Marie Jönsson – 2020 års stipendiat gästade oss

Stämning var hög redan innan Helga öppnade kvällens Måndagsträff
Foto: Tomas
Efter att kollat att klockan var sju, hälsade Helga oss alla välkomna

Helga hälsade alla välkomna till medlemskvällen där främst två punkter stod på programmet: 2020-års FFiM-stipendiat och Månadens bild för oktober.

Det kan det ju låta lite märkligt att vi 2021 delar ut ett stipendium för 2020, men det beror på pandemin, och då blir det på det viset. Vi hoppas att snart komma i kapp!

Vi var också för första gången riktigt många i lokalen, som bilderna visar. Så här såg det ut innan pandemin och det var roligt att se!

2020-års FFiM-stipendiat blev, som vi har meddelat tidigare, Marie Jönsson, främst känd för sina bilder på mat upplagda i mönster mot olika bakgrunder. Juryns motivering till priset var ”Genom att på ett lekfullt sätt i sina bilder skapa intresse för mat och dess estetik, men även matsvinn, tycker vi att Marie har varit nydanande. Att hon dessutom bor i Skåne är ett extra plus.”.

Marie hälsades välkommen med en applåd och berättade att hon var medlem i FFiM mellan ca 2005 and 2015 och ett tag också styrelsemedlem. Hon visade bilder för oss senast 2017 men underströk att idag skulle vi få se nya bilder.

Marie började fotografera när hon jobbade som webbdesigner och tänkte att man kanske kunde fotografera själv till hemsidorna i stället för att leja ut fotograferingen? Det har ju hittills gått bra.

Vi var nyfikna på hur hon skapar sina bilder. Hur bygger man upp bilden? Ja, först måste man ju skaffa och tillaga maten, berättar Marie med ett skratt. För ett projekt använde hon ank-, höns- och vaktelägg. Ankäggen fick hon köra till en gård utanför Helsingborg för att köpa. Och när första försöket hade misslyckats fick hon köra dit en gång till. Sedan skulle äggen skulle kokas, stekas och skivas innan de kunde placeras i bilden. Marie börjar med de större matbitarna och går mot mindre. Hon flyttar runt objekten och tar bilder under tiden med hjälp av studioblixtar, som hon slår upp i taket för jämn belysning.

Hängningen av bilderna har också varit viktig för Marie. När bilderna med de utlagda matkomponenterna och färgerna har blivit för intensiva för ögonen har hon lättat upp och brutit av intrycket med hjälp av lugnare bilder på en specifik matkomponent placerad på en piedestal klädd med mörk sammet. Maries känsla för detaljer imponerar.

Marie berättade för oss om hur hon fick inspiration till sina bilder, samt hur hon gick rent praktiskt till väga vid fotograferingen.

Efter fyra års intensivt arbete med matbilderna har Marie gått vidare med nya projekt. Inspirerad av ”skogsbad”, en japansk terapimetod började hon 2019 fotografera i naturen – ett projekt som hon kallar ”Kom närmare”. Först med dubbelexponeringar i kameran, senare med enkelexponeringar, därefter dubbelexponeringar igen men nu i datorn också. För att ytterligare komma vidare med projektet valde Marie att gå en utbildning med projektinriktning på Gamlebys folkhögskola HT19/VT20.

Under tiden som Marie berättar visar hon bilder. Hennes senare bilder är mest diptyker. Hon försöker sätta ihop bilder som känns att de fungerar bra ihop och vi ser närbilder på pälsdjur (som jag först tror är en bisvärm) tillsammans med träd i skogen och allt känns väldigt harmoniskt. Maries föredrag lämnar mig med en känsla av att snarast vilja komma ut i skogen och uppleva dess andlighet!

Helga tackar för Maries föredrag och Wolfgang ”överlämnar” priset på 5 000 kronor, dvs han lovar att swisha beloppet – vi är ju en modern förening. Marie får också ett diplom och hennes namn har blivit ingraverat på plakettavlan ute i köket.

Som vanligt blev det Go-Fika vid “halv-lek” och kön var helt Corona-anpassad.
Foto: Tomas

Helga påminner, innan Conny presenterar Månadens bild, att alla som inte hämtat sina Skogens magi-bilder kan göra det. De är betalda.
Samt att den 15:e är det styrelsemöte (kom gärna in med frågor och förslag).
Om två veckor är det ny måndagsträff och då kommer Sven Karlander att visa bilder och Helga att berätta om sina senaste workshops hon har gått. Den 6:e december är det årets sista måndagsträff, som blir en alldeles extra särskild jubileumsavslutning!

Wolfgang förklarar att Stipendiet består av två delar, dels den röda påsen med lite gott i samt 5000: -. MEN han har inga kontanter, så han vill ha Maries mobil nr, så han kan svischa summan 🙂
Nu finns Maries namn bland alla de andra duktiga fotografer som fått FFiMs Stipendium.

Se även den tidigare artikeln om Marie och hennes bilder.

https://ffim.se/2021/10/marie-jonsson-ffim-stipendiat-2020/

Connys presentation av Månadens bild blev en riktig rysare! Skulle Sussie befästa sin ledning? Vi satt med spänning och väntade på resultatet. Nej, på 11:e plats kom hon inte. De lägre poängen började delas ut. Inte där heller. Kanske har hon glömt att skicka in? Nej! Sussie knep tian den här gången också, och fick därigenom en ointaglig ledning! Men det finns fortfarande utrymme för spänning på de nästkommande placeringarna. Vi får se hur året slutar.

Därefter tackade Helga för kvällen. Dessutom fick vi när vi gick ta ett ex av jubileumsboken från 75 års jubiléet.

Text & Foto: (där ej annat anges) Jonas

Anne-Grethe var tvungen att ta en bild och messa Sussi, att hon åter vunnit och leder Månadens Bild.