Att plåta manuellt & Vad innehåller en bild

Nu börjar det komma in en del bilder till vårt lilla tidsdokument
- Vardag i Corona-tider -
Du kan se det vi fått inskickat här >> Klicka HÄR! <<

Skicka DU också in dina bidrag till bilder@ffim.se
Foto som vanligt- jpg-format och max 2000px på längsta sidan
OCH MAX 5 st bilder i veckan!

Dagens inlägg handlar idag om lite tankar kring det där med bilder. Vad ser man i en bild, filosoferar Robert om. Anne-Grethe skriver lite om vad hon gör i Corona-tider. Samt en liten "lektion" i hur man fotograferar och exponerar manuellt - och varför !
// Conny

 

Vill du se vad som skrivits innan
>>Klicka HÄR <<

Corona-Parkering

En av de bilder som du hittar i vårt fotoarkiv med bilder från en Vardag i Corona-tider.
Jan hittade detta fenomen? i Veberöd i går.
Resten hittar du >> HÄR <<

Träffade på denna lite udda syn i Veberöd när vi skulle ut och skogspromenera i går (lör 28/3). Alla utom en med ca 3m mellanrum. Coronaparkering?
foto: Jan Lundblad

Anne-Grethes tankar

Coronavardag
Mycket som är inställt, mycket man inte får göra och mycket oro.
Men vilken lycka att kanonvädret kom!

Mitt tips i coronatider är att vara UTE. Om man har bil finns det kring Malmö många fina områden där man kan promenera i skogen. Jag har varit på Järavallen, Skrylle och i dag blev det Rövarekulan. Ja, sedan finns ju Bulltofta som är på cykelavstånd om man inte har bil.
All slags uteliv är bra tänker jag. Själv är jag havspaddlare men du kanske kan rida, jogga eller helt enkelt sitta i solen med en god bok. Det finns massor av plats utomhus.

En annan rolig sak är att hänga med barnbarnen. Både ute och inne.

I skogen får man vara ensam i trappan
foto: Anne-Grethe
Fika med ut i skogen
foto: Anne-Grethe
Det finns promenad-leder för alla
foto: Anne-Grethe

Nu när mycket folk är ute är det också kanonläge att fotografera till Skånska kuststäder. Dom flesta av mina kvällsaktiviteter är inställda så jag har gott om tid att lägga in bilder på bloggen. Kom igen!

Precis som annars kan man fokusera på allt som är negativt - själv har jag fått ställa in stor fest och bröllop i Norge, jubileumsutställningen jag skulle vara med på i påsken på Galleri Blå är uppskjutit med mera med mera - eller så kan man glädjas åt det man faktiskt kan göra.

Jag väljer det sista alternativet. Gör det bästa av situationen!

Sist men inte minst så glömmer ni väl inte att det är utomhusfotografering i porträttgruppen på måndag. Det skall bli kul!
// Anne-Grethe

Exponera manuellt - lär dej Exponerings-triangeln

Många av oss har ju kameran "skjutklar" i hölstret och då ofta det mesta inställt på Grön Punkt dvs Automatik. Ett bra sätt för att OFTAST få en vackert exponerad bild. Att slippa det där med att mäta ljus och sedan ställa in det uppmätta värdet och därefter bittert konstatera i sökaren, att det man skulle plåta är försvunnit !!!

MEN OM...
Men om man lär sig de tre hörnstenarna i EXPONERINGS-TRIANGELN som bestämmer hur ett foto skall bli exponeras OCH VARFÖR! Då har man mycket större chans att få till sin bild EXAKT som man VILL ha den.
De tre hörnstenarna är, som jag tror de flesta vet - Bländare - Slutartid - Ljuskänslighet-

Kan man vad dessa gör och förstår de fördelar och nackdelar som uppkommer när man ändrar på någon eller flera av dessa tre! Då får man kontroll över sin bild. T.ex...

  • Att få skärpa över hela bilden - Stort skärpedjup med "liten" bländare.
  • Att "frysa" en rörelse - kort slutartid.
  • Fotografera en svart hund mot en vit bakgrund - mäta ljuset på bara hunden
  • Att fotografera i mörkt och "dåligt" ljus - öka ISO-känsligheten

Ändrar man någon av dessa tre hörnstenar, så måste man ändra minst en av de andra.

Med lite kunskap med sig, så är det lättare att förstå varför hunden man skulle plåta blev så suddig eller varför solnedgången bakom moster Lisa blev vacker, men moster bara blev en siluett.

Lär från Video
De tre korta videosnuttarna här intill,  har Cyberphoto.se lagt upp Youtube och där förklarar och visar man enkelt och bra, om Exponerings-Triangeln.

Hoppas att du känner att du lärt dig något mer om fotografi - OM inte, så har du åtminstone haft lite tidsfördriv 🙂
// Conny

Tankar om ett fotografi

En vanlig bild som skildrar en gata, ett torg, en parkeringsplats, ett antal hus och några personer i en stad.
Vad säger bilden?

Det första som konstateras är att det är en fin dag, hade bilden överhuvudtaget blivit till om det hade regnat? Troligen hade den inte tagits om det hade varit busväder, regnat, snålblåst eller annat obehagligt väder, då hade fotografen säkerligen kurat hemma och behandlat andra bilder i något bildbehandlingsprogram i datorn.

Vi ser en man som står i mitten av bilden strax till höger om hyrcyklarna. Skall han hyra en cykel? Han ser fundersam ut, har han glömt lösenordet till hyrcyklarna, eller har han glömt köpa något och funderar på att han inte kan komma hem utan kaffe eller något annat. Han kanske bara tar en minut och tittar på huset till vänster och tänker att där skulle man bo, med balkong i sydväst, soligt och skönt. Men egentligen så är han kanske irriterad på att stå och vänta på någon som skulle ha varit här för några minuter sedan.

Till höger om mannen vid hyrcyklarna går en man med en varuvagn. Han har varit inne i mataffären och handlat. Går med bestämda steg till sin bil som står på parkeringsplatsen. Han är nöjd för han har kommit ihåg att köpa kaffe, men kanske lite orolig för att han kanske ställt in fel tid på P-skivan när han parkerade, får han böter eller ej. Men är han på väg åt rätt håll, och funderar över ”var parkerade jag egentligen”?

Ytterligare till höger går en man med säkra steg till mataffären. Han har definitivt bestämt sig, han skall köpa kaffe!

Hitom MAXI-skylten sitter en människa på stenmuren vid cyklarna. Hans kroppsspråk talar om att han har det inte så lätt. Kanske är han bara trött och sitter och vilar sig, eller så har han inga pengar att köpa kaffe för.

Bilden tagen på Masttorget Västra Hamnen,
bilden kanske säger mer än vad jag har skildrat, vad tycker ni?
// Robert de Maré