Bildstafett & Tokyo

 

Trelleborgs-Utställningen
i april 2020.
Läs mer här
>>Skogens Magi - Trelleborg 2020<<

85-års Jubileum
vår nya blogg
Läs mer här
>>Jubileums-bloggen<<

Månadens Bild 2020
Årets första tema är Urbana Mönster
Inlämning pågår
Läs mer här
>>/manadens-bild/<<

10-9-8-7 …..

Ja så ekade det ner till NOOOOLL, när Rikard startat nedräkning och publiken var helt med på noterna när vi drog igång årets näst sista måndagsmöte.

Rickard var kvällens konferencier och såg till att det INTE skulle bli något KAOS!
Fast det stod så i pannan på honom 🙂
Efter att projektorn släckts ner tillfälligt, och KAOS texten försvann, så kunde Rikard dra lite sedvanlig praktisk information om vad som händer och skall hända i våran foto-förening.
Han informerade om Trelleborgs-utställningen, vår nya blogg, att det var dax att lämna in till Månadens Bild 2020 med mera.

Därefter gav han ordet till Sussie som skulle presentera årets Bildstafett.

Ibland kan de ble liita könstigt, som när projektorn tänts lite för tidigt OCH med konstig text 🙂
foto: Göran Heckler

Bild-Stafetten 2019

- Alla grupperna hade fått en första bild med ett färgrikt par på tunnelbanan i New York, började Sussi med att berätta.
I vår bild-stafett så gäller det att hitta något som man fastnar för och sedan "baserar" SIN BILD på. När då fantasin och kreativiteten sätter fart, då kan allt hända. Vilket det också gjorde. Sussi visade bilderna i de tre grupperna och läste varje fotografs "försvar" för sin bild 🙂

I Grupp 1 kom de in på stora globala frågor som flygskam och hållbar mat för att sedan avsluta med kopplingar till olika färger och mönster.

Grupp 2 satsade mycket på färg och form som sedan övergick i ett mer poetiskt avslut.

Grupp 3 bjöd på ett livsfilosofiskt perspektiv med mycket humor.

Du som inte var med på kvällens träff kan kolla alla gruppernas bilder här under. Samt också läsa de väldigt fyndiga, intressanta och roliga motiveringarna, som varje fotograf lämnat och berätta hur hon eller han kommit fram till sin bild.

Sussie tyckte årets texter var bättre än någonsin och hon berömde alla grupper som hade flutit på utan en enda påminnelse.

Alla var mycket nyfikna på vad denna bild, som var Start-Bilden i årets upplaga av Bild-Stafetten, skulle leda till. Sussi presenterade sedan bild för bild, med varje fotografs motivering till sin bild.

För första gång i världshistorien 🙂 blev fikat innan halv åtta.
Trots den tidiga pausen så ringlade sej snabbt kön lång.  Med kaffekopp i ena handen och lite kakor i den andra, så "minglades" det i hela lokalen. Den sociala biten i en förenings verksamhet är en viktig punkt. I vår förening så kretsar sej kanske samtals-ämnena mest om foto, vilket åtminstone hördes i sorlet.

Efter en stund så bänkade sej åter "publiken" för nästa program-punkt.
foto: Anne-Grethe
Kvällens klubbvärdar, Helga och Uffe hade dukat upp ett goooott fikabord
foto: Anne-Grethe

Till Tokyo med Robert

Så var det dax för Robert de Maré  att bjuda på en fantastisk föreläsning om Tokyo.

Robert var där med sina söner april/maj 2019. Bortsett från att kejsaren abdikerade när dom var där, så det blev en massa helgdagar OCH att SAS-piloterna strejkade, så hade dom en underbar vistelse.

Tokyo är världens största stad med 35,7 miljoner invånare. Det var folk överallt.
- Men eftersom det var många helgdagar och att biltrafik är förbjuden då på vissa gator, berättade Robert, så kunde man flanera över hela gatan.
De bodde centralt, men priset för hotell rum var ändå överkomligt enligt Robert.

Genom text och bild fick vi lära oss om Tokyos tåg, toaletter, duschar, arkitektur och tempel, rökrutor, trafikljus med fågelkvitter, spännande saker på bilens instrumentbräda, maträtter och mycket mer.

