Hattrick och Jul-Mingel

Det var 43 medlemmar som blev belönade och tog poäng i Årets upplaga av Månadens Bild. Allt från de som fick 1 poäng,  till Årets Fotograf Claes Jonsson, med sina 44 ihopsamlade poäng i år.  
Med detta så fullbordade  han ett Hattrick. Då det är 3:e året I RAD som han tar hem titeln och får sitt namn ingraverat på vandringspriset.

Rikard och Anne-Grethe informerade för fulla muggar

Men kvällen började som en vanlig måndagsträff där Rikard, efter att ha hälsat alla välkomna, drog lite förenings-information. Anne-Grethe  fyllde i med information om vårt kommande 85-års jubileum och den blogg som skapats för inlämning av bilder till en jubileums utställning.
Läs mer här>> Allt om 85 års jubileét

Hon puffade också för vår utställning nere i Trelleborg under april månad. DU som vill vara med, tänk på att dead-line är 15 feb. Läs mer här>> Allt om Trelleborgs-utställningen

Info-kvarten innehöll också en liten påminnelse om att det pågår inlämning till Månadens Bild för Januari 2020 – tema URBANA MÖNSTER (mönster som finns/uppstår i staden) Läs mer här>> Allt om Månadens Bild

Med ett provtryck av sin nya fotobok - höll Christer en exklusiv bok-release

Kvällens program började med att våran professor Christer Lindberg, presenterade sin nya foto-bok.
- Det är en bok i två volymer, berättade Christer.

Den heter – Signs, Solitude and Serinity – med underrubrik The Symbolik Language of Nature.

Tyvärr så hade tryckeriet inte hunnit leverera några färdigtryckta exemplar, av de två volymerna. Men då Christer hade provtrycken med sig, så kunde han ändå visa upp och berätta om böckerna.

Är du intresserad av att köpa, så tag kontakt med Christer, så fixar han det till självkostnadspris.

Innan det sedan var dags för alla att förse sig vid Glögg-grytorna och Lussekatts faten, så höjde Anne-Grethe rösten och förklarade hur den sedvanliga Jul-Quisen skulle gå till.
Det var frågor som hon satt ihop, där svaren handlade om vad som hänt under året i föreningen och om de många föredrag och gästande fotografer, som vi haft. De 15 frågorna var uppsatta runt om i vår lokal, så att de skulle bli både Quis OCH mingel 🙂
- Är ni redo för Quis, glögg och jul-fika, sa Rikard.
Frågan besvarades med ett unisont JAAAA, av de drygt 40 närvarande medlemmarna.

foto: Rikard

Kön ringlade sig snabbt lång till köket.

Locken på de båda glögg-grytorna lyftes snabbt av och alla memorerade att det var den alkohol fria till vänster och till höger den lite starkare.

1:e glögg avsmakare
foto: Rikard

Styrelsen som varit där tidigt och fixat till allt, hade strategiskt placerat ut Lussekatter, pepparkakor med ädelost samt goda skum-tomtar även i stora lokalen.

Med en Lussekatt i magen, en mugg glögg och några pepparkakor på väg mot munnen, så strosade alla runt. Stannade upp vid någon av de 15 frågorna i Quisen, kliade sig i huvet och oftast skrev ner något fyndigt svar.

foto: Rikard

Med Claes Jonsson vinnande bild i bakgrunden, presenterade Conny resultatet för November månad
foto:Rikard

Strax efter åtta, så stämde Rikard upp rösten igen och manade till samling. Anne-Grethe flikade in och frågade om det var fler som hade svar att lämna in.

Sedan var det dags för presentationen av Månadens Bild – November omgången. Den sista för året och som var avgörande för vem som sedan skull koras till Årets Fotograf.
Då  ”Mr Månadens Bild” dvs Tomas, oturligt nog blivit rejält förkyld och hade fått  bädda ner sig, istället för att mottaga ett stort tack. Ett STOOORT TACK för att han har hållit i Månadens Bild i MÅNGA år. Samlat in bidragen, hittat jury, sammanställt och redovisat varje månads omgång, 11 gånger per år. En fin prestation av en trogen medlem och styrelse-ledamot !

I stället blev det undertecknad som fick hoppa in och visa den redovisning som Tomas satt ihop.
Detta blev på ett sätt en general-repetition, då jag, tillsammans med Niklas Svensson, tar över ansvaret för Månadens Bild 2020.
Med en bra förbered presentation med alla bilderna i rätt ordning, så klarade jag mig genom presentationen.

Spänningen steg i lokalen när vi slutligen kom fram till vilka de tre var som kom överst i poängligan.
Med 36p blev det en  3:e plats för Sussi Bogren!
3 poäng mer gav Lars G Truedsson ett diplom med texten 2:a plats!
OCH för TREDJE gången I RAD fick Claes Johnsson mottaga priset ÅRETS FOTOGRAF.
- Fast jag inte kan mycket om fotboll, så vet jag vad HATTRICK betyder, sa Rikard när överlämnade pris och diplom.
Äran att få ha vårt Vandringspris hemma, har väl Claes vant sig vid. Men nu när han ensam om att ha TRE ingraveringar med sitt namn I RAD, måste det nog ändå vara lite mer!

Se mer om resultat och bilder på  Månadens Bild-sidan https://ffim.se/manadens-bild/resultat-2019/

Lars G Truedsson - Claes Jonsson - Sussi Bogren

Efter applåder och många grattis, så var det dags att dela ut två exemplar av Riksförbundets Årsbok. FFiM bjuder sedan många år på ett exemplar för de som får med en bild i Årsboken.
I år var det två av våra medlemmar som fick se sitt inlämnade foto i tryck.
Ingemar Mårtensson fick motta en bok av Rikard och en varm applåd av oss andra. Claes Jonsson fick också en Årsbok, som den andre FFiM:aren i år, att få se ett eget foto på pränt.
Vill DU KÖPA en Årsbok, hör av dig till någon i styrelsen. Det finns några kvar till priset av 100:-

 

Hjälper Robert till eller tjuv-kikar han...

Under glöggen och minglet, så hade Anne-Grethe snabbt rättat de flesta av de inlämnade svarstalongerna för Quisen.  Så när alla lyckönskat de ”prisade” så förkunnande hon att hon hade ett resultat.

 

- Jag börjar med att dra svaren, ni kan se det som lite allmänbildning, började hon med att säga.
Att där inte var någon som hade alla rätt, var kanske inte så konstigt. MEN lite weird var att de två som vann, BARA hade 11 rätt 🙂

Men med vars 11 poäng stegade Helga och Sussi upp och fick mottaga de fina priserna.

Med de rätta svaren ringandes i öronen och magen fylld av go glögg och pepparkaka, så var det dax att avrunda kvällen.
Rikard kallade fram hela styrelsen och snyggt uppradade tackade de för sig
och önskade oss alla andra
en GOD JUL och ett Gott Nytt ÅR

Text och Foto (där ej annat anges) : Conny