20 sekunder innan 19.00 konstaterade vice ordföranden Jens, att det var dax att dra igång måndagens program. Denna kväll var der dax igen för våra Fotogrupper, att visa vad de sysslar med och vad de tänker att göra fortsättningsvis.
Men som vanligt börjar vi alltid måndagsträffarna med lite info.
Så Jens påminde om att denna månads omgång av vår interna tävling MÅNADENS BILD, är det vi medlemmar, som är JURY ! Så gå in på hemsidan och klicka dej fram till - Denna Månadens Bild -
Du mailar sedan vilka 5 bilder du tyckte var bäst, till Tomas@ffim.se . 5 poäng till den bästa 4 till näst osv. Senast den 31/10 !
Denna datum är oxå den senaste för inlämning till NOVEMBER Månadens Bild.
Arkitektur-gruppen
Där efter lämnade Jens över ordet till Arkitekturgruppen, som var första Fotogrupp att presentera sig.
Ingrid Nilsson, som är den sammankallande för Arkitekturgruppen, berättade lite om gruppen, hur många de är och när de brukar träffas och givetvis lite om vad de hittar på på sina träffar. Hon berättade dessutom lite om gruppens vän-klubb i England, Rushcliffe Photographic Society. De har gemensamma tema, och de engelska skickar sina bilder för visning här hos oss och Ingrid skickar arkitekturgruppens till England. Ett givande samarbete tycker båda parter.
När Ingrid berättat färdigt, så tog Christer Lindberg över och visade ett bildspel med några de tema som gruppen haft som hemuppgifter under året. Det blev bl.a bilder på "Överlappande byggnader", "Tidstypisk arkitektur", "Spets", "Kyrkliga interiörer" och "Balkonger".
På träffarna så är ju inte bildvisningarna enbart för att visa sin "hemläxa". Lika viktigt är ju en av målsättningarna i gruppen, att hjälpa varandra att ta bättre bilder.
- Vi diskuterar mycket om form färg och komposition, berättade Christer.
Är du intresserad av att fotografera Arkitetktur eller har lust att börja, tag kontakt med Ingrid. Du hittar hennes e-post på Fotogruppernas sida!
Blixt-Verkstá n
Efter A kommer B, så det var egentligen dax för Bildiskussions-gruppen, men då gruppledaren avböjt att medverka, så blev istället nästa fotogrupp att visa upp sig, Blixt-Verkstán. Info om Bilddiskussions-gruppen och deras träffar hittar du också på Fotogruppernas sida
Blixt-Verkstán är en mer praktisk grupp, där vi inte snackar så mycket bildkomposition, färg och form etc.
- Där vi fokuserar mer på det tekniska, att använda sin blixt på ett både enkelt och kreativt sätt, berättade Conny.
I gruppen har vi gått igenom hur man kan använda sin egen blixt på sin egen kamera. För det är det som vi lägger stor tyngdpunkt på i gruppen, att man ska inte bara få teori. Utan att det ska "sitta i fingrarna" oxå. Att se att det funkar inte bara när vi är på träffen, utan oxå när vi är hemma och skall ta den perfekta blixtbilden.
Vi har gått igenom baskunskaper, som kortaste synktid och vad det innebär. Vad är skillnaden att köra automatisk på TTL-läget och att ha blixten helt manuellt. Dessa bas-kunskaper, tar vi gärna en gång per träff, om det kommer någon ny i gruppen. Så var inte blyg, utan kom du oxå och lär dej mer om hur du använder din blixt !
Så välkommen med kamera och blixt ELLER bara kamera, så hjälper vi dej att hitta bästa blixten för dej.
Även Blixt-Verkstáns mötes datum och tider hittar du på Fotogruppernas sida
Gatufoto-gruppen
Innan fikadax hann vi med att få en presentation av Gatufoto-gruppen oxå. Det var den nya gruppledaren Tomas Nilsson, som steg upp på "podiet". Han öppnade sin presentation med en bild på en gata belagd med kullersten.
- Är detta Gatufoto, frågade han skämtsamt.
Frågan besvarade Tomas själv snabbt, med att berätta att han googla på ordet "StreetPhotography" och fått upp 102 miljoner träffar ! Men istället för att börja definiera ordet, så visade han en hel del bilder, tagna av välkända gatufotografer, som t.ex Cartier-Bresson, Robert Doisneau och Ara Güler.
