Fullt hus på vår Jul-Mingel

Redan halv sju så var lokalen halv full och det arbetades för fullt i köket. Det breddes ädelost på pepparkakorna, bullar och godis ställdes fram. Glöggen var i två varianter på förvärmning i kastrullerna. Clementinerna klämdes fram i korgen och ischokladen fick plats i skålen.

När klockan var sju, så var det "fullt hus"!
Det var svårt att hitta en hängare för kläderna och stolarna hade alla fått en "ägare". Kvar blev det bara som på morgonbussen - ståplats !  Men den stora skillnaden mot morgonbussen, var att här var det gemytlig stämning och alla snackade med varandra.

I lokalen var det uppsatt fyra olika A4-ark med frågorna i vår Jul-FotoQuis. Det var frågor av både teknisk art, kännedom av om historiska fotografer och välkända citat. Ni vet väl som nyntade uttrycket - Blev bilden inte bra - Var du inte tillräckligt nära

Sorlet dämpades när Rikard exakt klockan sju,  hälsade alla välkomna och förutom lite sedvanligt info, berättade att han precis kommit hem från en resa i Mexico. Som ordföranden i en foto-förening så hade han givetvis fotograferat en massa. Så kvällen inleddes med ett kort bildspel av hans bilder därifrån.

När ljuset efter några minuters bildvisning tänts igen, så hälsade Rikard oss all en än gång varmt välkomna till årets sista Måndagsträff och traditionellt Jul-Mingel.

Rikard berättade om imma på linsen i ett skönt, men fuktigt Mexico

Kön ringlades fort lång, ut till köket och den varma glöggen. Med glöggen balancerad i ena handen, blev nästa anhalt bordet inne i Oddners Sal, där man tog för sig av godis, clementiner och pepparkak med ädelost.

Nu hade alla också fått tag i svarstalonger till Quisen och man hörde hur geniknölarna fick arbeta. Ja det nästan lukta "bränd kork", som det tänktes 🙂

 

Riksförbundets Årsbok 2018 delades ut till de 5 som fått med bilder där. Claes Jonsson, Göran Heckler, Lars Truedsson, N-E Jerlemar samt Wolfgang Gerlach hade alla fått var sin bild i årets upplaga.
För er som inte fick med någon bild, så finns boken att köpa via Wolfgang.

Göran var en av de fem som fått med foto i Riksförbundets Årsbok 2018

- En nyinstiftad utmärkelse eller egentligen ett STORT TACK, började Rikard med att säga.
Tacket är i form av ett presentkort och utdelades till Ulf Svensson. Ulf har under de senaste åren fixat och ordnat och installerat och skänkt och....
Ja listan är lång av de saker som kommit FFiM tillgodo.
- Det som de flesta väl har lagt märke till den sista tiden, är väl den perfekta nya filmduken, fortsatte Rikard med att berätta.

Uffe fick ett stort TACK i form av ett års fri medlemsavgift
I sista omgången av Månadens Bild med tema FLYTT, blev Robert de Maré vinnare, med sin bild av schackspelare

Tomas tog därefter över "scenen". Han bad om att ljuset skulle släckas ner i lokalen. För nu var det dax att visa Månadens Bild November. Temat var FLYTT och bland de inlämnade 25 bilderna i denna omgång, hade juryn från Enskede Fotoklubb plockat ut Robert de Marés bild som vinnare.
Mer info ang övriga placeringar och juryns motiveringar kommer inom kort upp på hemsidan, under fliken Månadens Bild>Resultat 2018.

Kvällen fortsatte med mer mingel, glögg och alla lämnade in sina svar på Jul-FotoQuisen. Av de drygt 25 svaren som lämnades in, så var det endast två, som hade alla sex rätt. Vinnare blev Jan Tidman, då han kom närmast i utslagsfrågan.

Pelle rättade de inlämnade svaren på Jul-Foto-Quisen
Jan Tidman blev vinnare i Jul-Quisen

Därefter var det dax att höja temperaturen ytterliggare i lokalen. Ljuset släcktes ner och Tomas visade en bild med hur ställningen såg ut efter att alla månadsdeltävlingarna räknats ihopa. DOCK saknades de tre översta placeringarna.
- På tredje plats har denna fotograf placerats sej, fortsatte Tomas berätta.
Han visade de bilder denna fotograf tagit och lämnat in till de olika månads-teman.
- Med ett tema som Självporträtt, så avslöjas ju direkt vem som fotografen, sa Tomas, när en bild på Anders Bruun Skov lyste upp på vår filmduk.

Andra priset gick till Iwona Åkesson och Tomas berättade att hon bl.a fick första pris på tema Närbild. Iwona hade dock inte deltagit i alla omgångarna, men fått poäng i 6 av de 7 som hon skickat in bilder till.

En som hade skickat in till alla deltävlingarna, men inte fått något första-pris i någon var Claes Jonsson. Men med höga poäng i de flesta deltävlingarna så blev han än en gång ÅRETS FOTOGRAF - och det för andra året i rad !!
- Claes är den andre som fått mer än en inskription i vårt vandringspris, berättade Tomas. Den andre som har sitt namn med fler gånger är Jörgen Strandberg. Med ett diplom och lite gott att dricka applåderades de tre vinnarna.

Glöm nu inte att första deltävlingen för 2019 är SKROT - och skall vara inlämnad SENAST 31/12 i år !

 

Iwona blev tvåa i årets upplaga av Månadens Bild
För andra året i rad tog Claes hem titeln ÅRETS FOTOGRAF
3:e pristagaren Anders var tyvärr inte på plats, så vi fick bara se hans bidrag på tema Självporträtt

 

Därefter kallade Rikard upp hela styrelsen på "scenen" och med ett
"Till er alla från oss alla"
God Jul och Gott Nytt År

så avslutades FFiM´s 82:a verksamhets-år

 

Givetvis så fanns det en mingel-fotograf närvarande - fattas ju bara i en FOTO-klubb 🙂
Här under är ett Bildspel, hur en riktig rolig kväll, med nästan hälften av alla medlemmarna närvarande, tog sig ut.

Text och Mingel-foto
Conny