Nu är 2019 igång

Rikards första uppgift för 2019, var att utdela 3:e priset till Anders. Som ju tyvärr inte kunde vara med vid Jul-Minglet

Första Måndagsträffen för 2019, samlade drygt 30 medlemmar. I lokalen spreds varm och gemytlig stämning redan från när dörrarna öppnades strax efter sex. Ute var det tyvärr mer som skånsk vinter, dvs blött, blåsigt och rått.

Sorlet låg som en matta i Oddners Sal (som vi döpt stora rummet till) när Rikard höjde sin stämma prick klockan sju. Han hälsade alla välkomna till vinter/vår säsongen och då särskilt till de nya och blivande medlemmar, som bänkat sej tillsammans med övriga drygt trettio medlemmarna.

Efter hälsningsfraserna tog Rikard tag i sitt uppdrag som ordförande och en uppgift i ordförandeskapet, är att dela ut diplom och utmärkelser. Denna gång var det Anders Bruun Skov, som ju blev 3:e pristagare i Månadens Bild 2018. Då han inte hade möjlighet att vara med på vårt Ju-Mingel, så fick han nu ta emot diplomet och en flaska gott ur Rikards hand.

Tomas tog hand om kvällens Info-bit och berättade när de olika Fotogrupperna kommer att ha sina första träffar detta nya år. Han fortsatte också lite mer ingående om vad Gatufoto-gruppen skall ha för sej torsdagen 17/1.
Wolfgang följde upp med att berätta lite om Landskaps-gruppen planerar för sin träff den 21/1 och Sussi presenterade Porträtt-gruppens intentioner för kvällen den 23/1.
Conny drog lite snabbt vad som kommer att hända när Blixt-Verksta´n möts den 29/1 och det påmindes också att Arkitekt-gruppen håller sin första träff den 30/1!
OCH kom i håg - ALLA MEDLEMMAR är välkomna till de olika Fotogrupperna. Läs mer om dem här >>Fotogrupperna <<

Bland de många lyssnande medlemmar, hittar vi glädjande nog oxå, flera nya blivande medlemmar
En burk full av UTMANINGAR, erbjuder Sussi

-  Att utmana sej själv, att kanske gå utanför sin "komfort-zon" är tanken med vårt lilla projekt Utmaningen 2019.
Ja så inledde Sussi sin presentation av Utmaningen, som skall löpa över hela våren och presenteras på säsongens sista Måndagsträff den 3/6.

Nå vad är då Utmaningen ?
1/ Man börjar med att Dra ett tema.
2/ Sedan skall man fotografera 1-3 bilder utifrån detta tema. Man välja på att ta en Serie bilder som hänger ihop  eller ta enstaka foto på det givna temat.
3/ Dessa bilder  skall man sedan Maila senast den 1 maj med några korta rader om hur man tänkt kring temat + sitt namn till Susanne. >> susanne@ffim.se <<
Lämplig storek på bilden är att längsta sidan på JPG-filen blir 2000px

-  Så tänk efter, titta och läs om ditt dragna tema och Utmana dig själv! sa Sussi. Försök att kanske fotografera i en ny stil. Tag chansen att utveckla ditt eget bildspråk.
- Fotografera något som du inte brukar. Alltså testa något nytt, fortsatte hon med att säga OCH INTE att förglömma detta är en gratis chans till att ÖVA på att redigera dina bilder.

För dej som inte var med i Måndags och fick chansen att dra ett tema - det inte kört - Sussi har lovat att alla får en chans fram till nästa Måndagsträff
OCH det går oxå bra att maila henne på susanne@ffim.se och få ett tema !

Utmaningen 2019

Hur kan jag Hämta/Finna
Inspiration ?
*Prata med vänner och bekanta.
*Gå till biblioteket och bläddra i fotoböcker.
*Slå i synonymlexikon.
*Promenera med
”foto-glasögonen”på.
*Besök nya platser.
*Lyssna på musik.
*Besök utställningar.
*Se dokumentärer om kända fotografer.

Så här illustrerade Göran Heckler
sitt tema ”Inte helt rätt”
på förra Utmaningen
Så här tolkade Lars Truedsson sitt tema Skymning i förra Utmaningen
Robert var en av de många som anmälde sej direkt och drog ett tema

 

Detta var start-bilden för alla tre grupperna

Bildstafetten 2018

Under större delan av gångna höst-säsongen, så har vi haft Bild-Stafetten rullande. Tre grupper med 7 deltagare och 8 i en, alla lika hungriga på att få till en bra bild.
Ja, inte bara en bra bild, utan också en bild som associerar till den föregående. För Bild-Stafetten är en variant på den klassiska "Visknings-leken".

I Bild-Stafetten får första deltagaren en bild och utifrån denna, skall hon/han hitta något som denne kan associera till. Det kan vara innehållet i bilden, någon färg, en manik som fångar intresset eller en stämning i föregående foto.
Vilket är alltid fotografens beslut. Det finns inget rätt eller fel OCH det är det som är det roliga.

Här under visar vi de tre gruppernas bilder och kommentarer till varför deras bild blev som den blev !

...och här slutbilden i grupp 2. Tagen av Niklas Svensson

Grupp 1

Grupp 2

Grupp 3


Historiska Nedslag

 

Christer Lindberg inledde säsongens "Historiska Nedslag" med en presentation av Gertrude Käsebier (1852-1934) som trots sitt tyskklingande namn var amerikanska. Hon var sekelskiftets mest berömda kvinnliga fotograf i USA och en föregångare även i Europa men likväl har hon fallit i historiens glömska.

Mest känd är Käsebier för sina barn- och familjebilder men hon tog också porträtt av samtidens storheter, däribland skulptören Auguste Rhodin.
Hon skolades vid Pratt Institute of Art and Design i Brooklyn, öppnade en ateljé i New York och hade sin första stora utställning på Boston Camera Club 1896.

Det stora genombrottet kom 1903 när Alfred Stieglitz publicerade sex av hennes fotografier i första numret av Camera Work.
Käsebier och Stieglitz kämpade för att fotografiet skulle bli erkänt som en konstform genom att närma sig den målade konsten (en riktning som kallades piktoralismen).

Brytningen dem emellan var dock oundviklig eftersom Stieglitz var en idealist och ointresserad av att tjäna pengar på sina fotografier medan Käsebier ensam försörjde sina barn och därför vara tvungen att ha ett kommersiellt intresse i sin verksamhet.
Det fanns dock undantag - utan betalning fotograferade hon en grupp indianer som turnerade med Buffalo Bills vilda västern show. Några av dessa kom för övrigt att bli hennes personliga vänner.

För den som är fotohistoriskt intresserad är det dags att "återupptäcka" Gertrude Käsebier - en personlighet som vågade gå sin egen väg och bryta med tidens könsnormer. Men framför allt en skicklig fotograf vars känsla för det naturliga ljuset har mycket att lära oss.

Vill du se mer av Gertrud Käsebier´s foto, klicka på länken  >> mer av Käsebier foto<<
Vill Du se mer av Piktoralismens andra fotografer >>piktoralismen som foto<<

Käsebier var bland de första fotograferna, som ville lyfta fotografiet till att bli erkänd som konst

Text och Foto (där ej annat anges) - Conny