Fotograf Lena Wilhelmsson gästade oss

Det blir två analog-kurser i vår berättade Tomas, den ena håller han själv i och den andra är det Helga som lär ut
foto: Conny

Måndagsträff igen i lokalen och hela 27 personer som dök upp för att lyssna på fotograf Lena Wilhelmsson.

Tomas hälsade först oss välkomna och berättade sen att nu äntligen ska mörkrumskurserna komma i gång. Själv planerar han att hålla i tre lördagar under april och maj, medan Helga kommer att köra en intensivkurs över en helg. Håll ögonen öppna efter mer information i mejl och på hemsidan!
Conny påminde också om FOTO-LOPPIS den 5 april nere i vår lokal. Så ta chansen att fynda eller sälja!

De 27 medlemmar som kommit lyssnade när Tomas introducerade kvällens gäst
foto: Lena B

Kvällens gäst var Lena Wilhelmsson med lång erfarenhet som museifotograf, utställningsproducent och egna fotoprojekt. Efter en utbildning till yrkesfotograf på Värnhemsskolan 1978-81 började hon ett par år senare på Malmö Museer.

”Jag har krupit under u-båtar, fått akvariefiskar att stanna upp i en snygg formation, draperat 1700-talsklänningar och fått följa med på färjan Malmöhus sista resa” berättade hon om sina år där.

Vi fick se bilder där hennes kolleger fått ställa upp framför kameran iklädda allt från vikingahjälmar till 60-talsmode. Hon visade också bilder från en resa till Kapstaden där Malmö museer påbörjat ett samarbete.

Lena såg till att ligga i framkant rent tekniskt och införde digital fototeknik på sin arbetsplats redan i början av 90-talet. Hon var med och utvecklade databaser för fotografi och metoder att migrera material till nya digitala plattformar. De första bilderna som togs med digitalkamera är ju t ex i ett format som inte går att öppna på en modern dator idag.

Hennes kanske viktigaste gärning som museifotograf var att rädda gamla fotosamlingar funna på museets vind. En brandfarlig blandning av glasplåtar och nitratfilm gjorde att brandkåren kunde hjälpa henne att övertala politiker att starta projektet ”Rädda bilden” i Malmö. Flera miljoner bilder kunde sedan räddas och det tog ett antal år.

Efter att ha slutat på museet i slutet av 90-talet arbetade Lena som utställningsproducent och bildredaktör. Vi får ta del av hennes erfarenheter från bl a Dunkers och förstår att hennes nätverk bland fotografer är väldigt stort och att hennes envishet har hjälpt henne att driva igenom många projekt

Kvällens gäst var lena Wilhelmsson, en mångsidig fotograf
foto: Lena B
Lena inledde med att berätta om sin väg till museifotograf och hur samt med vad hon jobbade med på museet.
foto: Conny

De flesta jobb lämnas kvar på arbetsplatsen efter fem, men som fotograf kanske man gör som Lena och har kameran med sig även dygnets andra timmar. Det har bl a resulterat i hennes bok ”Mirror selfies” – ett både komiskt och allvarligt fotoprojekt där hon vill visa hur det är att vara kort – 157,5 cm.
I boken ser vi foton på hur det är att inte nå upp till spegeln på väggen och då kommer ju frågan – finns jag ens om jag inte syns?

Boken finns nu i vårt bibliotek.
foto: Conny

#Mirrorselfie på Chokladfabriken i Skåne Tranås
foto: Lena Wilhelmsson
ur boken Mirror selfies
foto: Lena Wilhelmsson
ur boken Mirror selfies
foto: Lena Wilhelmsson
ur boken Mirror selfies
foto: Lena Wilhelmsson
Go-fika i halvlek
foto: Tomas
Förutom fika blev det lite mer snack
foto: Lena B
Lenas bok “Mirror selfies” fanns under fikan till försäljning.
Sebastian köpte Lenas intressanta bok “Mirro Selfies”
foto: Conny
Sussi, Robert och Line i väntan på sitt fika.
foto: Lena B

Sorg kan bäras endast om den görs till en berättelse.
Karen Blixen

Efter fikapausen blev stämningen allvarligare. Lena berättade med stort mod om sitt nuvarande projekt ”Det blommande trädet”– en sorgeprocess hon med kamerans hjälp går igenom över sina förlorade barn. 

Bildmässigt funderar hon i de tre termerna sorg, snö och blomblad. Bilderna tar hon i miljöer där hon känner rätt stämning.

I den kommande boken vill hon kombinera bilderna med korta betydelsefulla texter såsom dikter eller citat som berör henne. ”När snön faller är den vit och oskuldsfull, när någon trampat i den blir den off-white” – en tanke hon återkommer till när hon visar sina stämningsfulla foton på den lite smutsiga snön.

Lena läste några av de dikter som hon kombinerade sina bilder med
foto: Lena B

Här under kan du se några av de stämningsfulla bilderna ur Lenas projekt ”Det blommande trädet”

Vi sitter efter Lenas visning, alla tagna i mörkret och funderar kanske en smula på våra egna sorger.
Vi tar en kort paus och tittar på printarna från ”Mirror selfies” och några köper boken, innan vi är redo för det mer glättiga inslaget Månadens bild som är kvällens sista programpunkt.

Tjugo i nio så tystnar det när ljuset släcks ner och Niklas tar plats på “scen”. Redo att presentera resultatet av februaris omgång med tema NAKET.

Efter att ha visat alla deltagande foton, så applåderade vi månadens vinnare Christer Lindberg. Du kan se alla bilderna och se vilka mer som fick poäng i denna andra omgång, på fliken Månadens Bild Resultat 2022

I mörkret presenterades resultatet av tema NAKET
foto: Lena B

text: Lena Boström

Glöm INTE !

5 april

Kom och fynda

Glöm INTE !

5 april

Kom och fynda