Vad är en BRA bild

Fokus på  BILDEN, är FFiMs motto. Det är BILDEN som är resultatet av jobbet bakom kameran, vid datorn/i mörkrummet. Det var också BILDEN, kvällens program handlade om.

Efter att Rikard hade hälsat oss alla välkomna,  konstaterade vi alla att även kvällens info-del, hade bilden som tema.

Rikard lämnade snabbt över ordet till Tomas. Han berättade  att det dra ihop sig till Riksfotoutställningens inlämning. Riksförbundet inbjuder alla medlemmar att delta med bilder.  Utställningen består av fem olika grupper.
– Självklart skall DU vara med här, fortsatte Tomas med att säga till oss i publiken.
Det är Årets största utställning/tävling i Sverige. Så titta igenom 2016 års bildskörd och du hittar säkert flera  foto, som är värda att visas för en större publik!
Har du några frågor, hör av dig.
Mer info och fullständiga regler hittar du på
              
http://www.rsf-fotoklubbar.org/rifosalong/allminfo.html
Sista datum för att skicka in DIGITALA foto är 31 jan.
Påsiktsbilder (”papperskopior) skall dock lämnas till Tomas Nilsson SENAST  16/1 !

– Vill Du ställa ut dina bilder ? det undrade sedan Leif Rosén.
– Vi har haft utbyte med Vuxenskolan på Grynbodgatan,  i många år. Där har vi ställt ut i deras café. En jämn ström av fika sugna passerar varje dag denna utställning.
Så vill du ställa ut. Printa ut 2-3 bilder i storlek A4 eller 30×40. Lämna dessa printar till Leif, så ordnar han resten.

Vår tävling, Månadens Bild,  har rullat på under hela 2016 och Tomas har just fått in november månads  jurybedömning. Så Tomas vet redan nu vem som är ÅRETS FOTOGRAF !  Fast det väntar han med att berätta tills Julminglet den 19:e.
Det är nu öppet för att lämna in bild till 2017 års första månadstävling. 
Nytt för i år är att vi vill ha in din bild i högre upplösning, ca 3000px på längsta sidan.
Vill du vara med i januari-omgången så skall din bild vara inskickad senast 31/12 i år !

Scandinavian Photo bjuder in till en liten Naturfotokurs. Den går av stapeln i deras lokal i Malmö den 10/1. Du anmäler dig och hittar mer info på deras hemsida, under butik>Malmö>kurs. Hälsar Christer Granberg på Scandinavian.

– Nu känner vi oss redo för kvällens dragplåster, annonserade sedan Rikard.
Ledsagad av en applåd äntrade Anne-Grethe Holt scenen.

– Gokväll, jag har det delikata uppdraget att tala om – Vad är en bra bild  -, inledde hon med.
Som de flesta kanske vet, så är Anne-Grethe en passionerad kanotist. Hon berättade lite om vad forsränning innebär och hur riskabelt det kan vara.  Hon jämförde och tyckte att tala om vad en bra bild är, är minst lika riskabelt !
– Men jag hoppas att det skall gå bra, fortsatte Anne-Grethe med att säga.

Vad som kännetecknar en bra bild, är inte om den är skarp och välexponerad, utan är mer vad den säger betraktaren.
Robert Capa´s berömda bild från landstigningen i Normandie på dagen D, är varken skarp eller välexponerad. Snarare väldigt korning och överdrivet kontrastrik, på gränsen till grafisk. MEN den har ett innehåll, en berättelse. De som ser bilden och känner till dagen D, de ser vad som hände då. Ser mer än bara en, nästan suddig, soldat i vattnet.

Anne-Grethe drog lite mer historik kring foto och berättade samt visade lite bilder, från kända fotografer. Dessa bilder är ju vad vi oftast kallar BRA bilder.  Anne-Grethe förklarade varför hon, tycker att dessa är outstanding.
Bilder av en av fotograferna , Tore Johnsson, kan ni för övrigt se på Landskrona Museum fram till den 15 januari.

Hur man bedömer en bild beror alltså på var och av vem som gör det. Skickar man in till en tävling, så är det just den tävlingens jury, som bestämmer vad som är bra.
Olika fotoklubbar har också olika inriktningar, vilket då kan ge ett visst bildtänkande och bildseende.
– Mitt första besök på en fotoklubb i början av 70-talet, var lite förvirrande, berättade Anne-Grethe lite kåserande.
När jag kom dit, så hade man satt upp en tvättlina runt i lokalen. Där hängde alla upp sina bilder. Sedan gick man tyst runt och tittade och poänggav varje bild. Därefter släcktes ljuset och man gjorde om samma sak, med diabilderna som lyste upp i mörkret. Därefter sammanställde man poängsummorna och utsåg en vinnare. Ingen diskussion, ingen kritik, vare sig positiv eller negativ. Bara poäng !

Man kan ju som fotograf också bli känd som en som tar bra bilder, på lite olika vis.
– Dag Alveng, som är en norsk fotograf, fortsatte Anne-Grethe, blev känd för en utställning. Där hade han innan utställningen började, fotograferat av alla de vita väggarna. Han printade dessa  foto och hängde upp på SAMMA väggar !!  Bra eller bara konstigt !??! 
Det avgör betraktaren. Men en av hans senare bilder på en uteservering,  såldes för 50 000:- !!

