St.Patrick’s Day i Köpenhamn

Den 17 mars är det ännu en gång dags för alla irländare (riktiga såväl som de som vill låtsas för en dag) att ta på sig något grönt och fira St:Patrick's Day. I Köpenhamn firas det ordentligt och därför är det alltid kul att åka dit med kameran i högsta hugg. Som tidigare år tänker undertecknad anordna en "extra" utflykt till detta evenemang och alla är inbjudna att hänga på!

Vi träffas vid Pressbyrån på Malmö Centralstation vid 12.15 för att sedan ta Öresundståget mot Köpenhamn som avgår 12.33. Ingen föranmälan krävs, men om du är säker på att du ska med, maila gärna till tomasnilssonfoto@gmail.com så har jag en föraning om hur många som vill med!

Första delen av utflykten går till Axeltorv där starten för det traditionella trebensracet äger rum (första start 14.30). I par ska deltagarna springa med "mittbenet" ihoptejpat från irländsk pub till pub med slutmålet The Dubliner på Amagertorv. Det brukar bli spektakulära bilder när starten går och folk ska koordinera sina rörelser med sin partner. Kostymer är också om inte obligatoriskt, så i alla fall starkt uppmuntrat så det brukar finnas många intressanta figurer att fotografera.

Läs mer på http://www.paddysday.dk/

Andra delen äger rum på Rådhustorget där det serveras dans och musik från scenen intill Rådhuset. Det brukar också finnas tält där mörk dryck lämplig för denna dag kan inhandlas. Dagen avslutas med att en parad under St:Patrick's ledning går genom Köpenhamns gator. Det är fritt fram att gå med i denna parad om du vill och kan (helst med något grönt plagg på dig). Jag har gått med någon gång och det är jättekul, men det är även helt okej att fotografera paraden och sedan ta sig mot lämplig tåg/metrostation för färd mot Kastrup och sedan Sverige.

Läs mer på http://stpatricksdayparade.dk/

Nedan finns ett urval av de _många_ bilder jag tagit under de senaste årens resor till denna aktivitet.

Text och foto: Tomas Nilsson