Färgsprakande, dokumentär fiction och stämningsfullhet

Den 22 april stod Klubbkväll på Måndagsträffens program. Vilket innebar att någon av föreningens medlemmar står för innehållet under kvällen

Men först så hade FFiM:s ordförande Wolfgang ordet och hälsade välkommen och presenterade några kommande aktiviteter:
Bildgruppen, den 25 april.
Landskapsgruppen, den 28 april; Utflykt till Dalby Hage; samling vid P-platsen klockan 10.
Lightroom-kurs/workshop, den 29 april.
Blixtverkstad, den 2 maj.

Nästa Måndagsträff blir på en lördag
Fotoutflykten till Landskrona den 4 maj (ersätter måndagsträffen den 6 maj)
Samling i Landskrona, utanför Museet på Kasernplan klockan 10. Ett passande tåg avgår från Malmö C klockan 9.12

Kvällens föredragande klubbmedlemmar, Christer Lindberg och Michael Borring hade förberett presentationer av sina respektive favoritfotografer.

Klockan sju så höjde Wolfgang sin röst och hälsade alla välkomna

Färgsprakande nattbilder

Först ut var Christer som inspirerats av  Liam Wong (född 1987), en skotsk fotograf och speldesigner, numera bosatt i Tokyo. Han är känd för sin cyberpunk, sci-fi stil av fotografering.

Wong hade sin fotografiska förebild i bland andra Brassai, en ungersk fotograf som var känd för sina bilder av Paris nattliv. Wong är också författare till boken To:ky:oo, som utgavs efter tre års fotograferande i staden.

Christer visade bilder ur Wongs produktion varav många bilder är tagna efter midnatt i ett neonilluminerat, regnmättat Tokyo och därefter huvudsakligen bildbehandlade i Lightroom.

Liam Wong finns på Instagram @ liamwong

Christer visade också egna bilder från en resa till Kyoto 1987, då med ”en riktig kamera”, som han påstod, det vill säga en Canon 5D, Mark III.

Christer ger sig gärna ut i upplyst nattmörker för att fotografera, precis som Wong, alltså. Någon rädsla för att under dygnets mörka timmar flanera med kameran på axeln föreföll inte finnas.

Ett litet tips bibringades auditoriet: Om man fångas av väldigt ljusa nattmotiv behöver man blända ner ett eller ett par steg för att undvika överexponering.

Lite kuriosa, samma år som Liam Wong föddes var Christer och plåtade i Japan. På den övre bilden är han nr 2 nedre raden och de två sv/v fotona är Christer bilder från resan
Fika och mingel i halvlek…
Lite bläddring i “biblioteket” ! Här finns många fina fotoböcker – dock EJ till hemlåning!
…och mycket snack runt borden…

Vill du ställa ut dina foto?

Så i en liten paus meddelar Conny att efter den 29 maj finns det möjlighet för medlemmarna att ställa ut sina bilder i lokalen.

Om någon pretenderar på det så kontaktas lämpligen Anne-Grethe Holt eller Conny Magnusson.

Du kan också anmäla dej här på hemsidan, under fliken MEDLEMS-sidor>ha-egen-utställning. Fyll bara i formuläret längst ner på sidan.

Mer info finns under fliken Medlems-sidor

dokumentär fiction

Så var det dags för Michael Borring som presenterade Roger Ballen (född 1950), amerikansk, fotograf och sedermera också geolog med sin huvudsakliga fotografiska produktion bland de utsatta vita och fattiga människorna på den sydafrikanska landsbygden, som han också hjälpte med pengar och mediciner, bland annat.  

Med en Rollieflex (film) och senare också med en Leica M-kamera (digitalt) kreerade Ballen huvudsakligen svartvita foton, som han själv beskrev som ”dokumentär fiction”, där han byggde upp olika motiv med hjälp av teckningar, målningar och kollage samt olika rekvisita, bland annat loppisprylar för att skapa komplexa och mångfacetterade bilder.

Olika djur som råttor och katter är förekommer också i de noggrant arrangerade bilderna. Ballens produktion präglas av abstraktion och minimalism och i en del bilder – enligt Michael – ”med ett litet skevt och poetiskt anslag”.

Med kamera i handen poserar Roger Ballen för oss och Michael berättade ingående om denna intressanta fotograf

stämningsfullhet, gåtfullhet och minimalism.

Ännu fanns utrymme för ytterligare en presentation. Ingemar Ljungdahl gavs härmed möjlighet att presentera sin favoritfotograf Michael Kenna (född 1953), dock utan att avslöja fotografens namn förrän vi fått en liten bakgrundsteckning av denne brittiske fotograf, som studerade målning och fotografi och som 1977 gav sig iväg till San Fransico och som numera lever i Seattle.

Kenna, som inspirerats av fotografer som Bill Brandt, Josef Sudek, Eugene Atget och Alfred Stieglitz har ställt ut i ett 40-tal länder och hans analoga, egenhändigt kopierade svartvita bilder kännetecknas av gåtfullhet och minimalism. Många bilder präglas av stämningsfullhet. Långtidsexponering är ett annat signum för denne fotograf, som hävdade att under långa exponeringar kan man fotografera sådant som det mänskliga ögat inte kan upptäcka. Kenna är starkt projektorienterad fotograf som kan arbeta upp till tiotalet år med ett och samma projekt.

Vill du veta mer om Kenna?
Michael Kenna; Instagram: “MichaelKenna photography”
Youtube: Några från Syd-Korea:  https://www.youtube.com/watch?v=P-KnyfcGW9E 
Intervjuer:  https://www.youtube.com/watch?v=iZU4fEs3YAs