Resultat 2018

Totalt efter 7 månader

Iwona Åkesson 33 Bengt Andersson 10
Lars G Truedsson 33 Javier Deleon 10
Claes Jonsson 32 Ingrid Nilsson 10
Anders Bruun Skov 29 Sussi Bogren 9
Niklas Svensson 25 Conny Magnusson 9
Gun-Inger Arvidsson 23 Anders Grönlund 5
Mats Areskoug 22 Monica Grönlund 5
Crister Lindberg 22 Wolfgang Gerlach 5
Anne-Grethe Holt 22 Pelle Sjöberg 4
Ingvar Adnerhill 16 Olivia Ahlberg 3
Gaetano Campidoglio 14 Ingemar Ljungdahl 3
Robert de Maré 14 Ola Jönsson 2
Edgar Ackermann 12 Tomas Nilsson 1
Helga Kringleh 12 Britt-Marie Löfgren 1

 

Juli månads bild

Under sommarmånaden juli var det tema fåglar i vår månadstävling och vår juryperson, Christer Granberg, prisbelönad naturfotograf och i många år verksam på Scandinavian Photo, tog sig an uppgiften att titta på våra fågelbilder. Hans generella kommentarer först:

"Först vill jag tacka för det förtroende som jag fått att bedöma en etapp i ert mästerskap. Att jag fick förfrågan på just fåglar är väl helt naturligt, då jag de senaste fem åren nästan helt ägnat mig åt just detta.

Man kan klart och tydligt se, av de inlämnade bilderna, att det inte är många av er, som sysslar heltid med fåglar. Men det var roligt att se hur ni på olika sätt angrep ämnet. Ni har alla tänkt på olika sätt, vilket visar att ni alla har djupa fotografiska kunskaper. Men en sak som är genomgående på alla bilder av motiv som befinner sig lägre än brösthöjd, är att de nästan utan undantag är fotograferade uppifrån. Kan detta bero på att FFiM:s medlemmar börjar komma upp i åren och inte klarar att böja sig ner? Principen för fågel på mark är densamma som för barn. Försök att komma ner i motivets nivå. Det skapar en så mycket
bättre bakgrund och ser mycket naturligare ut.

Till slut vill jag bara säga, att jag haft ett par mycket trevliga timmar tillsammans med era bilder. Till er som blev utanför top 10 vill jag säga, tänk på att detta är mina personliga åsikter. Foto är en bedömningsgren.

Till er andra, bra jobbat.
Hjärtliga fotohälsningar
Christer Granberg"

 

Han hade även följande att säga om Christer Lindbergs vinnarbild:

"En vacker och mystisk bild, där fotografen visar att han bemästrar att använda ljuset som effekt i bilden. Vågorna ger en struktur åt förgrunden och ljusstrimman i vattnet leder oss in i bilden och vi förstår alla att det är dit svanen simmar. Rakt in i det okända. En mycket stilfull bild. En klar vinnare. Grattis!"

Christer Lindberg 10
Lars G Truedsson 9
Anders Bruun Skov 8
Robert de Maré 7
Anne-Grethe Holt 6
Wolfgang Gerlach 5
Monica Grönlund 4
Helga Kringleh 3
Ingrid Nilsson 2
Niklas Svensson 1

* på grund av en administrativ miss redovisades dessvärre fel bild som 5:e placerad under presentationen på måndagsträffen den 27 augusti. Det är dock korrekt bild i sammanställningen på denna sida.

Månadens bild juli 2018

 

Juni månads bild

I vår sjätte månadstävling blev det Anne-Grethe Holts actionfyllda bild som föll vår jury, Melleruds Fotoklubb, mest i smaken. Deras kommentar om bilden:

"Grattis till välförtjänad första plats. Välkomponerad bild med mycket känsla av äventyr."

Anne-Grethe Holt 10
Claes Jonsson 9
Anders Bruun Skov 8
Iwona Åkesson 7
Gaetano Campidoglio 6
Niklas Svensson 5
Lars G Truedsson 4
Ingemar Ljungdahl 3
Ola Jönsson 2
Britt-Marie Löfgren 1
Månadens bild juni 2018
« 1 av 2 »

 

Maj månads bild

Fotograf: Iwona Åkesson

Fotograf: Iwona Åkesson

När det var dags för vår femte månadstävling, på temat "NÄRBILD", valde vår juryperson Lasse Carlsson att ge tiopoängaren till Iwona Åkessons bild av en vintergäck på väg upp genom snön. Detta var Iwonas första vinst i vår månadstävling, så ett stort grattis till henne!

Hans kommentar om bilden var följande: "Blomknopp i snö. En spännande bild i all sin enkelhet, bra val av motiv, enkla färger och former."