– Så ni förstår vad det är svårt det är att säga vad som är en bra bild.
När jag fick mina efterlängtade barnbarn, så tog jag en bild på dessa två liggandes sidan om varandra. DET var en BRA bild för MIG ! Men en annan betraktare ser förmodligen bara två vanliga och högst ordinära  bebisar.
– Denna bilden är på min dotter, när hon var liten, fortsatte Anne-Grethe. Där hon sitter i en loppis-soffa. Den ingick i en serie om Loppis-kulturen och hade med det, mer innehåll för betraktaren. Så vad som gör en bild intressant, beror på den som ser bilden.

-Eller som mina paddelbilder.  Mina kompisar där är jättenöjda med att jag plåtar, i tid och otid. De vet vad som har utspelat sig vid fotograferings tillfället och tar till bilderna därför.
– Men det är egentligen få av dessa  kanotbilder som jag är nöjd med, rent fotografisk.

 

Så skall du plocka ut bilder för t.ex en utställning. Så är Anne-Grethes  råd att vara ärlig mot sig själv. Att plocka ut de bilder som man själv, tycker bäst om! Inte ”taktik” tänka !

Anne-Grethe pratade lite om Bild och Avbild. Öppna och Slutna bilder.
Med det menade hon att en BILD är vad fotografen tolkade in och fotograferat på sitt sätt.
AVBILD  är mer att rakt upp och ner trycka av en bild. Rent tekniskt kanske helt perfekt, men saknar komposition och innehåll.

I Göran Segeholms bok  ”Konsten att ta en vinnande bild”  tar han upp begreppet – Öppna och slutna bilder –
En Sluten bild, är tagen för att föra betraktaren mot ett visst mål. ”Barnet är sött”,  ”Landskapet är vackert”, ”Rummet är en misär” etc . Den lämnar inget över till betraktaren att ”se” och utforska.
I en Öppen bild däremot, finns inga givna riktningar. Utan här kan betraktaren själv ”läsa in” och ”se” vad hon eller han själv vill.
En bok som är mycket intressant och givande. Köp eller låna på bibblan.

Hur man sedan presenterar sitt bildmaterial, ger också betraktaren en viss känsla för bilden. Om man monterar snyggt i ram med passepartoute eller bara nålar fast bilden på väggen.
Kanske kopiera sin  bild med något av de s.k. ädelförfaranden. Att t.ex förstärka en känsla i bilden genom att kopiera den med t.ex cyanotypeprocessen, som ger bilden en blå ton.
Kenneth Håkansson berättade om de olika processerna, på vår Analogkväll, för några måndagar sedan.

Anne-Grethe pratade också om olika trender i bild. Titta lite runt vad som finns i t,ex reklamfloden, i olka magasin och även i fototidningar. Det förändras ständigt över tid.
Vad som är OK att visa offentligt och vad som är tabu. T,ex att visa barn nakna. Det är i dag ej okej, då bilden lätt kan snappas upp av diverse pedofiler.

Om man visar en bild, så ger den oftast en tolkning. Parar man ihop denna med en bild till, så kan man få en helt annan tolkning. Byter man sedan ut denna tillagda bild mot en ytterliggare annan en. Då kan man få en helt annan känsla i bilden.
Det vill säga, bilden på den cigarrökande Göran – är det en njutningens man eller vad tycker du, när man sätter en bild, med ett skelett sidan om ??!!

 

 

 

I fika pausen så blev det som vanligt mycket snack och gott kaffe med tilltugg

Robert presenterar Monika Grönlunds härliga tolkning av gåtan “Luftbehandlingsapparat”. Bilden är en detalj från Axel Ebbes staty på Möllan.

Bildrebusen

Säsongsstartens Bildrebus stod som nästa programpunkt. Skaparen av bildrebusen, Robert de Maré, började med att berätta att det egentligen inte är en rebus. Snarare 8 gåtor, som deltagarna fick sig tilldelade.
– Alla fick en lapp med de olika gåtorna och sedan var det fritt att tolka dessa, fortsatte Robert säga.
Därefter släcktes ljuset ner och Robert visade oss de foto, som deltagarna tagit. Tolkningarna av de olika gåtorna, var både kluriga och roliga.

Alla gåtorna var tänkta att finna sin lösning på och runt Möllevångstorget.  Där deltagarna också avslutade sin fotografering med en öl på ett svaren på gåtorna. ”En fläkt från den stora staden över vattnet” gav Nyhavns krog på Möllan 🙂

 

Kelgrisar som kelgrisar ?

Bildstafetten

 

Det blev ”jobbig” kväll för Anne-Grethe J Hon har ju ansvarat för vår Bildstafett, som rullat på under hela hösten. Bildstafetten är ju en tävling där första deltagaren får en bild, som skall tolkas och skickas vidare till nästa deltagare, osv osv.  Det är ju som den gamla ”viskningsleken”.
Det var 3 grupper med ca 10 fotografer i varje. Första bilden var samma för alla grupper. En bild på en som matar 4 grisar.
Det var roligt att se och höra, alla skulle nämligen även lämna en kort mening om hur man resonerat kring sin tolkning. Att vi ser en bild och tolkar väldigt olika, blir väldigt tydligt i en sådan här lek/stafett. 

Att man går från 4 grisar, till sista bilden i en grupp blir en bild på frun och barnet, är ju rätt kul. Kelgrisar som kelgrisar 🙂

 

Året är snart slut och det återstår bara ett tisdagscafé och sedan sista måndagsträffen. Denna ägnar vi åt julmingel, bildcup och presentationen av Årets fotograf.


BLÄNDARE