Från Georgien till himmaplan via Öland

Med tanke på att det var himmamatch för di blåe, så var det ändå god uppslutning till senaste Måndagsträffen. De drygt 25 som bänkat sej, fick som vanligt lite "nyttig  info"om våra olika aktiviteter i föreningen .

GLÖM INTE att det är deadline för Månadens Bild, med tema Närbild, den siste april (30/4).

En dag senare, 1/5, är det sista chans att lämna in till Utmaningen och vårens tema Kraft.

Dina bilder (1-3 foto) till Utmaningen skickar du till Susanne@ffim.se. Gärna med någon KORT mening om hur du tänkt kring ditt valda tema.
Samma dag vill Anne-Grethe ha din bild på vårens tema Kraft. Anne-Grethe@ffim.se är e-post adressen du skickar denna bild till.
Bägge dessa inlämningar vill Sussi resp A-G ha i JPG-format och med 1500 pixlar på längsta sidan.

lördag 28/4 drar ett gäng från Gatufoto-gruppen till Köpenhamn och Sakurafestivalen. Men är ALLA i FFiM är välkomna att hänga med. Vi träffas vid pressbyrån på Centralen  9.45.

Georgien

När alla "svalt" all denna information, så var det dags för Olga Närvall, som var först ut i aftonens program - Medlemmarnas kväll -

Olga hade mej sej bilder från en resa till Georgien, hon gjort för knappt ett år sedan.

Resan till Georgien gick med flyg via Riga, till Tbilisi, den antika huvudstaden, som sprider ut sej på bägge sidor om floden Mtkvari. Vill man få en fin utsikt över hela staden, går man till Narikada Fort. Man får ett fantastiskt panorama över hela staden.
Olga och hennes resesällskap klättrade upp dit på eftermiddagen, då det var alldeles för varmt mitt på dagen och fick se Tbilisi i vacker kvällssol.

-Det är en klicheé, men här får man verkligen se - öst möter väst, berättar Olga.

Med sin guide tog de en endagars tur till staden Signaghi. En gammal fin stad som har kvar mycket av sin ålderdomliga arkitektur. Dock under sovjet-tiden blev den rätt nedgången. Den är nu till stor del restaurerad och kallas "City of Love". Detta för att det är så många som väljer att gifta sej där.

-Vi åkte sedan under några dagar runt och besökte bl.a vingårdar, fler städer med fin georgisk arkitektur, fortsätter Olga.
Bl.a så var de och besökte det äldsta kända stället i Georgien  - Uplistsikhe - och som också finns på Unescos listan över världsarv . Den tros vara byggd andra århundradet.

-Vi hyrde en bil under vår vistelse och körde runt i de flesta regionerna i Georgien, berättar Olga. Och hann även med ett besök nere vid Svarta havets strand.

Georgien är känt för sin matkultur. Man använder mycket valnötter, örter, vitlök, rödpeppar Granatäpplen, koriander ger speciella smaken och aromen, som gör det georgiska köket unikt.

Detta är bara en kort resumé av den härliga resa som Olga bjöd oss på under kvällen. Vill du veta mer, ta ett snack med Olga nere på föreningen.

Georgiskt godis, nötter på ett snöre doppade i smet med hela druvor. Foto: Olga Närvall

Uplistsikhe - Georgiens äldsta kända boställe.  En rysk ortodox kyrka i bakgrunden. Foto: Olga Närvall

Rabati Castle - en av de många vackra platser som Olga besökte och berättade för om.    Foto: Olga Närvall

Hemma vid - Malmö

Efter att varit långt hemifrån, så blev det bilder i desto närmare omgivningar,  när Sven Erlandsson tog över scenen. Detta efter att vi som vanligt hade fikat och "minglat" lite i lokalen.

Sven berättade att han hittade många av sina motiv i den allra närmaste kvarteren.

