Att fotografera med blixt tycker många är både krångligt och svårt, för att inte nämna HUR FULT det ser ut med blixtbilder !!!!
Det var alla dessa fördomar, som Conny ( dvs JAG som skriver detta) försökte slå hål på, under onsdagskvällen. Drygt 10 st hade tagit sig till våran lokal och bänkat sig vid sju-tiden.
Vi började med en kort genomgång om det som vi snackade om på blixt-BASIC-träffen i januari. Dvs blixten bestämmer bländaren och omgivande ljuset tiden, samt att man måste ta hänsyn till kortaste synk-tid för sin kamera. En liten repetition, som alla var med på.
Sen börja det roliga - blixten plockas av kameran
Här rekomenderas att ALLTID köra manuella inställningar
Mät ljuset och ställ in rätt bländare/tid för det avstånd, du valt att ha BLIXTEN på, i förhållande till motivet.
Så länge du har samma avstånd mellan blixt och motiv - har du samma bländare!
Utrustning
Då kameran och blixten är separerade, så måste man ha något att trigga blixten med, från kameran
Synksladd - billigt och enkelt, men alltid ivägen och lätt att dra ner blixt
Slavblixt/Infraröd - finns ofta på externa blixten och man kan trigga med inbyggda blixten på kameran
Radiotrigger - det klart bästa, funkar på avstånd upptill knappt 100m, blixt och trigger behöver ej "se" varandra, inga sladdar, idag hyfsat billigt
Stativ - Ett enkelt stativ, underlättar att placera blixten där du vill ha den, utan assistant
Blixtfäste - På stativet måste man kunna sätt fast blixten och ev ljusformare. Detta fäste bör kunna vinklas framåt och bakåt, för att kunna rikta blixten
Ljusformare - Ett enkelt vit genomskinligt paraply, eller hellre ett "dubbel-paraply" dvs ett där man har ett svart ytter skal, på det vita
Har man redan en blixt, så kostar en radiotrigger, stativ, blixtfäste och ett paraply ca 600-800:-, lite beroende på var man köper det.
Har man ingen blixt, så kan man få en manuell blixt för 300-1000:- Allt beroende på var och vad man köper givetvis.
Med blixten PÅ kameran, repeterade Christer hur kamera och blixt funkar ihop. Foto: Ulf Svensson
Vi hade roligt åtminstone 🙂 Foto: Ulf Svensson, Monika Grönlund och Anders Grönlund
Enkelt porträtt
När vi gått igenom vad som behövdes, så var det dax att ställa in blixten på manellt läge, montera den på stativet och att sätta fast och fälla upp paraplyet.
Jag valde ett vitt genomskinligt paraply att börja med. Detta genomskinliga paraply, slår man blixten rakt genom. Det ger ett stort och mycket mjukt ljus, perfekt för ett enkelt porträtt.
Har man sedan en vit vägg och en modell, är det bara att börja hitta rätt exponering. Blixten ställs in i steg, där 1/1 givetvis betyder full effekt och de flesta blixtar brukar man kunna ställa ner till 1/64 effekt. Slutartiden väljer vi kamerans kortaste synktid, oftast omkring 1/200 sek.
Att kolla rätt exponering är med en digital-kamera är "a piece of cake", bara titta på skärmen på kamerans baksida, ser det OK ut ?
Ja då är det rätt exponering, ÄVEN vid blixt-fotografering 🙂
Håller man sedan samma avstånd mellan blixt och motiv, så är det samma bländare. Detta oavsett om det träder in en mörk-klädd person istället för den kanske ljus-klädda som vi började plåta. Så skall du flytta på motivet, se till att flytta blixten samtidigt.
Björn fick agera modell, så han tog en stol och satte sig ca en meter framför den vita väggen.
Blixten och paraplyet riktades in lite snett vänster om från fotografen och en testbild togs. Vi fick justera ner effekten lite på blixten och sedan togs det övre av mästerverken här till höger 😉
Samma avstånd, men Björn får bortre väggen i lokalen som bakgrund istället. En helt annan bild, då blixtljuset inte lyser upp så långt.
Det är nämligen så att ljuset halveras i effekt i förhållande med avståndet ( se bild)
Den undre bilden på Björn har fått en helt vit bakgrund, då vi lagt till en blixt till som endast belyser den vita väggen.
Vill man ha en helt vit bakgrund, så får man addera en blixt till i uppställningen och rikta denna helt mot bakgrunden
Produktfoto
Innan det var dax för fika, så gjorde vi en enkel produktfotografering.
Ett större ljust canvastyg tejpades mot en vägg och föll ut över ett bord. En enkel liten studio med "ändlös" bakgrund.
Blixten med det vita genomskinliga paraplyet, ställdes vid sidan och tiltades så att paraplyet riktades nästan 90 grader över produkten, (en kamera med blixt 🙂 )
Bländare 11 ställdes in, för stort skärpedjup. En snabb testbild togs och med en liten justering av blixteffekten och klickade vi en gång till och vår produktbild var klar !
Dax för fika !
Hollywood-stuk 🙂
Efter fikat, var det dax att istället för att få ett stort och mjukt ljus, göra tvärt om. Så paraplyet plockades bort, istället sattes en "strut" på blixten, som formades med en ca 3-4 cm öppning. Struten riktades sedan mot modell nr två, Christer.
Rakt i ansiktet la vi den lilla, hårda ljuskäglan. Väldigt lite ljus "spillde" över på resten av herr Lindberg. Vi var ute efter att som de gamla Hollywood-mästarna göre ett väldigt koncentrerat porträtt. Ett litet tips för att vara säker på att ljuskäglan träffar modellen, är att fråga om modellen kan se blixten inuti struten och det med bägge ögonen samtidigt!
Vi valde fortfarande kamerans kortaste slutartid, för att försöka "släcka ut" så mycket det gick av det omgivande ljuset i lokalen.
För att inte Christer inte skulle försvinna in i den mörka bakgrunden, så placerade vi en blixt bakom honom också. I nästan diagonal med "huvud-ljuset". Denna blixt justerade snabbt in och gav ett snyggt på hans stora kalufs.
Bilderna till höger går att köpa med Christers med vacker autograf i guldbläck, till ett mycket lågt pris.
Eventuella överskott går till att finansiera NÄSTA BLIXT-VERKSTA´ som vi förhoppningsvis kommer att ha om ca en månad.
// Conny
Är du intresserad av att det blir en NY BLIXT-VERKSTA`?
Fyll i Anmälan längst ner på sidan
Den vänstra bilden är tagen på 1/8 sek och den högra på 1/180 sek, så här ser man hur det befintliga ljuset i lokalen kan bemästras
Matnyttiga länkar och Böcker
http://strobist.blogspot.se/2006/03/lighting-101.html
En bra länk till en kille som kan det här med små blixtar.
Du som läser dessa 101 matnyttiga tips och råd, kommer att se var jag fått många av mina idér från 🙂
Nick Fancer har givit ut några böcker, alla med bra tips och vettiga instruktioner att nå dit. Kan varmt rekomendera bägge böckerna "Studio anywhere", bägge ligger på mitt nattduksbord, lagom sönderlästa!
http://nickfancher.com/photography-books/
eller köp direkt från t.ex www.bokus.se
http://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=no&search_word=nick+fancher