Trots att regnet stod som spö i backan var det fullt hus i föreningen när Per-Anders Pettersson började sin föreläsning.
Men innan dess hade Helga en hel del information:
*Stäng era mobiler och njut av kvällen.
*Vi behöver klubbvärdar så gå ut i köket och skriv upp er.
*Anmäl er till dom 3 mörkrumskurser vi nu går ut med.
*Missa inte tisdagscaféet som Kjelle och Jan-Erik håller i med varm hand.
*Sista september måste du skicka in STAMGÄST till Månadens bild om du vill vara med i kampen om ära och berömmelse.
*Och sist men inte minst: Nu på fredag kl 13.30 är det vernissage för vår fotoutställning HELA MALMÖ. Mötesplats Dammfrigården, Korsörsvägen 1.
Sen var det alltså fullt fokus på
PER-ANDERS PETTERSSON
Varje människa väljer själv sina äventyr och sin väg genom livet.
Per-Anders Petterssons bror valde att stanna kvar i Borås och åka runt med sin husvagn medan Per-Anders tidigt börjat resa ut i världen för att fotografera människor och händelser.
I samband med att han lanserar en ny bok ställer han just nu ut på Falsterbo Photo Art Museum och när vi i FFIM fick erbjudande om en föreläsning hos oss var vi snabba med at säga ja ja ja och möblera om lite i programmet.
Per-Anders är alltså född och uppväxt i Borås och när han på högstadiet fick prova på fotografi och mörkrumsarbete som fritt valt arbete blev han som han själv säger BESATT.
Han fick prya på Borås tidning där han mest fick bära fotografernas väskor, men Per-Anders observerade och lärde sig.
Alla avrådde honom att bli fotograf men trots detta började han frilansa och vid 21 års ålder fick han äntligen plats på Värnpliktsnytt som på den tiden var en plantskola för fotografer.
1989 fick han sommarjobb på Expressen vilket i sin tur ledde till en utlandsplacering i New York där han arbetade både för Expressen och andra tidningar.
Han blev knuten till bildbyrån Black Star och senare även Getty Images.
Sedan 2000 bor Per-Anders Pettersson i Sydafrika och dom projekt han visade för oss i FFIM var från just Afrika.
1994 var det val i Sydafrika och Nelson Mandela blev vald till president. Per-Anders var på plats och dokumenterade och det var då han blev förälskad i landet.
Sedan dess har han skildrat både kåkstäder och till exempel balettprojektet Dance for all, afrikanska riter och traditioner men även Orania-reservatet som vita startade för att bevara sin kultur. Blandad med rädsla för vad som skulle hända när svarta fick makt.
Tiden flög iväg och plötsligt var det fikadags.
Per-Anders hade med 3 böcker till försäljning och många passade på att köpa böckerna under fikapausen.
Eftersom vi var många denna kväll blev det mycket aktivitet och diskussion under pausen och ordförande Helga fick höja rösten för att alla skulle inta sina platser igen.
Per-Anders började andra delen av kvällen, med att berätta om ett projekt han gjorde i Kongo för ca 10 år sedan.
Kongo har en obefintlig infrastruktur så om man vill förflytta sig är det Kongoflodens båtar som gäller. Floden är Kongos hjärta kan man säga.
Per-Anders och hans översättare/guide (som han ofta arbetar med) följde med på en båtfärd som var tänkt ta 10-14 dagar men som i verkligheten tog 5 veckor. Vi fick följa livet på båten som efterhand fylldes på med mer gods, -grisar, getter, bilar, palmolja och mycket annat. Samt nya människor. En spännande resa.
Som kontrast mot detta visades sen African Catwalk – modevisningar från olika länder i Afrika och som avslutning Les Sapeurs i Kongo som har sina rötter från 30-talet när människor åkte ut och upptäckte mode och originalkläder från dom stora modehusen.
Nu var klockan redan kvart över nio men när Per-Anders undrade om vi även ville se hans mapp Retro var det ingen som protesterade.
Här fanns bilder från mexikanska gränsen, bilder från Afghanistan och Eritrea som hade några år på nacken men fortfarande publiceras samt från många andra länder. Det blev faktiskt som en liten resa genom historien.
Slutligen blev det frågestund, diskussion kring det som ibland kallas Kill your darlings, alltså när en bra bild inte får plats i boken eller på utställningen helt enkelt för att den inte passar in och dom som inte hade hunnit köpa bok i pausen passade på att göra det.
Givetvis passade vi även på att köpa en bok till föreningen, som ni som inte hade möjlighet att vara på plats kan njuta av.
En lång och givande kväll blev det!
// Anne-Grethe
Tre av Per-Anders böcker
Per-Anders hälsar att är någon som är intresserad av köpa någon av böckerna, så fixar han det. Givetvis signerade!
mail@peranderspettersson.com
Les Sapeur – aktuell utställning
av Per-Anders
Society of Ambianceurs and Elegant People.
Att vara Sapeur är mer än ett sätt att klä sig, mer än en hobby och mer än ett sätt att tjäna pengar och att få respekt. Det är ett prestigefyllt brödraskap med sina egna moraliska och sociala koder och i slutändan är det ett sätt att leva och överleva på. Att klä upp sig och paradera på gatorna får dem att känna sig viktiga, vilket gör att de kan glömma sin dagliga kamp i ett kaotiskt Kinshasa, i Demokratiska republiken Kongo.
Sapeurer försöker imitera en exklusiv livstil som de föreställer sig finns i Europa. Även om de ofta behandlas som lokala kändisar är det i de mest fattiga stadsdelarna som de tillbringar hela sitt liv, och de flesta kommer troligtvis aldrig att besöka städer som Paris eller Bryssel, huvudstäderna i de länder som koloniserade de båda Kongo.
Rivalerande Sapeur-grupper tävlar om uppmärksamhet och synlighet på gatorna och de medverkar ofta vid större evenemang och i tv- och radioprogram.
SAPE är en unik subkultur inom Republiken Kongo och Demokratiska Republiken Kongo.
Projektet fotograferades i Kinshasa, DRC 2012-2019.
Se mer foto av Per-Anders:
Pågående utställning på Falsterbo Photo Artmuseum (rabatt på inträdet via Riksförbundet)
Fotoutställning/les-sapeur-kongo-kinshasa/
Kommande Utställning
Per-Anders Pettersson – ”Les Sapeurs”
I samband med utställningen släpps även Per-Anders Petterssons nya bok ”The Society of Ambianceurs and Elegant People”