Bilddiskussions-gruppen heter den nu

Inför en något decimerad skara (mot normal måndagsträff), hälsade Tomas,  kvällens kom-fram-och-sägare, oss alla välkomna. Han började med att presentera resultatet för Månadens Bild, April-omgången. Juryn som skulle bedöma temat ”Levande”,  var ju denna gång känd  av alla.

- JA, Bedömare var ju vi alla medlemmar, konstaterade Tomas.

Den som de flesta tyckte hade fångat temat ” Levande” var Lars Bendroth, som ännu en gång plockade hem en 12:a ! Grattis !!!

Se hela resultatlistan här på hemsidan, under fliken ”Månadens Bild”.

Innan det var dags för kvällens ”huvud-nummer”, så informerade Anne-Grethe om Åsa Karlssons utställning på Blå Galleriet i Gärsnäs. Se mer info på https://ffim.se/utstallningar-nu-framat/

Conny puffade för den kommande utställningen i Pildammstornet, leva i Malmö. ALLA medlemmar är välkomna att deltaga – se mer OCH anmäl dej - på https://ffim.se/2017/05/anmalan-till-utstallning/

På duken visas Claes Johnssons bild som blev 2:a i Månadens Bild - April.
Vill du se den vinnande bilden, gå till fliken Månadens Bild

Med detta sagt så stegade Nil-Erik Jerlemar fram på ”scenen”.  Han startade med att berätta att den annonserade presentationen av  ”Internationella utställnings- och tävlingsgruppen” istället blir en presentation av BILDDISKUSIONS-gruppen.
På sitt senaste möte, gjorde de namnbytet.
- Det förra var ju räääätttt låååångt , sa Nils-Erik med ett leende på läpparna.
Första syftet  när vi startade gruppen, var att snacka och hjälpa varandra, med att tävla med bilder. Framför allt hur man gick tillväga vid internationella tävlingar. Lite tips om vad som “går hem” på olika tävlingar, delades då som nu, av de som är vana vid att ställa upp i olika tävlingar.
Den som är mest van och har störst erfarenhet av internationellt engagemang i vår förening, är nog utan tvivel, Nils-Erik..
- Ja att tävla i bilder mig varmt om hjärtat. Sedan kan man ju alltid diskutera om man kan tävla i foto eller musik t,ex, fortsatte Nils-Erik att säga.

Men vår grupp har utvecklats till att bli en träff för bild-diskussion. Vi diskuterar och tipsar varandra om hur man kan förbättra sina bilder.
- Förbättrings förslagen blir då en “hemläxa”, till nästa träff i gruppen.
Alla tips blir dock inte så lyckade efter förbättringsförslaget. Nils-Erik berättade om en som fått i “hemläxa” att beskära bilden på ett visst vis. Men då hen visade bilden nästa träff, så var alla överens om att det blev inte så lyckat.

 

Tre bilder som kom till av en slump, vid en vandring med kameran för en annan av våra fotogrupper - Arkitektur-gruppen. Foto: Christer Lindberg

Nils-Erik var inte ensam om från gruppen denna kväll och efter den inledande informationen om gruppen, så blev det Christer Lindbergs tur att visa och berätta lite om sina bilder.

-Jag är ju inte den som är känd för att klona och inte den som tävlar, började Christer med att säga.

- Men jag gick med direkt, för att det verkade trots allt intressant.

Bilderna som han sedan visade, kom till av en slump. Christer var ute och plåtade till en annan “hemläxa”, fast i Arkitektur-gruppen.

-Jag visade dessa bilder i gruppen och fick rådet att tävla med dem..Fick också då rådet att beskära en av bilderna lite hårdare, fortsatte Christer.

En serie bilder från ett av Christers resor till Munchen, visades sedan på vår nya projektorduk. Även dessa bilder blev det lite snack kring på Bilddiskussons-gruppen. Vilket som blev den bästa beskärningen och om innehållet i bilden.

-Många roliga och intressanta diskussioner i vänskaplig anda, avslutade Christer med att konstatera.

Att det ibland kan bli lite extra intressant och kreativt, berättade nästa gruppmedlem om.

-När vi vi har våra bild-diskussioner, så stryker vi inte bara medhårs, berättar Lena Malmström.

Det är inte för att vara elaka som det ibland kan bli så att man rekommenderar någon att inte skicka iväg en bild till en tävling.. Anledningen är då oftast för att personen inte ska bli alltför besviken om bilden inte accepteras på tävlingen.

-Vi är rätt raka i vår bedömning, i det fallet, säger Lena.

Lena tävlar rätt mycket, några av hennes premierade bilder kan du se här på hemsidan - se under fliken Utställning/Tävling.

- När jag tar med bilder till gruppen, så är det mest för att se vilka jag ska plocka ut till olika tävlingar, fortsätter hon berätta.

Som det sv/v porträtt med röda läppar, där gruppen tipsade om att tona skuggan vid halsen och beskära lite mer.

