Att vidareutvecklas som fotograf, att lära sig mer om hur man får en bild att bli bra, att få ett foto att se ut som jag tänkt mej!
Det är grundtanken i våra olika Fotogrupper.
Att tillsammans lära sej mer, att inspirera varandra i just den genren man är intresserad av.
Måndagen den 18 mars var det Porträtt-gruppen som kallat ”sina medlemmar” till månads-träff.
En sammankomst där de drygt 25 deltagande fick en intressant och trevlig kväll
med en av Malmös bästa porträtt-fotografer – Eva Rosth.
- Jag kommer in genom sceningången, öppnade Eva med ett leende att säga, efter att Anne-Grethe hade introducerat kvällens gäst.
Från sceningången, dvs dörrhålet från Christers rum, till pallen och bordet med laptopen på är kort. Men Eva hann med att skapa en skön varm känsla i rummet.
Hon fortsatte med att presentera lite om sej själv. Hur hon med sina föräldrar flytt från födelselandet Ungern -56, bott några år som tonåring i Schweiz . Där hon från den tysktalande delen flyttade till den fransktalande delen för att studera på en fotoskola.
Kärleken förde sedan henne som tjugoåring till Sverige och Malmö. Här hittade hon snabbt ett jobb som kopist på Institutet för Färgfoto i Lund. Där hamnade Eva till en början i mörkrummet för svart/vita bilder.
- Jag var väl lite besviken på att bara kopiera andras foto, jag var ju utbildad fotograf, fortsatte Eva .
Men lyckan stod henne bi och en fotograf på Institutet behövde en assistent. I ca två år var hon assistent hos Karin ”Olle” Olofsdotter, en duktig fotograf som inte var så intresserad av teknik.
- Jag fick hand om allt det tekniska, berättade Eva
Det var allt från att rigga det mesta i ateljén, att välja bakgrund, sätta ljus, mäta ljus, ladda och ställa in kameran.
- Under de åren fick jag, under ”tvång” lära mej allt det tekniska kring fotografering.
Detta var en bra skola tyckte trots allt Eva, som själv inte heller är så teknik intresserad, men vet att den är viktig för att få det resultat man eftersträvar.
- Tekniken skall sitta i ryggraden, poängterar Eva, så att man kan koncentrerar sej på kompositionen.
Efter dessa två år så flyttade Institutet för Färgfoto till Malmö och med det även Eva. Hennes assistent jobb tog slut då ”Olle” gick pension och Eva landade istället i färglabbet.
Där stod hon kopierade fram förstoringar åt alla Sveriges porträttfotografer, Institutet var då det ledande labbet för detta, men hon hann också se på alla dessa bilder.
Det skulle jag också kunna fotografera, tänkte Eva då och så började tankarna på något eget gro.
1973 öppnade Caroli City sina portar i Malmö. På andra våningen var där en mängd olika mindre hantverks butiker, som en basar i österland. Där hyrde Eva in sej under några månader och erbjöd fotografering i en liten ministudio.
- Jag tog några bilder på varje person och gav sedan dem mitt kort och bad dem komma till min ateljé på Östergatan. Där sålde hon in mer porträttfotografering och det hela började rulla på.
Ateljén på Östergatan var inhyst i hennes egen lägenhet.
- En enkel ateljé, en kamera, en lampa, en bakgrund, berättar hon vidare. Alltså inte så stort , men det var 2,70 till taket 🙂
Under denna tid så kom Eva även med i Malmö Fotoklubb, alltså nuvarande FFiM. Det var förre mångåriga ordföranden, Leif Rosen, som lockade med henne i klubben. Det blev både utställningar och tävlingar för Eva i klubbens regi, såväl nationellt som internationellt. Hela tiden med Leif som motor och pådrivare 🙂
Evas fotografering delade upp sej på tre ”ben”.
Först kom Porträtt-fotografering, sedan Reklam-foto och det tredje var tävlingsfoto med Malmö Fotoklubb. Men det sistnämnda var mer som en avkoppling, rekreation. Detta även om Eva inte var så överförtjust i att tävla med bilder.
- Det är så relativt i bedömningen och det beror helt på vad den domaren gillar.
Då föredrar hon mer att ”jobba” i projekt på sin fritid. Hon har några som hon hållit på med i flera år, t.ex att fotografera borttappade vantar på gator och torg, samt roliga skyltar.
- Och så mitt stora intresse, som är trädporträtt, berättar Eva. Jag har även haft utställningar med detta evighets-projekt.
