Symmetri i Bild-gruppen

På bildgruppens möte den 25 september talade vi symmetri.

En symmetrisk komposition innebär att huvudmotivet är placerat i mitten av bilden och i princip är en spegling av sig själv. Det ger en känsla av lugn och ordning, balans och harmoni. Mycket i naturen är symmetriskt  och därför något vi uppskattar. Samtidigt kan symmetrin upplevas stel och tråkig. Uppgiften var, således, att ta en symmetrisk bild och om möjligt få det rätt i kameran utan att behöva omforma i bildbehandlingen.

Som vanligt blev det olika kreativa lösningar och vi talade om; definition, konvergerande linjer, skärpedjup, diagonalsymmetri, förskjuten symmetri, ljus som förstärker det symmetriska intrycket, speglingar i horisontalplan med mera.

Leif Mohlin höll ett intressant föredrag om den amerikanska filmfotografen Gregg Toland som var aktiv under 30- och 40-talen. Han var känd för sin tekniskt revolutionerande användning av djupfokus som användes bland annat i Citizen Kane.

Det finns mycket att se om och av honom på nätet bland annat detta Youtubeklipp; https://www.youtube.com/watch?v=Ol3hAubwtM8

Månadens bild; vårt val blev bild nummer 16. Bilden påminner om ett gammeldags måleri, det är vackert och mystiskt – finns det ett samband mellan segelbåtarna? Bilden väckte tankar till poesi och framför allt dikten På nyårsdagen av Geijer;

Ensam i bräcklig farkost vågar
seglaren sig på det vida hav,
stjärnvalvet över honom lågar,
nedanför brusar hemskt hans grav.
Framåt! – så är hans ödes bud;
och i djupet bor, som uti himlen, Gud.

Nästa möte
blir torsdagen den 31 oktober
temat Motvilja

Välkommen!

Sven presenterade de inskickade bilderna med kvällens uppgift – SYMMETRI
Här Christer Larssons fina bild
Symmetri som Uffe S tolkade det
Leif Mohlin berättade om den amerikanske filmfotografen Greg Toland
foto: Sven K