Mycket tyskt, Kraft och fotohistoria

Med strålande sol och nästan högsommarväder utanför och med än en gång kollision med "di blåes" himma match, så var där ändå drygt 25 stycken som kommit till maj månads första måndagsträff.

Rikard öppnade med att hälsa alla välkomna och berätta lite om kvällens presentation av vår utställning i Tyskland. Han lämnade sedan över till Wolfgang.

-Det kommer mer tyskar, sa Wolfgang med ett leende. Med det menade han det besök som FFiM får nu på fredag. Det är Lübecks Fotoklubb som gästar oss. De ca 15 medlemmarna kommer för att resa runt lite i Skåne och Malmö
-Vi ska ha en gemensam resa till Skäralid vid Söderåsen, under fredagen, fortsatte Wolfgang med att berätta.
De som vill med träffas vid FFiM-lokalen kl 9.15 fredag 11/5, för att vi sedan köra i "gåsarad" och hämta upp tyskarna vid deras hotell.
Vill man inte följa med ut i naturen, så är där ändå chans att få träffa våra gäster.
- På kvällen skall vi ha en sammankomst här  lokalen, berättade Wolfgang och "hintade" även om att de nog blir lite tysk öl och vin under kvällen 🙂

Sussi puffade lite för UTMANINGEN, sista inlämningsdatumet är ju passerat.
-Men har du bilderna klara, så maila dem till mej, sa Sussi, för jag har inte gjort färdigt bildspelet ännu.
-Ni har framtill torsdag (10/5), avslutade hon med att säga.

Därefter släckte vi ner ljuset i lokalen och Anne-Grethe tog till orda och berättade om FFiM´s Utlandsuppdrag 🙂
Först fick vi se en kort video, som Göran Heckler förnämligt satt ihop om resan.
De åtta deltagarna från vår förening hade naturligtvis med sej sina kameror - annat vore väl konstigt i en fotoklubb !!!
Dessa bilder och berättelser och anekdoter om resan, om utställningen och vernissagen visades. Dessutom fick vi se bilder från de utflykter och besök i Stralsund med omnejd.

-Ja, så ni får se hur trevligt det är att vara med ut och resa, sa Rikard.

FFiM har varit ute rest en hel del under åren och träffat andra fotoklubbar världen över.

-Vi har varit i Kina och Italien, flikade Göran in från mörkret.
Stralsunds Fotoklubb har vi haft kontakt med i 15 år. Första kontakten med fotoklubben där togs efter en resa som förre ordf Leif Rosen, Wolfgang, Göran Heckler och Sven-Olof Gunnarsson gjorde.
Stralsunds Fotoklubb är en liten förening med knappt tjugo medlemmar, egentligen spillrorna från tre olika fotoklubbar
Vi har haft en utställning innan där nere, i början av 2000-talet och en gemensam här i Malmö.

Utställningen i Grimmen har vår hedersmedlem Edgar Ackermann organiserat och det blev en vackert hängd utställning i folkhögskolan. Wolfgang var med och hjälpte till, några dagar i förväg.
Resterande 7 från FFiM, kom ner med färja och bil, lagom för att hinna fika hemma hos Edgar och se alla hans av foto välfyllda väggar.

Vernissagen var sedan på folkhögskolan och förutom vår ordf Rikard, så talade även chefen för skolorna i  området. Flera av Stralsunds Fotoklubbs medlemmar var med, samt även lokal pressen.

Under kvällen så hade man sedan ett samkväm, med god förtäring och bildvisning.

Efter frukost dagen efter, blev det fotoutflykt till Judiska kyrkogården från 1700-talet. Den låg vackert belägen i skogen-. En tur runt i Stralsund stod sedan på besöket.
De åtta FFiM:arna hann också med att beskåda/fotografera Hitlers storslagna planer på en jätte semesteranläggning - PRORA. Han dock inte färdigställa de, men under 50-talet gjordes den färdig av dåvarande DDR. Den har under de senaste decennierna inte använts och därmed förfallet. Dock har man under sista åren börjat renovera och exploatera, den nästan 4 km långa huslängan.

Med muggar, böcker och lite andra presenter från värd klubben, styrde så malmöborna kosan hemåt, efter några dagars trevlig fotoresa.
Utställningen på folkhögskolan i Grimmen, Stralsund, pågår framtill den 14/6

Edgar Ackermann som är Hedersmedlem i FFiM, var den från Stralsunds Fotoklubb, som organiserat hela utställningen. foto: Anne-Grete Holt
Den högtidliga invigningen av utställningen. foto:Anne-Grethe Holt
Våra "Leva i Malmö" bilder var vackert hängda i den sora lokalen. foto: Anne-Grethe Golt
FFiM gänget på Utlandsuppdrag -frv Rikard, Wolfgang, Anne-Grethw, Robert, Lars, Helga, Ninni, Göran och Kenneth. foto: Edgar Ackermann
En trevlig kväll med bildvisning och förtäring, tillsammans med medlemmarna ur värdklubben. foto:Anne-Grethe Holt

Vårtema Kraft

-Känner ni er färdiga för fika, frågade Rikard när ljuset tänts igen efter Grimmen presentationen.

Men det blev inte fika riktigt då. För Anne-Grethe hade en punkt till att presentera.

Det var vårens tema KRAFT. Ca 20 fotografer hade lämnat in bilder som de ansåg illustrerade ordet KRAFT.  Det blev bilder som bl. visade naturens kraft, muskel kraft, el kraft, växt kraft och motor kraft.

Här under några av de många inlämnade bidragen till vårtema KRAFT
klicka på bilden, så får du en förstoring

Men när alla dessa kraftfulla foto visats , så blev det fika.

 

...och försäljning av Riksförbundets ÅRS-bok

-Nu blir det mer undervisning i fotohistorien, startade Rikard andra halvan av kvällen med att säga.

Det var introduktion av fortsättningen på den Quis om historiska foto, vi hade tidigare i år, med Anne-Grethe. Det visade ju säg då att det var fler som ville ha lite mer "undervisning" i fotohistorien. OCH det var kanske inte så konstigt, då den som hade flest rätt på Quisen, endast prickade in 11 av 25 🙂

Men nu tog Wolfgang oss en bit ur kunskaps-mörkret, med sitt fördrag om historiska fotografer och deras foto.

Han pratade om olika bildstilar och trender. Piktorialismen ar första bildstilen han berättade om. Den lite drömska, med drag av det då rådande trenden inom måleriet. Bilder av en av föregångarna, Alfred Stieglitz, var också först ut på vår filmduk.
Vi fick sedan se många klassiska foto av lika klassiska fotografer. Många av dessa kände flera av de närvarande i lokalen igen, det hördes i mörkret på viskningar och aha-ljud 🙂

Kvällen avslutades sedan presentationen av April omgången av vår tävling Månadens Bild.

Juryn från Fjälkinge Fotoklubb hade tittat igenom vad de 27 deltagarna hade fotograferat på temat Arkitektur.

Den som hade de hade placerat i topp och tagit den bästa bilden i deras bedömning, var Christer Lindbergs foto. Se mer info om resterande placeringar och motiveringar från juryn, under fliken Månadens Bild.

Med detta så var kvällens program slut och Rikard avslutade med att påminna om att de som ville träffa medlemmarna från Lübecks Fotoklubb, var välkomna till vår lokal nu på fredag den 11/5.

Text och foto (där annat ej anges) -- Conny