Ett porträtt på en fräknig flicka, tyckte Lena att brädväggen i bakgrunden var störande. Så hon ett “extra varv” i Photoshop och gjorde bakgrunden mörkare samt la på lite olika lager.

Där var också ett hårstrå som hon tyckte störde.

-Att ta bort detta var ett tidsödande arbete, lite, lite i taget, innan det såg bra ut, förklarade Lena.

 

Under denna måndagskväll blev det också lite diskussion om hur och vad man kan göra med en bild, för att det fortfarande skall kallas foto.

Någon tyckte att en bild där man både lagt till och klona bort i Photoshop. Där man man i stort sett bara använt originalbilden som en utgångspunkt, istället skulle betraktas som en Grafisk Bild.

Vilket som är rätt eller fel, är väl upp till betraktaren. Men det ställer till lite problem vid tävlingar, då “rena foto” ställs mot “manipulerade foto”.

-I många internationella tävlingar kommer det mer och mer fram en klass, kallad “Traditionell Photo”, dvs en bild mer eller mindre direkt ur kameran, berättade Nils-Erik.

Ingemar Granelli, var nästa att prata och visa bilder från Diskussions-gruppen. Han började med att visa ett foto på en kvinna och en hund som vandrande i skogskanten.

-Den här bilden tyckte vi i gruppen att den behövdes beskäras, sa Ingemar. Då ger den ett annat innehåll och blir mer koncentrerad.

En bild på ett rådjur ute på ett fält, fick samma bedömning vid gruppens träff. En bild med tre springande hästar, tagen på Island, berättade Ingemar följande om.

-Vi beskar bilden och tog bort stolparna som “stack upp” i huvudet, på den tredje hästen.

 

Så mycket i bedömning/kritik i gruppen handlar om att finjustera kompositionen i bilden och ibland “ta bort” små ovidkommande saker som stör i bilden.

Att enkelt beskära bilden ger den ett annat innehåll och den blir mer koncentrerad.
Foto: Ingemar Granelli
Även här har bilden beskurits något, men framförallt rätats upp
Foto: Ingemar Granelli

Slutligen var det Nils-Eriks tur att visa några av de många bilder som han haft framgång med på både svenska och internationella tävlingar. Han visade bilderna i två versioner, “före” och “efter” efter han slutbehandlat dem i Photoshop.

-Jag vill visa hur en medioker bild, kan bli bra, åtminstone i mina ögon, börjar Nils-Erik med att säga.

En bild på en katt som ligger och slöar på en kyrkogård. En bild som Nils-Erik själv inte tyckte om i “original”-versionen. Denna bild gjorde han om till sv/v, men behöll färgen på katten. Vände bilden horisontellt och beskar den rätt kraftigt. Bilden blev helt annorlunda, mer dynamisk och iögonfallande. En bild på kaffebord med tillhörande stolar, som han fotograferade vid en promenad på semestern. Denna beskar han bort en stol och fick en mer avvägd komposition

 

Enligt Nils-Erik själv, en medioker bild till vänster, som kblir en bra bild via Photoshop.
Foto: Nils-Erik Jerlemar
Orginalbilden till vänster och hur den blivit bearbetad i i Photoshop de två till höger. Den i mitten var utplockad till visning i Japan.
Foto : Nils-Erik Jerlemar

När två versioner på en enkel bild på en cykel som lutar mot en vägg, kom upp på projektorduken, så sa Nils-Erik

-Här kommer vi in i diskussionen om vad som är fotografi.
Bilden är kraftigt bearbetad i Photoshop och känns inte direkt ett foto. Bilden är en av hans favoriter och ligger honom varmt om hjärtat. Denna bild har även vunnit framgång i bl.a Japan, där fick accept på International Photographic Salon of Japan 2016.

En annan bild tagen från ett hotellfönster rakt ner mot gatan. Fångade hans blick med sina linjer och genom att förstärka färgerna och efterbelysa gatan, fick han fram en helt annan bild, än den som “kom ur” kameran.

-Ca 90% av mina bilder gör jag när jag kommer hem till datorn, berättar Nils-Erik.

Efter detta tackade vi alla med en applåd, för en trevlig och intressant presentation om vad och hur Bilddiskussions-gruppen arbetar på sina träffar.

-Så nu förutsätter jag att alla kommer på vår grupps nästa träff, sa Nils-Erik med glimten i ögat.

Sedan var det dax för fika paus.

Efter kaffe, kaka och kanske ett äpple eller apelsin, så samlades vi i små grupper runt fyra bord. Nu var det dax för oss alla, att titta på våra medhavda “pappers-kopior” och göra en light-version av vad Nils-Erik och de andra pratat om innan.

 

Den sista gick rätt snabbt med givande snack och tips om de bilder som beskådades. Klockan var ungefär nio, så tackade Tomas för visat intresse för kvällens program och hälsade välkomna till vårsäsongens sista måndagsträff den 22 maj. Då ska vi ge oss ut och plåta en del av kvällen
- så GLÖM INTE kamera och ett tomt minneskort eller film !

 

text och foto (där annat ej angives)
Conny