Polartema för måndagskvällen

På måndagsträffen den 6 november togs vi i FFiM på tre resor till nordligare breddgrader tillsammans med Jakob Lautrup från KFAK i Köpenhamn och Anne-Grethe Holt och Wolfgang Gerlach från föreningen.

Före fikat visade Jakob Lautrup bilder från många resor från 80-talet och framåt till Grönland som logistikansvarig för geologiska undersökningar på den stora istäckta ön. Vi fick se många bilder på det karga och imponerande landskapet och höra mer om hur mycket arbete det är med att organisera expeditioner ut till denna vildmark full av is, karga stenlandskap och vatten. Även isbjörnar finns att tänka på, i alla fall på de östra delarna av ön. Att ha ett vapen med sig, eller ha någon i gruppen som hanterar vapen var viktigt när man rörde sig i dessa delar av landskapet.

Efter fikat tog Anne-Grethe och Wolfgang över och visade bilder från varsin resa till Svalbard. Anne-Grethes bilder var av det mer dokumentära slaget och hon kunde berätta om hur resesällskapet bland annat hade upplevt att åka hundspann (på hjul) och ägna sig åt bergsbestigning, vilket tydligen var i tuffaste laget för vissa i gruppen, men även besöka den ryska gruvstaden Barentsburg.

 

Wolfgang, som bland annat åkte en kryssningsbåt runt öarna hade mer naturbilder att visa, och han skrev följande om sin tur:

"Jag flög från Köpenhamn via Oslo direkt till Longyearbyen på Svalbard. Där gick jag ombord på MS Nordstjernen, en båt byggd 1956 som ägs av Hurtigruten. Den seglade västerut från Longyearbyen genom Isfjorden och sedan norrut längs Svalbards västkust. 
Vi besökte Magdalenafjorden i norr och gjorde där ett strandhugg för att vandra några kilometrar till en glaciär.
Därefter gick båten in i Smeerenburg fjorden, där vi med hjälp av våra små Polarbåtar åkte längs den 2 km långa glaciären. Vi hade tur att bevittna, när glaciären kalvade och ett isblock högt som ett 10-våningshus brakade loss.
Sedan  åkte vi med Nordstjernen längs den berömda Danskön, där Andrée, Fraenkel och Strindberg startade med sin varmluftsballong mot Nordpolen. En expedition med ett tragiskt slut 1897.
På Danskön kunde vi även observera 4 st isbjörnar på långt håll. 
Därefter seglade vi till den väldiga Monacoglaciären och även in i  Bockfjorden.
Sedan var sandreveln ”Moffen” vårt mål som är ett skyddsområde för valrossar. 
”Moffen”  ligger strax norr om 80 grad N. 
En magisk gräns, där det  förr var svårt att komma dit på grund av packisen.
Men nuförtiden är det isfritt på sommaren.
Efter att passerat 80 grad N gick resan söderut igen till Camp Mansfield som är ett industriminne efter ett misslyckat försök att  bryta marmor för 100 år sedan.
På andra sidan fjorden ligger Ny-Ålesund som har varit en gammal kolgruva. I dag är det en internationell forskningsby. 
Därifrån startade Roald Amundsen med sitt luftskepp ”Norge” för att vara först att  flyga över Nordpolen.
Efter Ny-Ålesund gick seglatsen  hela vägen tillbaka till Longyearbyen."