Måndagsträff med Gatufoto

Trots OS-tider blev det även denna gång fullt hus på FFIMs måndagsmöte där bildvisning av fotografen Per L-B Nilsson stod på programmet.

Wolfgang, som presenterade sig själv som 5:e reserv,  eftersom dom vanliga presentatörerna av olika anledningar inte kunde närvaro, passade på att påminna om medlemsavgiften som det är hög tid att betala, samt vad som händer framåt med landskapsgrupp och bildspelskurs.

Wolfgang berättade också lite om vår utställning i Stralsund/Grimmen och att det går bra att åka dit om man vill. Alla som har skickat in bilder kommer snart få besked om dom får med bilder på utställningen.

Leif påminde om våra utställningar i Vuxenskolans lokaler och sedan kom den allmänbildade Wolfgang av någon anledning in på Napoleon och andra historiska händelser men till slut blev det dags för kvällens gäst att börja sin föreläsning.

 

Per L-B Nilsson, som under åren 1981-84 läste en Mastersexamen i fotografi i Chicago började med att visa olika projekt han gjorde under sin studietid här.

Per berättade att han var inspirerad av Chicagofotograferna och gav sig själv olika uppgifter varje dag. Han testade att fotografera både med och utan blixt, uppifrån och nerifrån, jobbade med bordsstativ och ibland hade han fokus på skor eller handväskor. En sak i taget.

Det var en rolig men ganska ensam sysselsättning.
Sedan lämnades bilderna till handledaren som delade upp i högarna Yes-No-Maybe.

Bilderna var oftast gatufotografier – Per berättade att gatufotografi är något han alltid återkommer till – men efter att ha blivit rånad två gånger i den ganska tuffa staden jobbade han ett tag med att fotografera byggnader.

Per L-B Nilsson med sin nya bok. Finns nu i vårt bibliotek.

Sin yrkesmässiga bakgrund har Per som tidningsfotograf på bland annat Sydsvenskan och DN, han har fotograferat för SIDA och jobbat som lärare.

1967 gjorde Per sin första fotoresa till Irland och kom att återvända många, många gånger. Här blev det mer spontana klassiska dokumentärbilder.

Per visade gatubilder, projekt från Inishmaan Island, Connemara Pictures och Nord-Irland kryddat med historier om surgubbar som kastade sten, hönsen som kom in i husen och cornflakesportionerna som blev mindre för varje dag vid frukostarna som han fick tillbringa tillsammans med stora damer med katt i famnen.

I pausen kunde vi bläddra i Per's rykande färska bok med bilder från just Chicago och Irland. Intresset för boken var mycket stort så Per fick traska ut i bilen och hämta fler böcker till alla som ville köpa.

Vi kunde även beskåda en del av hans fantastiskt fina originalkopior.

Per jobbar fortfarande analogt.

Du som missade denna intressanta bildvisning eller som vill förkovra dig mer i Per L-B Nilssons bilder gå in på hans hemsida >> www.perlbnilsson.se <<

FFIM har köpt ett ex av hans bok. Men om du känner att du vill ha ett alldeles eget ex av denna fantastiska bok, så har vi lagt undan ett par stycken. Säg till någon i styrelsen om du vill köpa boken som kostar 250 kr.

Text och Foto (där ej annat anges)   Anne-Grethe Holt

PS Glöm INTE att det är en speciell TISDAGS-CAFÈ (20/2 )nästa gång – då är det med tema BOK-KVÄLL !
Ta med dina böcker och frågor, så har vi en kul bok-café-kväll J

Klicka på övre vänstra bilden, så startar du ett bildspel, med några av de många fina bilder som visades av kvällens gäst

Foto: Per_LB_Nilsson


 

0