En av många fördelar med att vara medlem i Fotografiska Föreningen, är att man får ut och resa. Kanske inte bara rent fysiskt i vår när område, utan att man får se vaaaardeeen .
Detta tack vare att det är så många duktiga fotografer som är medlemmar. Senaste måndagsträffen fick vi se och njuta av, speglingar på Mallorca, de vackra broarna i Venedig och de skitiga industrierna i Charleoi samt den vackra naturen på Lofoten. Detta genom de fem duktiga fotograferna Ingrid Nilsson, Lena Malmström, Mikael Frej, Erik Löfberg samt Göran Åsgot.
Men som vanligt innan dessa fick beträda ”scenen”, så hälsades vi vi välkomna av Rikard och fick lite nyheter och tips om kommande arrangemang.
Rikard berättade bl.a att de som lämnat bilder till vår utställning på Scandinavian Photo, i samband med 16: e Internationella, de kan nu hämta dessa i vår lokal.
Därefter var det Tomas som tog över och presenterade resultatet för Månadens Bild, oktober omgången. Där var ju temat ”Tillsammans” den sammanhållande tråden. Den som lyckades bäst att visualisera detta var, Anders Grönlund. Hans bild valdes av vår externa jury, FK Kamera i Ängelholm. Vi gratulerar Anders till segern.
En nyhet för Månadens Bild berättade Tomas också om. Det är så att till nästa år, så kommer vinnaren i varje månads omgång, få se sin bild som en stor poster tryckt på kartong. Denna ska först hänga i ”Christers rum”, för allmän beskådan, men månaden efter tillfaller den vinnaren!
Detta är tack vare en sponsring från en av våra medlemmar, Ulf Svensson.
Så nu vill vi se ännu fler som är med i Månadens Bild, avrundade Rikard detta och hälsade Laila Calligari upp på ”scenen”. Laila jobbar på Studieförbundet Vuxenskolan. Vi har under många år haft ett samarbete med Vuxenskolan, bl.a har vi haft ett flertalet utställningar i deras olika lokaler.
Laila berättade lite kort om vad Vuxenskolan är och hur de jobbar och verkar. Hon avslutade med att tacka för att fått komma till vår nya lokal och hälsade oss alla välkomna till Studieförbundet Vuxenskolan.
Ett stort steg tog vi sedan med hjälp av Ingrid Nilsson och vi landade på Mallorca. Från Palma och framförallt C´an Pastilla, några kilometer utanför Palma.
Ingrid visade bilder med lite annorlunda vinklar och kompositioner.
- Jag är intresserad av geometriska former, berättade hon. Hon fortsatte att förklara hur hon tänkte när hon komponerade sina bilder. T.ex så att det var olika avstånd mellan några stolpar i ett foto, för att annars blev det inte harmoni i bilden.
Nu kommer vi till arkitektur och speglingar, inledde hon andra delen av sin visning med att säga.
Just arkitektur ligger Ingrid varmt om hjärtat. När hon kombinerar detta med att få med speglingar i skyltfönster, polerade husdetaljer och annat som finns omkring, så blir det alltid en intressant bild.
- Då ska vi göra plats för vår nästa resenär , Lena Malmström, sa Rikard, efter att vi applåderat Ingrids fina bilder.
- Jag och Mikael åkte till Venedig i april i år, började Lena med att säga. Hon fortsatte sedan att berätta om sin och Mikaels veckolånga besök i Venedig. De gick mycket och stegräknaren som de hade på sej visade på ca 20000 steg i snitt per dag.
- Vi kollade upp lite fakta innan vi reste.
Så Venedig består av 6 st distrikt/stadsdelar och ligger på ca 100 öar. Den största kanalen , Canal Grande, är 3800m lång och är mellan 30-60 bred, men har bara fyra broar. Så man förstår att Lena och Mikael fick gå mycket.
Men med endast två timmars regn under hela veckan så gick kamerorna varma.
- Det fanns hur mycket som helst att plåta. Man ville bara stanna upp överallt.
