Oddners sal – men vem är fotograf Oddner

Som de flesta väl noterat är att vi döpt de olika rummen nere i FFiM-lokalen. Längst in har vi Christers rum, döpt efter Christer Möller. Han var vår medlem som hittade denna fina lokal åt oss. Christer gick tyvärr bort, strax innan vi hann inviga lokalen.
Innan vi når Christers rum går vi genom Strålgången. Det vår biblioteks-korridor. Där hittar vi vår fina fotoboksamling. Samt också dörren intill vårt Mörkrum.
Den stora lokalen har vi döpt till Oddners sal. Där har vi våra Måndagsträffar, fotogrupperna har sina träffar och där finns alltid en fotoutställning, av någon FFiM medlem, att njuta av.

Förutom våra fotoutställningar, så fylls Oddners sal ofta av FFiMs medlemmar…
…då där bl.a varannan måndag, alltid är något intressant om foto.
Fram till den 12 november har Falsterbo Konsthall en fin fotoutställning med Georg Oddners bilder.

MEN vem är då denna Oddner?

Georg Oddner (1923 – 2007) var en Malmöbaserad fotograf under större delen av sitt verksamma liv. Född i Stockholm och i tjugoårs åldern livnärde han sig som jazztrummis i Putte Wickmans sextett.
Han gled in på den fotografiska banan av en tillfällighet. Oddner sålde sina trummor 1950 och lämnade Sverige för att åka till New York och arbeta med den världsberömde stjärnfotografen Richard Avedon. 1952 flyttade han till Malmö och började sin karriär som reklam-, mode-, dokumentär- och porträttfotograf.
I Malmö blev Svenska Telegrambyrån hans stora uppdragsgivare. För den fotograferade han bland annat mode och arkitektur. Malmö blev också basen för resorna ut i världen – till Sydamerika, Asien och Sovjetunionen. 1958 var han en av grundarna av fotogruppen ”Tio Fotografer”.

Liksom läromästaren Richard Avedon och kollegan Irving Penn, förenar Oddner till synes oförenliga världar som dokumentär- och modefotografi.
Som porträttfotograf gjorde Oddner sig känd för bland annat ett antal inträngande porträtt av Ingmar Bergman och de stora stjärnorna på Malmö Stadsteater under 1950-talet.

Oddner var jazzmusikern som blev en av efterkrigstidens stora svenska fotografer och skulle i år fyllt 100 år.
Vill du se en stor del av hans bildskörd, så har Falsterbo Konsthall en fin utställning. Där har Lisa och Karin Oddner plockat ut en massa guldkorn ur hans enorma bildskatt.

…så missa INTE denna fotoutställning

Jag kan varmt rekomendera denna utställning,
som jag givetvis själv redan varit och sett!
// Conny

Oddner porträtterade många stora stjärnor, som t.ex Anita Ekberg (längst till höger)
På två plan visas på Falsterbo Konsthall, ett urval ur Oddners stora bildskörd

Öppettider:
1 OKT – 12 NOV, TOR – SÖN KL. 11 – 17

Falsterbo Konsthall
Hjalmar Gullbergs Plan 1
239 40 Falsterbo
Tel: 0722-005566
falsterbokonsthall.se


Se mer om Georg Oddner

Oddners hemsida, med bilder, biografi etc
https://www.oddner.com/

Om utställningen i Falsterbo Konsthall
https://www.sydsvenskan.se/2023-09-30/kandisfotografen-atervander-till-falsterbo-med-bilder-fran-varlden

Wikipedia
https://sv.wikipedia.org/wiki/Georg_Oddner