Christer Möller – kompis & fotograf

En bildvisning ur vår för tidigt bortgångne medlem Christer Möllers fotoskatt,  förgyllde måndagsträffen den 8 okt.
Det var Pelle Sjöberg som tog oss “längs minnenas allé”, med en fin presentation av sin svärfar Christer och hans fina foto.

Innan Pelle började så hälsade Rikard oss alla välkomna och drog lite sedvanligt info.
– Glöm inte Månadens Bild skall vara inne senast den 31/10.
Temat är denna att sista omgången är FLYTTA !

Han fortsatte med att påminna om Riksförbundets och FIAPs klubbtävlingar som har deadline 30/10 resp 24/11.
Ännu är det bara två som anmält sej och det måste vara minst 5 resp 10 deltagare i dessa tävlingar.

Vår egen introduktionskurs i Analog fotografering och framkallning, drar igång lördagen den 13/10
Porträtt-gruppen har en kvällsfotografering måndagen 15/10. Du som vill vara med kontakta Sussi eller Anne-Grethe för mer info.

-Då är det dax för Pelle att ta oss “down memery lane”, avslutade Rikard sin info genomgång med att säga.

Christer Möller – 1946-2016

Att plåta var alltid ett av Christers stora intresse, men i början av 70 talet tilltog intresset mer, med egen fotografi. Fotot som uttrycksmedel blev allt mer viktigt. Under 80-90 talet blev det dock primärt mest familjefoto. För att efter millennieskiftet bli mer renodlade projekt och hobby.

Christer blev medlem i FFiM redan 2004, började Pelle Sjöberg med att berätta.
Han kom med i styrelsen redan året efter och bara några år senare blev han vald till vice ordförande. En post han hade fram till 2015.
Sin yrkesbana fann hann inom form, design och reklam. Han jobbade många år på olika reklambyrårer, både som anställd och egen företagare.

– Jag har tänkt visa lite bilder ur Christers stora bildsamling, fortsatte Pelle.
Detta ska inte ses som en heltäckande redovisning av Christers fotograferande, utan bara som nedslag i de sista årens fotograferande, förtydligade Pelle. Primärt är det digitala bilder tagna mellan 2012-2015. Christer fotograferade innan dess mycket analogt.
– Urvalet jag gjort är av bilder som Christer själv, tänkt använda för publicering, använt till tävlingar eller till egna bokprojekt, sa Pelle och drog igång en halvtimmes fin bildvisning.

 

 

Ett självporträtt som Christer tog till en av våra temakvällar i Porträttgruppen.

Merparten av Christers bilder under de sista åren är Gatufotografi. Här skapade han sig olika teman och destinationer att jobba med. Vissa teman & destinationer mer frekvent återkommande än andra.
– Mycket av bilderna som jag visar i kväll är Parisbilder, fortsatte Pelle,  då detta var ett återkommande resmål. Bl.a. 1 gång om året med jobbet via matmässa.
Men en del Malmö, Köpenhamn, Prag, Madrid och Lomma bilder har smugit sig in här.
Cyklar i alla dess former återkommer också ständigt som tema, vilket man kan läsa i hans noggranna anteckningar om hur de olika teman/projekten skulle utföras.

-I arkiven finns det mycket intressant abstrakta motiv. Detta var något Christer ständigt arbetade med och labbade med, färg form skärpa oskärpa osv, berättade Pelle
Trädbilderna finns det många av och en tydlig utveckling på en inriktning av det abstrakta fototekniker han arbetade med.
Foto: Christer Möller
Cyklar i alla dess former återkommer ständigt som tema.
Foto: Christer Möller

Olika miljöbilder inte bara inom gatufotografi finns också i arkivet. Där han både fotograferade i stadsmiljö och “ut på landet”

Dam vid grönssakstånd i Köpenham, är Christers titel på denna bild.
Foto: Christer Möller
Spår med fötter i Las Palmas
Foto: Christer Möller

 

Cyklande dam i dimman utanför Lomma
Foto: Christer Möller

 

Paris-boken

– Ett år efter Christers bortgång i februari 2016, så tog Christer Lindberg,  som ju också är medlem i FFiM, kontakt med mig, berättade Pelle.
Han beskrev då ett projekt han och Christer gemensamt diskuterat och börjat jobba med. Ett bokprojekt om staden de båda älskade att fotografera i, om Paris. Frågan kom om familjen var intresserade av att vara delaktiga i att förverkliga detta projekt, även om Christer själv inte fysiskt kunde delta.

– Det var lite bitterljuvt, inte helt enkelt att bara säga JA, men ändå lätt, berättade Daniel Möller, Christers äldste son.
– För att inte förväxla personer, kan vi väl kalla pappa för Crille, så vet vi vem vi snackar om, fortsatte Daniel.

Crille har promenerat runt i hela sitt älskade Paris, gått flera mil längs gator och boulevarder. I norra Paris gränder och backar, på upptäcktsfärd genom de berömda passagerna, längs Seine och kanalerna och ut i parkerna, gick promenaderna oftast med kameran alltid lätt tillgänglig.
– Han gick från norr till söder och tvärs, berättar Daniel. Det var så han tillbringade sin tid när han var i Paris.
Myternas, motivens, filmernas stad. Fotografernas stad. Älskarnas och barhängarnas stad. Det var där han trivdes och där många av Crilles bästa bilder skapades.

