vi bl.a hur vi med hjälp av blixtens korta brinntid kan hjälpa till att få skarpa bilder utan skakningsoskärpa, både vid makro och porträtt. Samt lite snabbt hur HSS (High Speed Sync) fungerar
Samt givetvis letade upp lite saker att plåta! 🙂
Motljus som lättas upp med blixten och makro
Vi började med en bild utan blixt, där exponeringen bestämdes av det befintliga ljuset. I och med att bilden togs i motljus, så blev föremålet/porträtt-modellen, närmast en siluett. Utan att ändra någon inställning på kameran, så ”balanserade” vi in blixtljuset. När vi plåtade makro, satte vi blixtens effekt/styrka väldigt lågt. Avståndet var ju kort 🙂
Större ljuskälla – mjukare ljus, dvs inga skarpa skuggkanter
Genom att ”slå blixten” genom en transperant reflexskärm, får man en större ljuskägla/ljuskälla och därmed mjukare ljus och skuggorna blir inte så hårda.
Jämnför storleken på blixtens ”glas” på den högra bilden, med hur stor den transperanta skärmen är på de andra två bilderna är!
Motljus med blixt
Sen hände det där magiska – solen tittade fram! Så vi passade på att jobba mer med direkt motljus och använde blixten som huvudljus, inte bara för att lätta upp.
Porträttfoto med solen i ryggen
och blixten som huvudljus –
ger ljusmagi i kvällssolen.
Det blev riktigt kul att se hur olika uttryck vi kunde få fram bara genom att leka med ljusets riktning och styrka.
Efter någon timmar kände vi att vi fått med oss en bra dos nya erfarenheter. Det var riktigt kul att se allas engagemang och resultat!
Vi avslutade med lite snack om framtiden – och var överens om att fortsätta efter sommaren, och då ta våra blixtkunskaper till nästa nivå. Mer vardagsblixt, mer kreativt ljus, helt enkelt.
Vi ses i höst – med full laddning i både batterier och inspiration!
//Conny
Glöm INTE – Jubileumsboken
För oss i Blix-Verksta´n , är min tanke att alla skickar in 4-5 bilder var. Det ska vara foto som kan relateras till vad vi ”lärt” oss.
MEN det behöver inte vara en bild som vi tagit nere i lokalen. OBS! INGA ”kringbilder”)
Utan det viktigaste är att visa en välkomponerad, fint ljussatt med blixt och är representativ för vad vi gått igenom de senaste åren.
Sedvanligt 2000px (blir den utvald till boken vill de ha in en större bildfil) OCH namnge bildfilen med DITT namn plus tema/vad vi tränat på.
T.ex Conny-Magnusson-makroblixt.jpg
Maila mej på conny@ffim.se
SENAST den 1 augusti!
Vill jag ha DINA bilder