Gatufotogruppen 180927

Gatufotogruppen träffades den 27/9 för första träffen för terminen och temat var likt i skolans ”vad gjorde du på ditt sommarlov?” bilder från vårt gatufotograferande under de månader då FFiMs organiserade aktiviteter legat på sparlåga. Vi fick se bilder från Skåne, Polen, Berlin och många andra ställen som vi i FFiM besökt under de ljusa sommarmånaderna.

Som alltid när gatufotogruppen träffas blev det diskussioner om vad ”gatufoto” egentligen är, och det är en diskussion som jag tror vi kommer att hålla på med så länge gruppen och/eller gatufoto finns! Det är ju så att det inte finns en fastlagd definition, utan det är ett flytande begrepp, som så fort man tror sig ha hittat kriterier för vad det är, flyttas i och med nya bilder som man får inse att ”jo...det där är också gatufoto, även om jag inte tyckte det förut”.

 

Vi diskuterade även att göra någon form av gemensam aktivitet i höst. Inget konkret kom fram under själva kvällen, men undertecknad uttryckte tanken att vi ska göra en utflykt. Därför tänker jag föreslå att gruppen träffas lördagen den 3 november 10.00 på Malmö C för en utflykt till Köpenhamn och gatufoto där under några timmar. Utöver denna utflykt kan jag även tänka mig att vi gör en kvälls/nattfotoutflykt framåt december när julskyltningen har börjat komma upp. Inget datum fastställt för detta ännu, vi får diskutera det ibland oss.

Innan dess är även en träff inbokad i lokalen, den 1 november 18.30. Temat för denna afton är inte ett bildtema utan ett ”metodtema”. Många av oss, inklusive undertecknad, brukar gå och gå och gå och ”jaga” bilder när vi är ute. Vi spanar efter något som händer och då trycker vi på slutarknappen. En annan metod är att hitta en intressant miljö och vänta på att personer ska befolka miljön man valt ut. Det är en träning i tålamod och jag tror att vi alla kan behöva en sådan träning (jag är själv rätt kass på sådan fotografering, så det är ju bra att vi tränar!). 5 – 10 bilder på USB från fotograferingar där du valt platsen först och sedan väntat in folk känns rätt lagom.

/Tomas