Att använda blixten för att lätta upp skuggor, är väl inget konstigt. Att få ett porträtt att “poppa-ut” lite mer, är inte heller så svårt.
Åtminstone tyckte gänget i Blixt-Verksta´n, efter en stunds träning med att ställa in kamera och blixt och sedan en massa “tränings- skott” !
Vi var ett ett tiotal FFiM:are som vandrade ut i den ljumma onsdagskvällen, med den lilla bron i Pildammsparken som mål.
Som vanligt så startade vi med en liten teori-lektion och gick igenom kort, “kortaste-synktid”, blixt-effekt, kombination bländare/tid och lite till.
Stilarna var många!!!
och alla var
blixtrande bra 🙂
Att fotografera utomhus med blixt, är precis samma som att göra det inomhus. Det gäller att balansera det befintliga ljuset och blixtens ljus.
Den stora skillanden är att det är tunt med väggar och tak att studsa blixt-ljuset i 🙂
Deta gör ju att blixtens effekt brukar räcka till max 3 meter i avstånd. Detta är när man riktar blixten rakt på motivet och inte använder någon form av softbox, paraply eller reflektorskräm.
MEN skulle det ändå bli för lite ljus från blixten, är det två saker som man snabbt kan ta till.
- 1/ Öka ISO kameran, upptill 1600/3200 ISO klarar de flesta kameror bra idag.
- 2/ Gå närmare, helt enkelt!
Om det omgivande ljuset inte “räcker-till”, så är det bara att välja en längre slutartid. Många av dagens kameror har ju stabiliserings-funktion, så risken för att det ska bli skaknings-oskärpa är liten. Det går givetvis bra med ett stativ, som stöd oxå.
Dessutom är det ju så att tar man t.ex ett porträtt och blixten är hyfsat nära, så “fryser” blixtens korta brinntid rörelsen. Det vill säga, även om vi använder en slutartid på 1/30 och ner mot en 1/2 sek, så är blixtens “brinn-tid” ca 1/5 000 sek!
OCH FRYSER ev rörelse!
OM man följer vårt “mantra” och tar det step-by-step, så tror jag de flesta får till bra bilder
Dock ska man se upp, när man använder blixten mitt på dagen. Man vill kanske ha sitt motiv mellan sej själv och solen. Att överträffa solen i ljusstyrka dagtid, kan vara rätt svårt. Man får använda väldigt korta slutartider! MEN INTE för korta – alla kameror har en gräns. De flesta klarar ner till ca 1/200 sek OCH det räcker inte ibland. Man behöver kanske 1/1000 sek för att inte bilden ska bli överexponerad!
Ett sätt att komma förbi detta är att använda “High-Speed-Sync”. En finess som många av dagens nya kameror och blixtar har. Läs i din bruksanvisning.
Ett annat sätt är att använda ett ND-filter. det är ett grått filter, som finns minskar ljusinsläppet till sensorn/filmen. Det finns i olika graderingar, som möjliggör längre slutartider.
Bägge alternativen har dock en avigsida. Blixtens effekt blir på sitt sätt också påverkad och man får ÖKA blixt-effekten.
Nästa träff blir den 26 sep
Då visar och berättar Peter Kåveland om Stoboskop blixt. Det blr både teori och praktik