Bildgruppen – fotofoto

Bildgruppen fotar fotofoto!

Bildgruppen träffades för sista gången innan sommaruppehållet och kvällens tema var Fotofoto. Fotofoto är ett begrepp som myntats av Göran Segeholm. Vår Sven Karlander, (som deltagit i Segeholms fokusgrupp om just detta ämne) höll i diskussionen och sammanfattade begreppet så här;

 • Står på egna ben utan stöd av titel, bildtext eller andra foton
 • Vackert och estetiskt inbjudande
 • Använder fotografiets inbyggda styrkor, som skärpa/oskärpa och mjuka tonövergångar
 • Man behöver inte känna igen motivet eller fotografen
 • Bygger inte på viktiga personer eller intressanta platser
 • Inte ifrågasättande eller provocerande
 • Bilden skall kunna ses med ögat, inte med hjärnan eller hjärtat

Hur tar man ett foto som skall ses med ögonen, ej med hjärnan eller hjärtat? Ett foto som inte gör en nyfiken, varken på motivet eller var det är taget? Ett foto som är sig självt nog? Inte en helt lätt uppgift visade det sig…

Flera av våra bilder hade passat fint i andra sammanhang men som här väckte nyfikenhet och tankar som tog uppmärksamheten bort från själva fotot. Det var en mycket intressant övning som vi återkommer till under hösten.

Sven Karlander höll i diskussionen och sammanfattade begreppet Fotofoto
foto: Lena B

AI i MIN tjänst
Conny höll ett föredrag om AI och hur han använder det i bildbehandling. Förutom i Photoshop finns AI även i Lightroom och är relativt enkelt att använda och Conny visade hur han plockar bort personer och föremål för att förbättra bilden och renodla motivet. Han talade även om sin distinktion mellan foto och bild.

– Jag skiljer på en bild och ett foto, berättade Conny. Ett FOTO är något du helt skapar med kamera och ev redigering. MEN en BILD, kan vara både ett vanligt foto, kanske manipulerat i typ Photoshop eller kanske fixat med AI-generering. Alltså för mej är en bild som där det plockas bort något, läggs till eller sätts ihop något.
För mej kan aldrig en BILD vara dokumentärfoto!!

De flesta av oss var positiva till AI i bildbehandling och vi hade intressant diskussion hur vi tänker kring AI. Hur resonerar vi? Vad gör vi? Hur mycket tolererar vi?
Tar vi ett foto eller skapar vi en bild?
Diskussionerna och samtalen fortsatte ut i köket där vi fikade.

Månadens Bild
Vårt val föll på bilden med ett ensligt träd på en slätt, klassiskt placerad enligt tredjedelsregeln.  Trädet väckte känslor av ensamhet, kraft som förstärktes den grafiska effekten.

Som alltid är det intressant att jämföra våra val med de fotografer och fotoklubbar som bedömer bilderna. I skrivande stund kommer precis resultatet och vårt val föll även domaren i smaken – den fick en välförtjänt fjärdeplacering.

Conny berättade hur han ser på AI-genererade bilder
Denna bild av Robert de Maré var den som hade vunnit, om Bildgruppen varit jury!

Sommaruppgift
Detta var sista träffen för vårterminen, nu blir det sommarlov – men en sommaruppgift blir det;

Så här i semestertider besöker vi kanske kända platser hemma eller utomlands eller har tid till strövtåg i vår närmaste omgivning. Uppgiften blir därför att fotografera en sönderfotograferad plats. Idén fick vi av Moderskeppet men vi har modifierat den något.

Så här går det till;

 • Välj ut en sönderfotograferad plats som “alla” har fotograferat. Närliggande exempel är Turning Torso, Lilla Torg och Öresundsbron och lite längre bort Ales stenar och Trädet vid Verkeåns utlopp vid Haväng.
 • Ta dig till platsen och ta dina bilder. Känn in platsen. Hur vill du skildra platsen? Vad vill du framhäva? Hur gör du det bäst?
 • När du kommer hem och gjort i ordning på dina bilder tittar du på andras bilder från platsen du valt – ta hjälp av Google och Instagram. Koncentrera dig på bilder tagna på sommarhalvåret. Analysera bilderna utifrån tid på dygnet, väderlek, vinkel, riktning, utsnitt, format, brännvidd mm. Finns det en gemensam nämnare? Jämför med dina egna bilder. Blev de likadana eller har du lyckats få en helt unik bild?
 • Överkurs; Gör ett återbesök på platsen och ta nya foton utifrån den erfarenhet du fått. Vad händer då?
 • Välj ut en(1) bild och skicka till sven.karlander@gmail.com allra senast tisdagen den 27 augusti. Om du väljer överkursalternativet går det bra att skicka in två bilder – en från vardera fototillfälle.

Alla hälsas välkomna till höstens första möte
den 29 augusti kl 18.00

Vi träffas normalt sista torsdagen i månaden.
Notera datumen 29 augusti, 25 september (obs – en onsdag!), 31 oktober samt 28 november.
Tiden är kl 18 och platsen, som vanligt, FFIM lokalen på Roskildevägen.

Välkommen!

En exempelbild på ett “sönder-fotograferat” motiv. Från 2004 när Torson började snurra uppåt –