När det gäller porträtt på människor, såväl vuxna som barn så eftersträvar Eva ett ”dagsljus” i sina bilder. Även om hon är inomhus i sin ateljé, så är det EN ljuskälla som gäller. Precis som utomhus – EN sol !
- En stor bouncer på min blixt ger ett fint mjukt ljus, berättar hon vidare.
Det har blivit många porträtt under åren och Eva berättade lite om hur hon fick människorna framför kameran att slappna av och känna sej bekväma.
- Att ta ett porträtt, är att kliva in i en persons privata sfär.
För att få den närvaro i bilderna som hon eftersträvade, satt hon oftast ner och pratade med fotoobjekten en stund, innan själva fotosessionen. Under detta samtalet så letade Eva efter deras ”bästa-sida” och planerade lite hur hon skulle fotografera.
Det är lite av psykologisk studie att ta porträtt, att ta fram deras personlighet, att fånga en känsla och föra över den till betraktaren.
Att ta ID, pass eller körkort foto, är mer en ren avbildning anser Eva.
foto: Eva Rosth
foto: Eva Rosth
Med dagens digitalkameror, där man snabbt kan se på displayen hur bilden blev, är det bäst tycker Eva att ta en serie bilder OCH DÄREFTER titta på tagningen och visa modellen.
När man fotograferar så tar man ju flera bilder kommer in ett "flow". Några blir oftast inte så bra så, men tar man några stycken på raken så ser man bättre helheten. Så visa INTE modellen bild efter bild, utan ta en serie och gör en kort paus och titta.
- Annars är risken att man visar en ofördelaktig bild och det blir varken modell eller fotograf glad av.
Beröm till modellen under fotograferingen är också ett tips från Eva. Då ”växer” personen och får de höra att de ser bra ut, så slappnar de av och "sträcker" på sej.
Ett annat tips som Eva gav, var angående barn-fotografering. Ta inga ”flyg-bilder”, utan böj er ner och fotografera barnen i DERAS ögonhöjd. Samt tänk på att när barn börja kinka, då är de trötta och vill inte mer. Avsluta fotografering då och kom igen en annan gång.
Evas föredrag om sitt liv som fotograf, var både intressant och njutfullt för ögat. En hel massa fina bilder visades på vår stora bildduk och efter fika pausen så bjöd Eva också på en visning av praktfulla printar . Där var både stora och små, färg porträtt och underbara studier i sv/v.
Vi fick också höra om hennes ”andra ben” – Reklam fotografering. Där hon fick användning av sin stora känsla för att ta fram personligheten i de avporträtterade. Det var en brokig skara av uppdragsgivare, från Telia, Tetra Pak till stickbeskrivningar i ”Allt om sömnad”. Alla med samma finstämda bildspråk.
Men allt har en ände och efter en liten frågestund, så tackade vi alla Eva med en varm applåd.
.
Nästa träff 23 april
lite inspirations ord och ideér
inför uppgiften till nästa träff
Innan kvällen var slut så presenterade Sussi nästa spännande uppgift med porträttgruppen.
Det blir att fotografera porträtt med de 4 elementen
Jord Eld Vatten & Luft
Ta porträtt inspirerade av de fyra elementen, helt fri tolkning.
Du tar 1-2 bilder per element som du väljer att arbeta utifrån eller max 3 bilder om du väljer att tolka 1 element.
Så totalt max 8 bilder från varje fotograf!
Bilderna skall vara ca 2000 pixlar på längsta sidan och i JPG-format som vanligt. Märk helst bilden genom att ge bildfilen ditt namn och ett löpnummer. T.ex Sussi_01.jpg
Dessa vill att du helst maila till Susanne@ffim.se
eller tar med på en USB-sticka till träffen
Nästa träff blir tisdagen 23 april kl 18.30
Vi ses då
Anne-Grethe & Sussi
Jord
trädgårdsarbete, tex. någon
som krattar löv, planterar,
vattnar.
plockar blommor
badar i gyttja
leker med ”geggamojja”
Eld
brasa
valborg
ljus
grillning
brandsläckning
glöd
rök
cigarett
eldslukare
Vatten
hav
sjö
regn, snö
vattenpölar
vattenlek
disk
dusch, bad
såpbubblor
dryck
Luft
ballonger
såpbubblor
hårtork
fläkt
motvind
fallskärm
luftballong
Text och Foto (där ej annat anges) Conny