Till Bildgruppens möte den 27 mars var uppgiften att skapa bilder utifrån olika typer av bildbedömare. Med inspiration från Göran Segeholm och Bildspråket (www.bildspraket.se) definierade vi tänkta bildbedömare utifrån deras preferenser.
Det kan handla om att uppskatta det dokumentära värdet i bilder, att vilja bli känslomässigt eller estetiskt berörd, att hitta en berättelse eller en idé. Vi skulle nu skapa bilder utifrån någon av dessa utgångspunkter och sedan diskutera hur bilderna kunde tolkas.
Det visade sig vara svårt att renodla de olika perspektiven. Vanligt var t.ex. att estetiska kvaliteter kunde upptäckas i flertalet bilder, oavsett deras utgångspunkt, eller att en huvudsakligen berättande bild samtidigt kunde uppfattas som känslomässigt berörande.
En slutsats av övningen blev att det kan vara värdefullt för både bedömare och skapare av bilder att vidga sina referensramar utanför de vanliga preferenserna, t.ex. genom att se mycket bild och diskutera sina intryck med andra.
En annan av kvällens programpunkter var Anders Bergquist som i ett mycket intressant föredrag presenterade färgfotografins utveckling under den första halvan av 1900-talet med särskild tonvikt på reklamfoto. Först i Sverige var tryckeriet Wezäta i Göteborg. Läs mer här >> https://sv.wikipedia.org/wiki/Wez%C3%A4ta
Vår återkommande bedömning av bidragen till Månadens Bild (denna gång med temat Båt) resulterade i att bilden med den ensamma båten omgiven av bojar mot en dimmig bakgrund, vann flest röster.
En bild – 3 versioner
Till nästa möte den 24 april
är uppgiften att varje fotograf väljer en egen raw-fil och gör tre olika bildbehandlingar av denna. Det är alltså fotografen som skall presentera sina egna bildbehandlingar, till skillnad från tidigare övningar när vi har bildbehandlat varandras bilder.
Text: Sven Karlander