Arkitektur-gruppen 200206

Torsdagen den 6/2 var det dags för årets första träff med Arkitekturfotogruppen.
Markus Linderoth, som är arkitekturfotograf till yrket, kom på besök och berättade om sitt fotograferande. Han tar foto på byggnader, som sedan publiceras i olika sammanhang för arkitekter m fl. Då är det viktigt att visa hur en byggnad ser ut från olika sidor. Markus berättade om sitt arbete som arkitektur-fotograf. Hur de arbetar med bilderna och får rätt vinklar på bilderna. Allt man kan göra i PS, är tillåtet inom arkitektur-fotografi när det gäller bildjustering. Det är viktigt med raka linjer och vinklar.
Det var intressant att lyssna på och ta del av.
Sedan tittade Markus på våra bilder, som vi skickat till honom i förväg. Han kommenterade dem och talade om hur han skulle ha gjort en ändring om det varit hans bild. Han var mycket positiv och tyckte att vi är en ambitiös grupp med bra bilder.
Det finns en skillnad hur vi i gruppen ser på arkitekturbilder jämfört med Markus.
Vi ska inte visa exakt hur en byggnad ser ut, utan ofta använda arkitekturdetaljer för kreativa bilder. För oss är det viktiga att ta en intressant bild, vilket kan innebära byggnader som inte har raka linjer och vinklar, om vi visar hela byggnader i samspel.
Vi tar bilder på detaljer, där det inte går att se hur byggnaden ser ut för övrigt.
Det är inte viktigt att visa byggnader eller detaljer exakt hur de ser ut. Vilket däremot är viktigt för Markus i hans yrke, som arkitekturfotograf.
Det var absolut intressant för oss att titta på den sortens bilder, som Markus tar, men vi har olika inriktningar.
Nästa träff blir
måndagen den 2 mars kl 18.30
i Lokalen.
Uppgiften till nästa gång är:
“Kreativa självporträtt och arkitektur”
Välkommen!
Ingrid Nilsson

En kort presentation av Markus

"Jag har arbetat med arkitektur- och inredningsfoto i snart 10 år, bland annat åt Fojab, Krook & Tjäder, Johan Sundberg Arkitektur, och Förstberg & Ling för att bara nämna några återkommande kunder. Intresset började relativt sent i mitt liv efter att ha sett ett foto på Le Corbusiers 'Villa Savoye' av Åke E:son Lindman. Där och då startade passionen för arkitekturfoto och Åke är fortfarande en av mina absolut största inspirationskällor, tillsammans med de klassiska fotograferna Julius Shulman, Ezra Stoller och Hiroshi Sugimoto.

Jag försöker att tolka arkitekturen på mitt egna sätt genom mina bilder, samtidigt som jag även förmedlar en objektiv helhet för betraktaren. Att sitta på andra sidan jordklotet och ändå förstå arkitekturen och sammanhanget genom mina bilder på en datorskärm är mitt mål.

Även om arkitekturen följer trender och utveckling försöker jag undvika fotografiska trender. Allt för att inte ta bort mitt fokus från bildkompositionen och det rätta tillfället att ta en bild."

Markus Linderoth 
www.dancingcameras.com
Instagram: @markuslinderoth