-Natur är inte bara skog och hav, Rönneholmsparken, precis där jag bor, är också natur, sa Sven med inlevelse.
Dit går jag och strosar med kameran och det finner jag väldigt avkopplande, fortsatte han.
Där finns både blommande färgprakt, lite "vild" natur som Sven fångat med kameran. De fina bilderna från Rönneholmsparken, började han med att visa för oss.

En promenad längs Ribersborgs strand, är också avstressande och är ett fint ställe att finna de många små ting längs marken, som via Svens öga och kameralins blir intressanta foto.
-Många tittar inte ens när på marken när de strosar längs med playan, menar Sven.

Vi fick under bildvisningen se alla de "djur" och andra figurer som Sven finner i överallt. Stenfigurer, träd som liknar djur och sedan levande vilda djur.  Ja alltså, vilda i det mottot att de inte är tama husdjur, men inte heller lejon och vargar. Utan de som finns runt oss, flugor, måsar, getingar.

Efter 20 minuter med Svens fina foto och berättande, tackade vi med en rungande applåd.

Foto: Sven Erlandsson

Foto: Sven Erlandsson

Foto: Sven Erlandsson

Öland

Utan att tända upp ljuset så hälsades en ny medlem upp på "scenen".

Ingemar Ljungdahl har bara varit med någon månad i FFiM, men har fotograferat i många år.
-Men det var ett långt uppehåll, då jobb och annat tog all tid, berättade Ingemar.
Efter att den aktiva arbetsåldern passerats, så tog Ingemar tag i foto igen.
-OCH det rejält, betonade han !

Efter en kort presentation av sej själv, var det dags för oss att få följa med på en trip till Öland. En helg i september för något år sedan så åkte Ingemar och en kompis till den avlånga ön.

-Vi checkade in lite sent på kvällen, nere på Ottenby vandrarhem, berättade Ingemar.
Men å andra sidan så var de igång tidigt nästa morgon. Med sin fotoutrustning, tog sej de båda ner till Långe Jan. Men det blev med bil, då fotoprylarna vägde en del. Det var nämligen en äldre bänk kamera. En Sinar för 8x11 tums bladfilm. Men den bars ut på fältet och riktades in mot härliga motiv, som dök upp i den tidiga morgondimman. Ljuset var sparsamt men väldigt fint, denna tidiga september morgon.  Man jobbar i lugn takt med denna typ av kamera och exponeringar blir inte många. Ingemar växlade mellan gammal Ekachrome film och lite nyare negativ Ektar film.

Men det fanns fler kameror i "väskan". Lite lättare, men fortfarande analogt och hyfsat stort negativformat. Det var dags för Hasselbladaren att ta plats på stativet. Motiven som nu hamnade framför Planar 80:an, förevigades också på svart-vit film.
Solen steg på himlen och de två förflyttade sej norrut. Det blev mer vacker öländskt landskap som fyllde filmrullarna. Emellanåt så kom även en gammal Nikon FE i bruk och då med den färgglada Velvia filmen.

Denna lång-weekend på ön avslutade Ingemar, med en bild från den soliga söndag morgonen vid Grönhögen.

En bit från Långe Jan nere på sydspetsen.    Foto: Ingemar Ljungdahl

 

 

Nere vid Långe Jan, Ölands sydligaste udde. Sinar bänkkamera med Ektachrome som skannats in. Foto: Ingemar Ljungdahl

 

Half ´n Half, ett fint fångat motiv med analog film, Hasselblad + Planar 80/2,8  Foto: Ingemar Ljungdahl

Därefter tändes ljuset och när vi nu även kunde  se Sven och Ingemar, så tackade vi med ytterligare en applåd.
Kvällen var med det slut och vi hade fått se bilder från Georgien, Rönneholmsparken och Öland, denna Medlemmarnas kväll.

Till hösten blir det en ny Medlemmarnas kväll, så är du intresserad av att visa dina foto då - hör av dej till någon i styrelsen.

 

Text och Foto (där ej annat anges)  Conny