Kvart över sex så var i stort sett alla på plats och sorlet var högt och bestod av både fotosnack och blixtrande kommentarer om vädret !
Det var dags för årets första träff i Blixt-Verkstán.
Blixt-Verkstán, är en fotogrupp som verkligen går inför att lära och lära ut, hur man använder sin utrustning OCH då speciellt, den där svårhanterade blixten!
En hemläxa, repetition av föregående träffar (som vi alltid har) och liten titt på hur man kan använda sin blixt – vid sidan om kameran !
Att använda SLAV-BLIXT funktionen är ett enkelt och billigt sätt att styra en extra blixt.
Hemläxan bestod av att använda något av de alla trix vi lärt varandra under förra årets träffar. Alltså en ganska bred hemläxa.
När vi kikat på allas medhavda "Hemläxa-bilder", så var det dax att lyfta fram kameran och lyfta av blixten. Som alltid på våra träffar, så är den mesta tiden "rent arbete", dvs vi fotograferar. Kanske inte så mycket i bara tänket på form, färg och innehåll - Utan vi koncentrerar oss RÄTT mycket på att få till den där tekniken, handhavandet av våra kameror OCH framförallt att få blixten att jobba "för oss".
Kvällens "jobb" var att plocka av blixten från kameran och utlösa den med en annan blixt. Den "lösa" blixten ställdes in i SLAVBLIXT-läge (slave-mode) och för de flesta i gruppen så användes den "inbyggda" lilla blixten PÅ kameran, som utlösare. Men har man ingen inbyggd, så går det bra att använda vilken blixt som helst PÅ kameran.
För att den blixt som agerar utlösare, INTE skall ge så mycket ljus och på det sättet påverka exponeringen av bilden, så skärmade vi av denna blixt med ett papper eller höll en hand för. Vi var bara ute efter att den skulle ge ifrån tillräckligt med ljus för att utlösa HUVUDBLIXTEN.
Fördelen att ha Huvud-ljuset AV FRÅN kameran, är ju att man då kan bestämma riktningen och varifrån ljuset skall komma. Inte bara ljus rakt fram eller studsa i någon vägg eller tak.
Nackdelen med att använda en slav-blixt som aktiveras av ljuset från en annan blixt, är att de två blixtarna måste "se varandra", dvs ljuset från trigger-blixten måste träffa huvudblixtens sensor. Går oftast väldigt bra inomhus, men väldigt sällan utomhus, särskilt om vill använda blixten som upplättning, när solen lyser.
Att få det där med Slav-Blixt att fungera, på allas kameror, tog en liten stund. Det är ju så att det funkar likadant på alla kamera-märken - MEN på olika vis 🙂
För att få något att rikta kameran på, så fick vår favorit-modell - Kjell - som vanligt ställa upp !
Kvällens lilla övning gick ut på att ta ett porträtt, där ljuset kommer 90 grader från sidan. Vi "spajsa upp" det lite med att sätta ett pappersrör på blixten och på det sättet få en mer fokuserad ljusbild.
Alltså satte vi en modell - vid väggen med ansiktet i profil. Blixten placerades så att den gav ljus på modellens ansikte.
... och så här kan fyra olika fotografer - få till det !
Nästa träff i Blixt-Verkstán blir
Måndagen den 19 Mars kl 18.30
Har din Huvud-blixt inget SLAV-läge, alltså saknar möjlighet att triggas av annan blixt, kan man köpa en sådan liten slav-TÄNDARE och sätta på huvud-blixtens "sko".