Den sista resan till Paris han kom att göra, var för att se en utställning tillsammans med Daniel. En utställning om världens första kvinnliga fotografer.
– Och än en gång fick han chansen att träda in den drömvärld han gjorde Paris till, berättar Daniel känslosamt.

– Likadant var det för mig, samma gator, boulevarder och gränder har även jag trampat, fortsatte Christer Lindberg berätta.
Inte bara Crille gjorde Paris till en drömvärld – själv brukar jag leva mig in i myten om att det fotografiska ljuset är bättre i Paris, än någon annanstans i världen.

– Fröet till Parisboken föddes över en kopp kaffe och konjak hemma i min lägenhet, berättar Christer. Vi diskuterade livligt vilken av de kända fotograferna som tagit de bästa bilderna i Paris.
– Crille satsade på en tredje Christer – Strömholm  förstås – samt Cartier-Bresson,  säger Christer.  Själv höll jag på Eugène Atget och Brassaï.
I denna lätt livliga diskussion kom frågan upp: Varför inte göra en fotobok ihop!
Crille ville tänka på saken och gå igenom sitt bildarkiv med äldre fotogarfier, försöka hitta ett tema.
Så blev det nu inte, ödet ville annorlunda, men en bok blev det.

Att röra vid bildsamlingen som vår Crille lämnade efter sig har varit smärtsamt. Så skriver Daniel och hans svåger Pelle Sjöberg i Paris-boken. Våra försök har ibland känts ömtåliga, i andra fall har vi varit säkra på att bilder som Crille bearbetat och återvänt till, är bilder som han gillade. 

– Dialogerna har gått fram och tillbaka, säger Daniel, men nu ligger boken färdig.

En hyllning till staden Paris, men i lika hög grad till en kamrat och hans fotografiska gärning, är de avslutande orden i boken av Christer Lindberg.

– Jag vet att Crille gillade att vara med i FFiM och att vara med er och jag tackar för att jag fick komma hit, avslutade Daniel med att säga.

Kvällens porträtt av en fin kompis – en fin fotograf, var med dessa ord slut.

 

Christers äldste son, Daniel, berättade om sin fars Paris bilder och om Paris-projektet.
Med vars ett rykande färskt exemplar av – Parisiska ögonblick – står de tre skaparna av boken.
Christer Lindberg, Daniel Möller och Pelle Sjöberg.
Bilden i bakgrunden är en av de sista som Crille tog på resan med Daniel, bara några veckor innan han hastigt rycktes bort.

Klockan var nu åtta och det var dax för fika.  Kaffe och kaka fanns som vanligt i köket och framplockat av kvällens klubbvärdar, Anders Svensson och Rikard. Lite mingel och hygge som dansken säger, samt naturligtvis bläddring i kvällens bok – Parisiska ögonblick – 

Bokstavsfotografering

Därefter var det dax för presentatonen av Bokstavsfotograferingen. Vår första aktivitet för höst-säsongen, var ju att gå ut och ta en bild som började på/assosierade till, första bokstaven i resp medlems för- eller efternamn, ellsr som vissa gjorde, i både för- och efternamn !

Conny satte sig vid sin laptop, kollade att sladden till nya projektorn var i och inväntade Rikards “påannonsering” att få ljuset släckt i lokalen.

Upp på vår stora bildduk kom bilderna från de 26 medlemmar som fotograferat sina namns initialer. Där var speglingar, entreér, blad, lyftkranar och självporträtt.
Ja, ni kan själva se alla fotona i bildspelet som länkas till här >>>Bokstavsfotografering hösten 2018 <<<

Att både få en go-fika och samtidigt bläddra i en rykande färsk fotobok, med bilder av två FFiM-medlemmar – DET ÄR LYCKA !
Rikard introducerar bildvisning av Bokstavsfotograferingen – från första Måndagsträffen i augusti

Månadens Bild – Självporträtt

Innan det var dax att säga tack för en verkligt intressant och givande kväll, med många fina, vackra och intressanta bilder på näthinnan, så äskade Rikard en än gång tystnad.

Upp på “scenen” stegade tävlingsledaren för Månadens Bild, Tomas, och började med att dela ut förstoringar till de som vunnit de tre föregående omgångarna av Månadens Bild.

Han presenterade sedan Septembers tema Självporträtt. Det var drygt 30 st som valt att på något sätt porträttera sig själv. En fullständig redovisning av dessa bilder kommer snart här på hemsidan. Under Fliken Månadens Bild > Resultat 2018 kan du snart njuta av alla dessa självporträtt.

När det gäller njuta, så är väl “smaken som baken” när det gäller Septembers vinnande bild 🙂
MEN det blev faktiskt så att undertecknad, vann sin andra omgång detta år, och det med en bild av sig själv……

Den vinnande bilden i Månadens Bild september – tema Självporträtt

Text och Foto (där annat ej anges) Conny