Iwona Åkesson 10
Mats Areskoug 9
Javier Deleon 8
Claes Jonsson 7
Lars G Truedsson 6
Niklas Svensson 5
Edgar Ackermann 4
Conny Magnusson 3
Christer Lindberg 2
Anders Bruun Skov 1

 

Månadens bild maj 2018
« 1 av 2 »

 

April månads bild

 

Fotograf: Christer Lindberg

Vår fjärde månadstävling, på temat ARKITEKTUR utföll så att Fjälkinge Fotoklubb som var vår jury den här gången valde Christer Lindbergs bild från Malmö Live. Deras motivering var följande:

"Spännande vinklar, vackert linjespel, fasadens struktur skapar motmönster, illusion av att den röda väggen hänger fritt och tack vare den röda färgen så blir det intressant."

De kunde uppenbarligen inte skilja på en 9:e och en 8:e plats, så den här gången har vi två 9:0r, men ingen 8:a.

 

Christer Lindberg 10
Iwonna Åkesson 9
Niklas Svensson 9
Gun-Inger Arvidsson 7
Ingvar Adnerhill 6
Anders Grönlund 5
Mats Areskoug 4
Sussi Bogren 3
Gaetano Campidoglio 2
Helga Kringleh 1
Månadens bild april 2018

 

Mars månads bild

 

Fotograf: Bengt Andersson

Vinnare i årets tredje månadstävling blev Bengt Andersson som vår juryperson Nils Albertsen gav följande kommentar till:

"Möjligen kan det uppfattas som ett lite kontroversiellt val men det beror att jag är väldigt förtjust i den här typen av bilder. Bilder med humor. Bilder som får mig att både dra på smilbanden men också att tänka till. Jag skulle tro att bilden har några år på nacken. Tagen i Paris kanske, eller någon annan fransk stad. Jag tycker mig känna igen parkeringsautomater-na.

Ingen märkvärdig bild men ett finstämt litet epos som speglar en tid som är förbi. Tiden då lokalen innehöll någon form av skönhetssalong. Nu är bara skylten kvar och minner om en gången tid. De vitmålade fönstren är en signal i sig. Den ensamma cykeln utgör också ett pikant litet attribut i bilden.

Bilden kanske också lite symboliserar den lilla affärens kamp mot stora affärsjättar och köpcentrum. En kamp som den lilla affären ofta förlorar. Så är det ju också här hemma. Småaffärerna ger upp och konverteras till kaffebarer.

Sammanfattningsvis sätter jag den här bilden som etta för att den är enkel och avskalad, för att den är humoristisk och eftersom jag tycker att den har ett budskap som appellerar till mig. Avsiktligt eller inte av fotografen. Det kan jag inte avgöra. Dessutom är bilden i svartvit och är bra kopierad. Inte för hög kontrast och lite dov i tonen vilket förstärker intrycket."

Bengt Andersson 10
Mats Areskoug 9
Ingrid Nilsson 8
Gun-Inger Arvidsson 7
Claes Jonsson 6
Niklas Svensson 5
Anne-Grethe Holt 4
Anders Bruun Skov 3
Javier Deleon 2
Olivia Ahlberg 1
Månadens bild mars 2018
« 1 av 2 »

 

Februari månads bild

 

Fotograf: Lars Truedsson

Vinnare i årets andra månadstävling blev Lars Truedssons bild som vår juryperson Rei Trulsson (som leder Facebookgruppen "Fotografi i Skåne" valde med följande motivering:

"Stort grattis till vinnarbilden, som förmedlar uppskattning efter lyckad jakt och det speciella vänskapsband mellan individerna i ett naturrealistisk miljö. Ett porträtt som man kan relatera till även om man inte jagar eller har husdjur."

Lars G Truedsson 10
Anders Bruun Skov 9
Helga Kringleh 8
Iwona Emma Åkesson 7
Sussi Bogren 6
Claes Jonsson 5
Pelle Sjöberg 4
Conny Magnusson 3
Olivia Ahlberg 2
Tomas Nilsson 1
Månadens bild februari 2018
« 1 av 2 »

 

Januari månads bild

 

Fotograf: Ingvar Adnerhill

Fotograf: Ingvar Adnerhill

Till årets första månads bild utsåg jurypersonen Ulf Nilsson Ingvar Adnerhills bild från Lofoten. Detta är Ingvars första månadsvinst i vår tävling. Urvalet gavs följande motivering:

"Porträtt av is och snö. Härlig kontrast mellan husen med raka linjer och släta rätvinkliga ytor och bergets kraftfulla, nästan hotande oregelbundna form. Raffinerat att ha bilden i svartvitt trots de färgrika (röda och gula) husen."

Han gav också ett allmän kommentar om våra bilder:

"Generellt tar ni fina bilder och detta är en synnerligen subjektiv bedömning där tolkningen av temat ”Landskap” var helt upp till er själva.

Roligt jobb och mycket givande och intressant och givetvis helt omöjligt att genomföra ."

 

Ingvar Adnerhill 10
Gun-Inger Arvidsson 9
Edgar Ackermann 8
Robert de Maré 7
Gaetano Campidoglio 6
Claes Jonsson 5
Lars G Truedsson 4
Conny Magnusson 3
Anne-Grethe Holt 2
Monica Grönlund 1

OBS: Eftersom det finns ett nära släktskap mellan juryperson och tävlingsansvarig plockades därför tävlingsansvarigs bild bort innan bedömningen genomfördes.

Månadens bild januari 2018