Så nu tror jag vi är många som längtar till Japan!

På ett intressant och roligt vis guidade Robert oss genom denna jätte till huvudstad.

Här under avslutar vi rapporteringen från Måndagsträffen,
med att visa alla de inlämnade fotona och motiveringarna till Bild-Stafetten 2019.
Så titta och njut.
Alla 3 bildspelen startar med den bild som första fotografen fick - tittar man sedan på sista bilden och läser de olika motiveringarna, så inser man att fotografer har STOR FANTASI!

Kvällens reporter var Anne-Grethe

Grupp 1 Motiveringarna

Kenneth Håkansson
Den ledsna blicken ger för mej ett intryck av hopplöshet där de är oroliga för hur klimatet ska påverka deras liv i framtiden. De delar på mobilen och försöker ge en positiv åskådning genom att ta på sej attribut för att lätta upp omgivningen. De söker en kommunikation med högre makter såsom vår ”herre” i himlen för att få tröst. Räcker elen till för att ladda vår mobil?
Jan Fransson
Min bild visar en startbana för flyg med en korsande vägbana tvärs över. Utgångsbilden jag fick visade en annan typ av infrastruktur – en kraftledning.
Ingvar Adnerhill
"När jag såg Jans bild som sannolikt är tagen på en sydeuropeisk semesterorts flygplats där man ser passagerarna vandra från (till?) ett flygplan på uppställningsplatsen en varm sommardag.
Min bild är inte från en sydeuropeisk flygplats på sommaren utan jag har stått intill staketet på Strandvejen derover på Amager och ägnat några timmar åt flight spotting en blåsig septemberdag. Planet är en ATR-72 tillhörande det estniska flygbolaget Nordica som flyger åt bl.a. SAS. ATR-72 är en flyplansmodell som har tillverkats i mer än 1000 exemplar och är av typen turboprop och just denna modellen sägs vara förvånansvärt miljövänlig i flygskammens tidevarv.."
Sven Karlander
"Här är mitt foto som svar på Ingvars. Jag fick det ju mycket tidigt i tidsschemat av honom och råkade springa på mitt eget motiv idag.Ingvar skickade en bild av ett propellerdrivet flygplan, blått mot en blå himmel med texten Nordica och ett trollsländemotiv. Inte så mycket att gå på men min tankegång gick såhär:
Jag ville associera flygplanet med skadliga miljöeffekter. Med annonsen från Kronfågel kunde jag göra det med glimten i ögat. Kvar från Ingvars foto är flygplanet mot den blå himlen, men den stora rubriken ""EN PLAN"" leker med genus och skapar en distanseringseffekt mot flygplanet. Det visar sig i texten under flygplanet att rubriken syftar på en plan att ersätta nötkött med kyckling och på så vis kompensera för flygets miljöpåverkan, åtminstone enligt Kronfågel. Bussen och elsparkcyklarna pekar samtidigt på andra transportmetoder som är mer miljövänliga än flyget."
Lena Boström
"Från väldigt många hästkrafter till bara en"
Anne-grethe Holt
"Jag fick en bild av en häst utan grimma i en frodig äng. Den fick mig att tänka på naturligt lantbruk, närodlat, giftfritt, äta mindre kött
osv. och därför valde jag en bild av morötter direkt upptagna från den skånska myllan."
Ingemar Ljungdahl
Genast när jag såg Anne-Grethes bild med ett knippe morötter drogs mitt öga till den fina färg kontrasten mellan rot och blast, när jag sedan såg samma färgkontrast i Versasca-dalen så var inte valet svårt .
Anna Erlandsson
"Jag utgick från det mönster jag såg i Ingemars naturbild: flera parallella, vågräta linjer och en färgklick i centrum. Först tänkte jag försöka fota en nationsflagga med sådana fält, men det visade sig vara väldigt svårt att hitta någon vajande, utländsk flagga en vindstilla vecka i oktober ... Och då dök det här motivet upp under en promenad på strandstigen.