Tomas berättade lite om vad som gruppen gjort under året och sufflerades av Robert, som var den som höll i gruppen innan. De visade bl.a upp några bilder från temat i april ”Mitt i prick”, juni träffens tema juni ”Övergångsställe”, samt från höstens första träff "Strålande".
Så har du intresse av att fotografera Gatufoto, att titta på Gatufoto, att diskutera Gatufoto. Både våra egna foto och ibland någon kanske mer internationellt känd fotografs mästerverk. Då ska komma med i Gatufoto-gruppen, kanske redan till nästa träff som är den 2 november. Vill du oxå visa dina bilder då, så är tema för denna träff "En trappa ner".
Välkommen och du kan givetvis läsa mer på Fotogruppernas sida
Landskaps-gruppen
Under pausen fick alla en go fika och lite snack med några av de andra drygt 30 medlemmarna, som kommit till måndagsträffen, TROTS ett jäkla busväder och svårt att parkera, då det var "himma-match för di blåe".
Så när Jens återgien äskade tystnad, så var det dax att presentera en NY-gammal fotogrupp - Landskaps-gruppen -
Det är Wolfgang Gerlach som drar i gång den just nu vilande fotogruppen, för alla de som gillar naturen och vad den kan erbjuda i foto-väg. Tyvärr kunde inte Wolfgang själv närvara och presentera sitt tänkta upplägg för gruppen. Men det hittades en stand-in som läste upp Wolfgangs intentioner.
* För en landskapsfotograf är utelivet själva grundvalen i arbetet, varför även fika och sittunderlag i ryggsäcken förhöjer trivseln.
* Val av kamera spelar ingen roll. Även mobilkameran funkar.
* Och vill man ta närbilder, så är de också välkomna, det finns ju små landskap!
* Man kan göra egna utflykter och/eller följa med i gemensamma. Och så försöker vi att samköra.
* I jämna eller ojämna mellanrum kommer vi att träffas en lämplig kväll i FFIM:s lokal för att visa våra bilder.
* Tävling eller bildkritik skall vi inte ha, utan var och en berättar, hur man har tänkt, när man tog bilden. Sedan får vi lära av varandra. Det är nyttigt att titta på andras bilder.
Tanken är att gruppens ska dra igång i november månad - så hör av dej till Wolfgang via e-post wolfgang@ffim.se - så kommer du med på mail-listan
Så känn dig Välkommen
och du kommer snart att kunna läsa mer om Landskaps-gruppen på Fotogruppernas sida
Porträtt-gruppen
Lite mer nytt blir det oxå i Porträtt-gruppen. Anne-Grethe Holt och Sussi Bogren tar över rodret och kommer att köra igång i början av januari. Så det blir ett litet uppehåll under sista delen av hösten i träffarna. Men i då blir istället full rulle!
De började sin "program-förklaring" med att visa vars fem bilder om hur de ser på Porträtt.
- För mej är det viktigt att fånga det naturliga ljuset, sa Sussi.
Hon fortsatte att berätta att skapa kontakt med den som man fotografera, också har stor betydelse för henne i ett porträtt.
Även Anne-Grethe plåtar helst i naturligt ljus.
- Jag gillar det spontan i bilder och lite action, sa Anne-Grethe. Levande bilder helt enkelt.
När de drar igång i januari, så ha de två tänkt sej en blandning av teori och praktik. Först blir det lite om Porträtt-fotografins historia. OCH givetvis då oxå en hel del bild exempel.
Någon av träffarna därefter, tar sej Sussi därefter an den nutida Porträtt-fotografin. Det är inte tänkt att bli någon direkt föreläsning, utan en mix av att se och höra om porträtt-foto. Man har oxå planer att kunna göra ett studiebesök hos någon fotograf och att tillsammans "ut och plåta" varandra.
- Tanken är att vi alla skall bli inspirerade och lära oss mer, avslutar Anne-Grethe, deras presentation med att säga.
Se mer om Porträtt-gruppen på Fotogruppernas sida
Jens avrundade kvällen med att berätta lite om kommande måndags-träffars program. Nästa träff, den 6 november får vi besök från Danmark.
Då kommer Jakob Lautrup från Københavns Fotografiske AmatørKlub (KFAK) samt Wolfgang och Anne-Grethe att visa bilder och prata om Grönland och Svalbard.
- Så ta med halsduk, det kan bli kallt, sa Jens skämtsamt.
- Innan dess så är det bl.a oxå Tisdags-café, Blixt-Verkstá och träff i Gatufoto-gruppen, sa han och avslutade med de orden, kvällens program.
text : Conny