Lena visade en härlig mix av bilder, där broarna nog dominerade. Men det fanns med bilder på både Café Florian, gondolvarvet och fina bilder i tidiga morgon timmarna, med skön dimma som en bildkomponent.
Efter den sedvanliga fikan, så var det dags för Mikael Frej att visa sin syn på Venedig.
Mikael berättade att alla bilderna han skulle visa var från en analog kamera. De stora, 6x7 cm, negativen från hans Mamaya 7 ii, hade han skannat in. Filmen han använde var Fujis Provia 400.
- Jag tog även sv/v film, men de har jag inte scannat in ännu. Blir tyvärr inte så bra med flatbäddsscanner, fortsatte Mikael att berätta.
Motiven som Mikael fångat, var från ung samma platser som Lenas,( konstigt nog :))
Men det blev ändå andra bilder. Han tolkade broar, dimmhöljda torg och kanaler, på sitt sätt.
Mikael visade bl.a fina bilder från Arsenalen (Arsenale di Venezia). Detta är ett område i norra Venedig. Platsen var ursprungligen ett varv och hamn för Venedigs flotta under stadens storhetstid. Arsenalen består av en stor hamnbassäng och de angränsande områdena.
- Det var trångt i kanalerna, och ibland blev det rent kaos bland gondolerna, berättade Mikael, medans han visade sina härliga färgbilder.
- Jag kopierar Lenas variant, med att prata först och sedan visa bilderna, började Erik Löfberg sin reseberättelse med att säga.
Jag och min sambo tog tåget ner till Köln. Där hyrde vi en bil och åkte runt och bl.a hälsade på en kompis. Men det var i Charleroi som Erik hade fotograferat bilderna vi fick se. Charleroi är en stor industristad i mellersta Belgien, belägen vid floden Sambre i provinsen Hainaut. Charleroi är den största staden i regionen. Den har blivit utnämnd till världens tråkigaste stad. Det är en stad med många nerlagda industrier och många förfallna hus.
- Ett eldorado för oss fotografer, men kanske inte för de ca 200 000 invånarna, fortsatte Erik, medans vi fick se ett collage av övergivna hus som var bombade med graffiti.
Men den första bilden Erik visade var en skön grönskande landskapsbild med ett ”berg” i bakgrunden. Men det var inget berg, det var en kol/slagg hög, som naturen täckt över med grönska.
- Det är intressant hur naturen tar över lämningarna efter människan.
Att det var längre till Lofoten, än till Venedig, inledde Göran Åsgot med att förklara. Norr om Polcirkeln och utanför de nordnorska städerna Narvik och Harstad ligger ögruppen Lofoten
Sin resa till Lofoten, via bl.a Arjeplog, gjorde Göran i år. Den drygt 670 mil långa resan gick av stapeln i slutet av maj och början av juni.
Vi fick se bilder på magnifika landskap, öar och berg. Vi fick följa med ut på havet och fick se när det fiskades torsk. Dock inte när de drog upp de ibland 1,5 m långa 90kg tunga exemplaren. Men vi fick se bilder på torskarna, när de hängde till tork på sina ställningar.
Vi fick också följa med längs Trollfjorden. Den mynnar ut i Raftsundet som skiljer Lofoten från Vesterålen. Fjorden skär ned i ett hissnande smalt och djupt schakt i Trolltindans kompakta bergsfästning.
- Det blev mycket ”vykorts-bilder”, så efter ett tag valde vi att plåta natten istället, fortsatte Göran att berätta.
Att det blev korta exponeringstider, klockan ett på natten, är ju ett fenomen som vi väl får tillskriva den berömda midnatts-solen.
Göran avslutade sin bildvisning med ett bildspel, där han blandat stillbilder med rörlig film, fint sammanlänkade med musik.
Även denna måndagsträff så var klockan en bra bit över nio, innan vi alla kände oss nöjda och begav oss nöjda hemåt.
Text: Conny