Grupp 2 Motiveringarna

Peter Kåveland
Tog fasta på att det mycket blått i bilden, att de var utklädda/uppklädda och var förmodligen på väg mot fest eller annat roligt. Bilden jag skickade har mycket blått, folk som är i rörelse på väg mot ett mål.
Tomas Nilsson
"Eftersom jag mest fotograferar svartvitt valde jag att fokusera på de återkommande valven i bakgrunden på Peters bild mer än de färgglada människorna i förgrunden. Jag valde ett repetitivt mönster av valv i min bild från Köpenhamn tidigare i år."
Bengt Karlsson
Det första jag såg var ljuset i tunneln så det fick bli det.
Wolfgang Gerlach
Jag ser att Bengt har fotograferat på Adelgatan. Jag tolkar hans bild så att han ville visa en port i form av en ej fullbordad cirkel mot de rektagulära fönstren. Min bild fotograferade jag nyligen i Skanörs hamn och valde en komposition med tanke på fotografen Gerry Johansson.
I min bild har jag också rektanglar i form av fönstren, dörren samt räcket och det runda fönstret i dörren har jag kapat optiskt till en ej fullbordad cirkel med hjälp av räckets toppbräda."
Rikard Persson
"När jag såg Wolfgangs bild så slog det mig genast hur roligt det är att tjuvtitta genom fönster... Om jag tittar ut genom det runda dörrfönstret, som påminner om en fartygsventil, förbi trädäcket som påminner om en brygga, vad ser jag då? Ja.. se själva vad som finns där!”
Sven Erlandsson
“Focus på nya Malmö kan se olika ut. Högskolan sedd genom en stor rund öppning ramar in just detta objekt. Jag väljer att symboliskt ruta in en bit av Västra hamnen i många delar, just för att det finns så många detaljer i och kring stadens nyare arkitektur”.
Sven-Olof Gunnarsson
Jag fick en stadsbild som andas lyx med ny bebyggelse och dyra fritidsbåtar. Gallret i förgrunden ger vyn en känsla av svårtillgänglighet, något på andrasidan."
Lars G Truedsson
"Fick en bild med en hand och många blad, blad som berättar händelser och historier. Skickar vidare en bild med en hand och ett ensamt blad, ett blad som genom sitt utseende berättar sin historia."

Grupp 3 Motiveringarna

Claes Jonsson
"Min bild är gatufoto, tar bort färgerna, behåller samhörigheten och det lite starkare religiösa bandet. De befinner sig underground, vänder blicken åt samma håll. ”Sten Broman” har återuppstått, Jesus! Ett pågatåg i tid. En skakig upplevelse.
Ulf Svensson
Att välja rätt Väg i livet det är vad människan alltid strävar efter.
Niklas Svensson
Det är väl inte någon tvekan om vad jag tog fasta på i Ulfs bild... inte den gula färgen. hahaha
Anders Blom
Jag tolkade bilden som att någon med en spik i magen hade ont i magen. Då kanske följande hjälper.
Anette Berggren
Jag tänkte sura uppstötningar, magproblem, fet mat..... för mycket hemlevererad fast food beställt genom JUST EAT"
Kjell-Åke Johansson
När man ser inbjudan till bordet är det bara att slå sig ner och avnjuta härligheten av denna färgsprakande matsedel
Pelle Sjöberg
Jag fick en ljus bild med pumpor uppdukat på ett bord. För mig är pumpor höst, när jag fann bordet i mitt foto fick jag direkt en höstkänsla. Så associationen blev att göra denna ljusa pumpabild till en bild med höstkänsla. Lite mörkare uppdukat bord.
Kenneth Ekdahl
En ljuspunkt från förr
Jonas Björk
Jag gjorde mig några associationer kring Kenneths bild: att det är en lampa, som består av glas och stål, har ett vågmönster, symboliserar ljus, en kineshatt, kanske; fotogen, symmetri, att den är hårt beskuren. Utifrån det valde jag att fokusera på lampans form och att en lampa symboliserar ljus. Dessutom är jag road av grafiska element. Därför har jag valt att lägga den ner med en diagonal som går från vänster nedre hörn mot det övre högra hörnet, samt konvertera bilden till svartvitt.